karmy do 100 zeta

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

OWCZARZ

23 lipca 2007, 16:33

Oj wiedzą wiedzą:)
Bubunia

23 lipca 2007, 17:33

Śledzę dyskusje o wyższości jednych karm nad drugimi od dłuższego czasu no i mam zupełny mętlik w głowie.Jako właścicielka jamniczki-alergiczki (wszelki drób poza kaczką) wypróbowałam wiele karm analizując właśnie ich skład pod kątem zawartości jakichkolwiek śladów składnika uczulającego.Tymczasem tu czytam,że "wtajemniczeni wiedzą".Co wiedzą :?: To skąd mam sie dowiedzieć co naprawdę zawiera karma?
OWCZARZ

23 lipca 2007, 21:24

Chodzi o to ze nie wystraczy czasem przeanalizowac skłąd karmy, a trzeba się zagłębić dalej w cały proces produkcji danej karmy...gdzie jest produkowana, jak postrzegana w innych krajach nie tylko w Polsce... jakie surowce użyte itd itd.

Czasem wbrew oznaczeniom na karmie, produkt premium jest lepszej jakości od sygnowanego nazwą Super Premium.

Podpowiem że bardzo dobre są karmy skandynawskie nawet te premium...przewyższają często niektóre te Super Premium:)

Jesli chodzi o karmę dla alergika ja polecam karmę fińską Frank's Pro Gold w wersji gdzie użyte jest tylko mięso indyka.

Karma z tego co wiem dostepna jest w Warszawie, ogólnie ciężko ją kupić i dostać i kosztuje koło 200 zł.

Bardzo dobra również jest Nutro Choice wersja z jagnięciną.
Bubunia

23 lipca 2007, 21:46

Naprawdę podziwiam Twoją znajomość tematu :) i to,że mimo złośliwości nadal chętnie służysz innym radą.Niestety sunia na indyka też reaguje alergią (wysypka pod pachami i trochę na brzuchu).Nutro Choice Lamb&Rice próbowałam,ale ma w składzie tłuszcz drobiowy i po kilku dniach psica wysypuje się.Teraz jest na Acanie Rice&Lamb i wszystko ok.Może powinna dostawać jakieś dodatki,ale nie bardzo wiem jakie :?:
OWCZARZ

23 lipca 2007, 22:13

No to jeśli aż taka alergiczka:) to masz zawężone pole czym możesz karmić.
Poszperam po internecie i jak znajdę jakąś alternatye dla Acany która by nie miała również w swoim składzie tłuszczu z kurczaka to dam Ci znac.

P.S. Przy alergii raczej wręcz nalezy unikać dodatków gdyż mozesz tylko pogorszyc.
Jesli zauwazysz zły stan sierści bądź coś niepokojącego możesz dodać połowę dawki witamin, bądź jakiś preparat z biotyną....ale na tej Acanie powinno być wszystko ok...to dobra karma, więc nie szukaj innej jeśli służy suczce.
Awatar użytkownika
maxymi
Kontakt:

24 lipca 2007, 10:52

Popieram przedmówcę połowa dawki witamin i nie zmieniaj karmy jeżeli służy psu. Doktor Jarek polecał kiedyś do Acany np.: http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... cts_id=410
lub dla większych:
http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... ts_id=1562
Bubunia

24 lipca 2007, 11:23

Bardzo dziękuję.Karma,owszem służy i chyba przestanę szukać dalej bo to chyba niezbyt dobre dla psa, a juz na pewno dla mojej kieszeni. :D
Awatar użytkownika
smoczata
Kontakt:

24 lipca 2007, 13:18

Bubunia pisze:Teraz jest na Acanie Rice&Lamb i wszystko ok.(...)
Rzeczywiście, jeżeli wystarcza ta Acana - to nie jest źle :lol:

Jakby (odpukać!) przestała służyć psince - to polecam typowo weterynaryjne karmy dla alergików
(moje smoczaste->fret je od ponad 2 lat tylko Trovet rrd - ale kocią wersję) np.:
- http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... ts_id=2340
- http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... ts_id=2342
Te karmy są nie tylko zdrowe, ale też smakowite.

(a co do naszych kieszeni - Bubuniu - dobrze, ze nie mamy wieelkich psów ;) )
Awatar użytkownika
aglo

24 lipca 2007, 14:04

Bisci też ma alergie na drób. Przez rok był na Acanie Lamb & Rice. Uważam, że jest to bardzo dobra karma dla psów uczulonych na kurczaka.
Niestety ostatnio pojawiły się u mojego psa wzdęcia i zmieniłam karmę na Bento Kronen Lamb & Rice. Co prawda w skałdzie napisane jest, że zawiera m.in. "tłuszcz zwierzęcy". Pisałam do przedstwiciela firmy co kryje się pod tym pojęciem. Dostałam jednak wykład, że to nie jest najważniejsze jaki to jest tłuszcz.
Trochę mnie to odstraszyło, ale po pewnym czasie postanowiłam zaryzykować.
Obecnie zamówiłam pierwsze 15kg tej karmy, zobacze jakie będą rezultaty. Narazie jest wszystko ok, kupki są trochę mniejsze, wzdęcia też są rzadko, biegunek nie ma.
Zobacze, jeśli nadal wszystko będzie dobrze to zostanę przy tej karmie.

Z karm, które nie zawierają w swoim składzie kurczaka to: Biomil z jagnięciną oraz Satisfaction.
Biomila jednak mój pies nawet nie tknął, a Satisfaction nie próbowałam.
OWCZARZ

25 lipca 2007, 14:28

Ja proponuje Eukanube Dermatosis która jest wyraznie lepsza od Royala Hypoalergenica.

Ma w swoim skłądzie tylko mieso suma, sledzia i to wszystko, bez zboz i miesa czy tluszczu z kurczaka. Wszystko opiera się na rybach.Warto sprobowac, wiele osob stosuje przy alergiach.
goskaaa

03 sierpnia 2007, 15:05

OWCZARZ pisze:
Ma w swoim skłądzie tylko mieso suma, sledzia i to wszystko, bez zboz i miesa czy tluszczu z kurczaka. .
skąd wiadomo jaki ten tłuszcz jest??? ja na składzie e. dermatosis nie widze info o rodzaju tłuszczu, tzn widze- tłuszcz zwierzęcy- jaką mam pewność ze to nie z kurczaka??? :shock:

Składniki

DIETA SUCHA:
ziemniaki, mączka ze śledzi, mięso z suma, ttuszcz zwierzęcy, suszona pulpa buraczana, mięso z ryb wstępnie trawione enzymami, fosforan dwuwapniowy, chlorek potasu, chlorek sodu, DL-metionina.
ODPOWIEDZ
  • Informacje