Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Miriel

03 września 2007, 17:30

Witam,
zastanawiam się nad zmianą karmy, pies dostaje RC digest&osteo, jednak po 5 miesiąch stosowania karma się znudzila,
Chciałabym się dowiedzieć czy karmy Eukanuba Special Care Sensitive Joints oraz Hills PD Canine j/d nadaja się dla 10 miesięcznego psa czy też przeciwskazaniem przy ich stosowaniu jest okres wzrostu? Niestety nigdzie nie potrafię znaleźć tej informacji.
goskaaa

03 września 2007, 18:09

Jakiej rasy masz pieska?? lub chociaz jakiej wielkości??
I dlaczego chcesz zmienic karmę??
Mimo ze wybrałabym z tych 3 karm Hillsa to uwazam ze jezeli pies dobrze toleruje tego RC to nie ma potrzeby zmieniac.
Miriel

03 września 2007, 18:22

Dogue de bordeaux, ok45kg.
Pies nie chce jej jeść, poza tym dostał jakiegoś uczulenia i łuzpieżu, nie wiem czy nie ma to jakiegoś związku z karmą.
Dzisiaj kupiłam małe opakowanie RC na alergię, wymieszałam z RC na stawy i zjadł bardzo chętnie, więc myśle ze potrzebna mu odmiana, bo głodzenie psa sensu nie ma.
goskaaa

03 września 2007, 18:26

hmmmm głodzenie psa zapewne nie jest dobre, ale nie jest tez dobre mieszanie dwóch róznych rodzajów karm... Jezeli ma jakies objawy wskazujące na alergię, to poprostu zmień mu karmę na taką dla alergików- ja osobiści polecam Eukanuba Dermatosis FP - chyba jedna z najlepszych hypoalergicznych diet na rynku. Jednak masz duzego psa któremu jeszcze troche kilogramów przybędzie wiec jezeli karma dla alergkiów okaze się koniecznoscia musisz mu podawac preparaty wspomagajace stawy. Poleciłabym sie jednak udac do weta. Gdyby problem byl tylko z niejedzeniem to ja bym przeglodziła, ale jesli ma do tego nie fajne kupy, lupiez itd to cos jest nie tak, moze to wina karmy ( jak dlugo juz je tego RC?? i od kiedy sa takie problemy??)
Miriel

03 września 2007, 18:54

Na początku napisałam, że karmę podaję od 5 miesięcy, a problemy są od około miesiąca.
Z tego co wiem to karmy nie można tak drastycznie zmienić, raczej stopniowo.
goskaaa

03 września 2007, 19:14

Tak generalnie zmienia się karmę stopniowo, przez tydzien, ale jezeli pies ma objawy alergii to nie czekasz tydzien tylko zmieniasz od razu.
Dodatkowo nie wierze w cos takiego ze psu sie znudziło.... smak i wymysly to cecha ludzi nie zwierząt. Zwierze je gdy jest glodne ( zebranie o smakolyki tez nie ma nic wspolnego z glodem ;) ) takze jezeli jest to kwestia wybrzydzania to jedyna rada przeglodzic, natomiast jezeli dzieje sie cos zlego z sierścią i skórą psa to zmieniac na karmę hypoalergiczną. Nie wiem ktorego royala dla alergikow kupilas- bo jest ich kilka z czego chyba tylko 1 godna uwagi, przy eliminowaniu stanow alergii u psa.
OWCZARZ

03 września 2007, 20:19

Generalnie Royal specjalistyczny dla alergików nie jest zbyt skuteczny jesli chodzi o alergie. Duzo lepszym rozwiazaniem jest Eukanuba Dermatosis.
Ale na Twoim miejscu zastanowiłbym się na jaki składnik jest pies uczulony? Nie wystarczy zmienic na samą karmę hypoalergiczną.
Awatar użytkownika
ciapek

04 września 2007, 13:50

Ja też mam problem z doborem karmy. Mam Husky ma 9 m-cy i suchych za cholery niechce jeść, karmie RC miał mały łupież i nie chciał jej jeść.
Karmy Nutro Choice kilka misak zjadł i koniec, teraz jest na karmie Chicken Soup kończy 2 worek i już nie może na nią patrzeć.
Ostatnio z ochotą zajadł karmę Pedigree :lol: nie wiem czym go już karmić.

Swoją drogą coś nie tak z tymi karmami skoro psy nie chcą ich jeść.
Naprawdę dużo ich sprawdziłem nie będę wypisywał ale żadnie nie jadł z apetytem jedynie surowy kurczak , gotowana woływina surowa jeszcze lepsza :D a suchych karm nie cierpi
Awatar użytkownika
ciapek

04 września 2007, 13:50

Ja też mam problem z doborem karmy. Mam Husky ma 9 m-cy i suchych za cholery niechce jeść, po karmie RC miał mały łupież i nie chciał jej jeść.
Karmy Nutro Choice kilka misak zjadł i koniec, teraz jest na karmie Chicken Soup kończy 2 worek i już nie może na nią patrzeć.
Ostatnio z ochotą zajadł karmę Pedigree :lol: nie wiem czym go już karmić.

Swoją drogą coś nie tak z tymi karmami skoro psy nie chcą ich jeść.
Naprawdę dużo ich sprawdziłem nie będę wypisywał ale żadniej nie jadł z apetytem jedynie surowy kurczak , gotowana woływina surowa jeszcze lepsza :D a suchych karm nie cierpi
OWCZARZ

04 września 2007, 14:01

Pedigree zdecydowanie odradzam nawet nie zastanawiaj się nad tą karmą, zapewne zjada ją chetnie ponieważ są tam dodane sustancje sztuczne mające na celu poprawić smakowitosc karmy.

Generalnie zdarzają się psy które nie specjalnie chętnie zjadają suche karmy (vide mój pies).

Jeśli nie wykazuje Twoj pies zadnych cech alergika na mięso, to chyba jedyne najrozsądniejsze wyjście karmić go gotowanym plus do tego odpowiednia porcja witamin (preparat witaminowy).

Tak to mozesz probowac nawet kilkadziesiąt rodzajow karm suchych a pies prawdopodobnie żadnej nie bedzie chciał jeśc na dłuższą metę...ja tak miałem ze swoim psem...po kilkunastu firmach dopiero niedawno znalzłem karmę która pies chętnie je namoczoną wodą (CHS). Ale u Ciebie ona również nie zdaje egzaminu więc raczej pozostaje Ci przejśc na jedzenie gotowane.
goskaaa

04 września 2007, 16:46

Ja tam bym psa przegłodziła, nie zje raz drugi trzeci i sie nauczy ze nic innego nie dostanie. Z moją tez tak cudowałam bo jej sie szybko karmy nudzily, albo dodawałam to tunczyk, to oliwke, to bialy serek, zeby dziecie zjadło, az sie wkurzylam 2 dni zarcie stawialam, nie ruszała, spoglądając smetnie na lodówke, az z niej wyciagne jakis smakołyk, na trzeci dzien zjadła i od tamtej pory nie mam z nią problemów.
OWCZARZ

04 września 2007, 16:51

U niektorych psow przeglodzenie nic nie daje. Poprostu sa psy ktore nie przepadaja za sucha karma i nic na to nie poradzisz. ja probowałem na swoim swego czasu glodowek, potrafil nie jesc dwa dni, potem zdjadl w jeden dzien i znow nastepne dni nie chciał karmy ruszyc.

Warto sprobowac gotowanego gdyz widze z wlasnego doswiadczenia, znam duzo wlascicieli ktorzy karmia gotowanym plus preparat witaminowy i pies wyglada super lepiej niz na suchej karmie.
GATUSO

05 września 2007, 07:35

Popadasz,ze skrajności w skrajnośc,najpierw za suchą karmę dasz sie pokroić,a następnie zapominasz co pisałeś wcześniej,i jak chorągiewka,zmieniasz zdanie.Dlaczego tak robisz?Teraz napisałeś,że gotowane,i pies wygląda lepiej.Zdecyduj się wreszcie,tylko macisz w głowie.
bzyk

05 września 2007, 08:29

Goskaaa, tez popada w skrajnosc, najpierw pisze, ze glodzenie psa to nie dobra sprawa, a pozniej poleca glodowke, na przykladzie swojego psa. bezsens zupelny. Ja od poczatku karmie psa gotowanym+zestaw witaminy i mikroelementy. pies jedzenie ma urozmaicone, stosuje rozne rodzaje mies :kurczak,indyk,wolowina,zadko jagniecina,ryba i rozne rodzaje wypelniaczy:ryz,makaron,platki gorskie,platki kukurydziane,z dodatkow :oliwa,maselko,olej kujawski,siemie lniane, slonecznik luskany, orzechy wloskie,oczywiscie jarzyny z wyjatkiem wzdymajacych. ser bialy jogurty,jajko , kosc tylko cieleca po obgotowaniu.psiak wyglada fantastycznie,jest umiesniony,blyszczacy i szczuply/ opinia wet. oraz mijanych przechodniow/ gotuje raz na kilka dni, wiec nie jest to uciazliwe.wkladam do pojemnikow ,a pozniej do microfali i gotowe danie, nie martwie sie, ze braknie karmy w sklepie, nie je konserwantow,jak chwilowo mniej kasy zawsze zamiast fileta z kurczaka mozna kupic .porcje rosolowa i przetrwac kryzys, gdyby psiak mial objawy nietolerancji pokarmowej od razu wiem po czym, co nowego dodalam.
bzyk

05 września 2007, 08:31

Goskaaa, tez popada w skrajnosc, najpierw pisze, ze glodzenie psa to nie dobra sprawa, a pozniej poleca glodowke, na przykladzie swojego psa. bezsens zupelny. Ja od poczatku karmie psa gotowanym+zestaw witaminy i mikroelementy. pies jedzenie ma urozmaicone, stosuje rozne rodzaje mies :kurczak,indyk,wolowina,zadko jagniecina,ryba i rozne rodzaje wypelniaczy:ryz,makaron,platki gorskie,platki kukurydziane,z dodatkow :oliwa,maselko,olej kujawski,siemie lniane, slonecznik luskany, orzechy wloskie,oczywiscie jarzyny z wyjatkiem wzdymajacych. ser bialy jogurty,jajko , kosc tylko cieleca po obgotowaniu.psiak wyglada fantastycznie,jest umiesniony,blyszczacy i szczuply/ opinia wet. oraz mijanych przechodniow/ gotuje raz na kilka dni, wiec nie jest to uciazliwe.wkladam do pojemnikow ,a pozniej do microfali i gotowe danie, nie martwie sie, ze braknie karmy w sklepie, nie je konserwantow,jak chwilowo mniej kasy zawsze zamiast fileta z kurczaka mozna kupic .porcje rosolowa i przetrwac kryzys, gdyby psiak mial objawy nietolerancji pokarmowej od razu wiem po czym, co nowego dodalam.
ODPOWIEDZ
  • Informacje