Karma wegeteriańska ale oco chodzi??
-
Zauważyłam ostatnio że sporo firm nawet bosch produkuje karme wegearianską dla psów a nawet i kotów. czy to jest bezpieczne dla zwierząt?? I co o tym myslicie bo dla mnie jest to troche nienormalne.
-
Z tego co wiem, karmy wegetariańskie powstały z myślą o chorych zwierzakach - z licznymi alergiami i nietolerancjami na białka zwierzęce. Ale trafiło na dość podatny grunt - wielu wegan i wegetarian nie chce karmić mięsem swoich psów i kotów - i stworzył się rynek dla tego typu karm. Jak jest popyt, to jest podaż.
Wg mnie jest to czysty biznes ,działania marketingowe.Jeśli zwierzęta mięsożerne (koty,psy)nie tolerują mięsa to czy będą tolerowały białka wyłącznie roślinne,czy wyjdzie im to na zdrowie-nie sądzę.
Producenci karm bezmięsnych zacierają ręce ,ceny białek roślinnych są kilkukrotnie niższe od białek pochodzenia zwierzęcego,a cena karmy pozostaje bez zmian a czasami jest nawet wyższa.
Producenci karm bezmięsnych zacierają ręce ,ceny białek roślinnych są kilkukrotnie niższe od białek pochodzenia zwierzęcego,a cena karmy pozostaje bez zmian a czasami jest nawet wyższa.
-
Tak patrząc na sklad wegańskiej karmy to skąd te zwierzęta maja białko przyswajać to niewiem. przecież bialka roślinnego jest malo a i nie odpowiada ono psom kotom a nawet i czlowiekowi. Wkoncu bialko ktore przyswajamy powinno być jaknajbardziej podobne do naszego dlatego jastrzebie jedza golebie a dzikei psy lubią sobie na krolika zapolować. przykladowy sklad karmy odziwo dla kota:
Gluten kukurydziany, kukurydza, olej kukurydziany, proteiny ryżowe, groszek, włókno z groszku, drożdże browarniane, ziarno lnu, ekstrakt proteiny ziemniaczanej, witaminy i minerały, tauryna(0,15%), L- karnityna, witamina E (pełni funkcję konserwantu). Zawiera również kwas linolowy (6,40%).
Gluten kukurydziany, kukurydza, olej kukurydziany, proteiny ryżowe, groszek, włókno z groszku, drożdże browarniane, ziarno lnu, ekstrakt proteiny ziemniaczanej, witaminy i minerały, tauryna(0,15%), L- karnityna, witamina E (pełni funkcję konserwantu). Zawiera również kwas linolowy (6,40%).
-
Wiem że w tej chwili wkłądam kij w mrowisko, ale....
1. pies jest zwierzem mięsożernym
2. jezeli jada kolejne karmy i wychodzi na to że nie toleruje żadnego białka zwierzęcego to możemy zacząć go karmić normalnym mięsem bo raczej uwierzę że pies nie toleruje jedzenia w 100% przetworzonego a nie białka zwierzęcego jako takiego
3. jeżeli jest tak w istocie to chyba mamy jakiś cud natury(chodzi o nietolerancje białka zwierzęcego)
2. jezeli jada kolejne karmy i wychodzi na to że nie toleruje żadnego białka zwierzęcego to możemy zacząć go karmić normalnym mięsem bo raczej uwierzę że pies nie toleruje jedzenia w 100% przetworzonego a nie białka zwierzęcego jako takiego
3. jeżeli jest tak w istocie to chyba mamy jakiś cud natury(chodzi o nietolerancje białka zwierzęcego)
-
psy jak juz dostaja alergii na kukurydzę ryż soje itp. I też niewieze że pies uczulony na wszelakie mięsa nie jest uczulony na soję ktora jest głównym skladnikiem wegetariańskich karm. Może i jest to tobry dodatek do jedzenia ale tylko do mięsa. Tylko taki wypełniacz to drogo wychodzi.
isabelle30 pisze:Wiem że w tej chwili wkłądam kij w mrowisko, ale....
Tym razem się zgadzam. Moze nie pojmuję tego fenomenu psa uczulonego na białko zwierzęce, ale może zamiast kombinować 15 karm po kolei - wystarczy karmić psa tradycyjnie???
Rozumiem, że psiak nietolerowal żadnego bialka odzwierzęcego, nawet ryby, królika ? No , coż osobiście nie zetknęłam się z problemem, tylko slyszalam o takich ewenementach , ale odnosilam się do nich sceptycznie przyznaję. Z drugiej strony pies jest tak przekombinowany przez człowieka , że może nic nas nie powinno zadziwić .
Mimo, że przez kilka lat byłam wegeterianką, ostatnio mniej , z zawziętością zwalczałam i zwalczamn chore bo nienaturalne podejscie niektórych wegetarian do bezmięsnego karmienia psa ,( sama wystawalam w kolejkach za mięsem) i strasznie ale to strasznie się denerwowałam jak ktoś mi opowiadal , ze karmi psa ryżem z warzywami .
Mimo, że przez kilka lat byłam wegeterianką, ostatnio mniej , z zawziętością zwalczałam i zwalczamn chore bo nienaturalne podejscie niektórych wegetarian do bezmięsnego karmienia psa ,( sama wystawalam w kolejkach za mięsem) i strasznie ale to strasznie się denerwowałam jak ktoś mi opowiadal , ze karmi psa ryżem z warzywami .
możliwe że specjalnie spreparowana karma potrafi dostarczyć psu składników do przeżycia. Natomiast dla mnie jest nieporozumieniem dawanie samego ryżu z warzywami. Czytałam w książce Andrzeja Lisowskiego że pies nie przyswoi wszystkich potrzebnych składników z produktów roślinnych, gdyż ich komórki mają ścianę komórkową zbudowaną z błonnika i pektyn których nie są w stanie przetrawić. W podanym linku do pdf-u bardzo fajnie jest to rozpisane.
-
Zdarzają się absolutnie skrajne przypadki alergii i nietolerancji wśród ludzi, więc dlaczego nie u psów? Jak nie ma alternatywy, to musi wystarczyć ryż z warzywami - a ponieważ nie jest to dobra opcja, to myślę, że o takich potrzebach i takich przypadkach myślano tworząc przemysłowe karmy wegetariańskie o jednak bogatszym składzie. Ale że ze skrajnych przypadków zrobił się całkiem pojemny rynek potrzeb wegetarian i wegan, to nie mielibyśmy kapitalizmu, gdyby producenci za tymi potrzebami rynku nie popłynęli złapawszy wiatr w żagle. Ale to jakby inna kwestia.
-
- Informacje
-