Karmy wolne od GMO- Uwaga problem GMO w Polsce!!!
W 2007 roku po pobraniu probek wykryto modyfikowany ryż w jednej z kocich karm Nutro choice, karma zostala wycofana.
To , co obecnie niepokoi niektorych Amerykanów to pośrednia zawartośc modyfikowanych zboż w karmach. Zwierzęta w USA głownie karmi się modyfikowanym zbożem . Tak więc nawet jeśli firma nie uzywa modyfikonego ziarna i ma etykietkę GMO free, to pośrednio poprzez mięso GMO tam na nieszczęście trafia.
To , co obecnie niepokoi niektorych Amerykanów to pośrednia zawartośc modyfikowanych zboż w karmach. Zwierzęta w USA głownie karmi się modyfikowanym zbożem . Tak więc nawet jeśli firma nie uzywa modyfikonego ziarna i ma etykietkę GMO free, to pośrednio poprzez mięso GMO tam na nieszczęście trafia.
Niemieccy producenci karm na swoich stronach podkreślają coraz częściej,ze np wszystkie sklładniki uzyte w danej karmie pochodzą z terytorium Niemiec.
Wychodzę z założenia,że warto świadomie unikać karm ze składnikami GMO,przynajmniej robimy to minimum.
Wychodzę z założenia,że warto świadomie unikać karm ze składnikami GMO,przynajmniej robimy to minimum.
Uważam, że ten cały strach przed GMO bierze się z czystej niewiedzy... Wystarczy hasło "GMO" i większość truchleje jakby GNOMA zobaczyła...
No i po co to wszystko? Proszę o udokumentowane dowody szkodliwego wpływu spożywania produktów zmodyfikowanych genetycznie na organizm...
No i po co to wszystko? Proszę o udokumentowane dowody szkodliwego wpływu spożywania produktów zmodyfikowanych genetycznie na organizm...
Nie uchodzi odpowiadać pytaniem na pytanie...
Wiedzę mam wystarczająco dużą (przyrodniczą), by nie siać niepotrzebnego fermentu.
Wiedzę mam wystarczająco dużą (przyrodniczą), by nie siać niepotrzebnego fermentu.
A jaki to konkretnie gen szczura i co by powodował u tych ziemniaków?
Budowa DNA jest uniwersalna u wszystkich gatunków poczynając od bakterii, poprzez grzyby, rośliny, a na człowieku kończąc.
Gen to tylko fragment DNA, sekwencja nukleotydów takich samych u wszystkich organizów.
Nie widzę tu żadnego problemu.
Budowa DNA jest uniwersalna u wszystkich gatunków poczynając od bakterii, poprzez grzyby, rośliny, a na człowieku kończąc.
Gen to tylko fragment DNA, sekwencja nukleotydów takich samych u wszystkich organizów.
Nie widzę tu żadnego problemu.
W temacie GMO podpieram się informacjami min z internetu
Oto jeden z przykładów,na szkodliwość GMO
Genetycznie modyfikowana kukurydza zaburza system odpornościowy młodych i starych myszy
Włoski Narodowy Instytut Badań nad Żywnością i Żywieniem opublikował właśnie raport online w Journal of Agricultural Food Chemistry dokumentujący znaczące zaburzenia w systemie immunologicznym młodych i starych myszy, które były karmione kukurydzą GM o nazwie MON810. Nastąpiło to po ogłoszeniu najświeższych wyników badań austriackiego rządu pokazujących, że genetycznie modyfikowana kukurydza obniża płodność i rozregulowuje geny myszy. Rewelacje te potwierdzają serię wcześniejszych wniosków o niekorzystnym wpływie na zdrowie żywności i pasz GM, pozostawiając nam niewiele wątpliwości, że GM jest niebezpieczne i bezużyteczne. Rzecznicy GM powinni zaprzestać wprowadzania w błąd opinii publicznej mówiąc, że genetycznie modyfikowana żywność i pasza są bezpieczne.
Kukurydza GM i odmiana macierzysta, z której ją otrzymano były uprawiane jednocześnie na sąsiednich polach w Landriano we Włoszech z nasion dostarczonych przez Seeds Emporda (Girona, Hiszpania). Kontrolna mąka kukurydziana z niemodyfikowanych szczepów macierzystych miała niski
poziom zanieczyszczenia przez GMO (0,29% wg testu PCR), a tylko kukurydza modyfikowana zawierała specyficzny kod genetyczny toksyny Cry1Ab, która zachowuje się jak pestycyd.
Diety zostały opracowane w oparciu o przyjęte standardy i zawierały 50% MON810 lub kontrolną mąkę kukurydzianą z jej macierzystego odpowiednika. Użyto także standardowej diety granulowanej zawierającej około 50% komercyjnej kukurydzy niemodyfikowanej, która nie zawierała Cry1Ab wg testu PCR.
Największy wpływ miała dieta na myszy bardzo młode (21 dni) karmione kukurydzą modyfikowaną przez 30 dni, podczas gdy te karmione przez 90 dni miały tylko zwiększony poziom komórek B. U starych myszy wywołane zmiany były podobne do tych, które zaobserwowano u młodych myszy, będących na diecie 30 dni. Wyniki te pokazują, że bardzo młode i stare myszy są dużo bardziej podatne na uszkodzenia immunologiczne. Do czasu, gdy myszy osiągnęły wiek 111 dni (21+90) stopień tolerancji ugruntował się do tego stopnia, że uszkodzenia zredukowały się.
Zaburzenia odporności są znaczące także w świetle obserwacji poczynionych w innym laboratorium; analizy zidentyfikowały 43 białka rozregulowane (ilość) w nasionach kukurydzy MON810 w porównaniu ze szczepem macierzystym, wśród nich 50 kda g-zein, doskonale znane białko alergenne, które było nieobecne w szczepie macierzystym (non-GM).
Jasnym jest, że modyfikacje genetyczne są z natury niebezpieczne, jak pokazują to niezmiennie wyniki nieprzewidywalnych i niekontrolowanych zmian w genomie i epigenomie (wzorzec ekspresji genów), co ma wpływ na bezpieczeństwo.
Źródło:
http://www.i-sis.org.uk/MON810gmMaizeMi ... System.php
Oto jeden z przykładów,na szkodliwość GMO
Genetycznie modyfikowana kukurydza zaburza system odpornościowy młodych i starych myszy
Włoski Narodowy Instytut Badań nad Żywnością i Żywieniem opublikował właśnie raport online w Journal of Agricultural Food Chemistry dokumentujący znaczące zaburzenia w systemie immunologicznym młodych i starych myszy, które były karmione kukurydzą GM o nazwie MON810. Nastąpiło to po ogłoszeniu najświeższych wyników badań austriackiego rządu pokazujących, że genetycznie modyfikowana kukurydza obniża płodność i rozregulowuje geny myszy. Rewelacje te potwierdzają serię wcześniejszych wniosków o niekorzystnym wpływie na zdrowie żywności i pasz GM, pozostawiając nam niewiele wątpliwości, że GM jest niebezpieczne i bezużyteczne. Rzecznicy GM powinni zaprzestać wprowadzania w błąd opinii publicznej mówiąc, że genetycznie modyfikowana żywność i pasza są bezpieczne.
Kukurydza GM i odmiana macierzysta, z której ją otrzymano były uprawiane jednocześnie na sąsiednich polach w Landriano we Włoszech z nasion dostarczonych przez Seeds Emporda (Girona, Hiszpania). Kontrolna mąka kukurydziana z niemodyfikowanych szczepów macierzystych miała niski
poziom zanieczyszczenia przez GMO (0,29% wg testu PCR), a tylko kukurydza modyfikowana zawierała specyficzny kod genetyczny toksyny Cry1Ab, która zachowuje się jak pestycyd.
Diety zostały opracowane w oparciu o przyjęte standardy i zawierały 50% MON810 lub kontrolną mąkę kukurydzianą z jej macierzystego odpowiednika. Użyto także standardowej diety granulowanej zawierającej około 50% komercyjnej kukurydzy niemodyfikowanej, która nie zawierała Cry1Ab wg testu PCR.
Największy wpływ miała dieta na myszy bardzo młode (21 dni) karmione kukurydzą modyfikowaną przez 30 dni, podczas gdy te karmione przez 90 dni miały tylko zwiększony poziom komórek B. U starych myszy wywołane zmiany były podobne do tych, które zaobserwowano u młodych myszy, będących na diecie 30 dni. Wyniki te pokazują, że bardzo młode i stare myszy są dużo bardziej podatne na uszkodzenia immunologiczne. Do czasu, gdy myszy osiągnęły wiek 111 dni (21+90) stopień tolerancji ugruntował się do tego stopnia, że uszkodzenia zredukowały się.
Zaburzenia odporności są znaczące także w świetle obserwacji poczynionych w innym laboratorium; analizy zidentyfikowały 43 białka rozregulowane (ilość) w nasionach kukurydzy MON810 w porównaniu ze szczepem macierzystym, wśród nich 50 kda g-zein, doskonale znane białko alergenne, które było nieobecne w szczepie macierzystym (non-GM).
Jasnym jest, że modyfikacje genetyczne są z natury niebezpieczne, jak pokazują to niezmiennie wyniki nieprzewidywalnych i niekontrolowanych zmian w genomie i epigenomie (wzorzec ekspresji genów), co ma wpływ na bezpieczeństwo.
Źródło:
http://www.i-sis.org.uk/MON810gmMaizeMi ... System.php
Jest bardzo wiele poważnych raportow naukowych , ktore bezprzecznie dowodzą jak bardzo szkodliwe są modyfikacje genetyczne. Początkowo uważano , że zmodyfikowany material genetyczny ulega zniszczeniu w procesie trawienia, tak niestety nie jest, znajdowano go w jelitach oraz ślinie .Eksperyment Institute of Nutrition in Rusia wykazał , że fragmenty materiału genetycznego docierają do jelit, wątroby i niszczą system immunologiczny szczura..
Podobny eksperyment wykonywano na ciężarnych myszach i znajdowano zmodyfikowany material genetyczny w nowonarodzonych osobnikach.. Zródlo:Influences of Genetically Modifyied Soya on Birth weight and survival Rats- Irina Esmako.
Zniszcenia systemu immunologicznego łatwiej dostrzec na szczurach i myszach ponieważ obserwuje się kilka pokoleń. Jęsli chodzi o ludzi to zmiany następują w czasie i mogą być widoczne po wielu latach lub w następnych pokoleniach.
Zmodyfikowane pyłki kwiatowe mają też katastrofalny wpływ na śmierć pszczoł w USA. Przyczyniają sie do zniszcenia ich układu pokarmowego, poza tym niszczą składnki odzywcze w pyłkach , gdyż zachowują się jak pestycydy.
Podobny eksperyment wykonywano na ciężarnych myszach i znajdowano zmodyfikowany material genetyczny w nowonarodzonych osobnikach.. Zródlo:Influences of Genetically Modifyied Soya on Birth weight and survival Rats- Irina Esmako.
Zniszcenia systemu immunologicznego łatwiej dostrzec na szczurach i myszach ponieważ obserwuje się kilka pokoleń. Jęsli chodzi o ludzi to zmiany następują w czasie i mogą być widoczne po wielu latach lub w następnych pokoleniach.
Zmodyfikowane pyłki kwiatowe mają też katastrofalny wpływ na śmierć pszczoł w USA. Przyczyniają sie do zniszcenia ich układu pokarmowego, poza tym niszczą składnki odzywcze w pyłkach , gdyż zachowują się jak pestycydy.
z branży żywnościowej ... ludzkiej
GMO należy oznaczyć na opakowaniu w składzie po przekroczeniu pewnych ilości na g .... reguluje to ustawa
dla producenta żaden problem aby jego dostawca dostarczył mu atest iż składnik/produkt X jest NON GMO
i zasadnicze pytanie - niby kto ma to zweryfikować; kontrole opierają się na atestach i składzie udostepnionym przez producenta
odemnie SMACZNEGO
edit: wiele przytoczonych tu przykładów opiera się na "seriach" naukowych nijak mających się do życia prawdziwego
należy zadać sobie trochę trudu i spardzić na czym polegała modyfikacja roślin powszechnie dostępnych na rynku i "czym" oraz w jakim celu; przy czym należy też zapoznać się z pozytywnymi aspektami modyfikacji np. większa odprność na choroby i tym samym mniejsze lub zero zastosowanie pestycydów (kto traci w takim przypadku i komu jest to nie na rękę); większe plony (również poprzez większą odporność gatunkową) czyli mniejsze zużycie nawozów itd
polecam http://www.ncbi.nlm.nih.gov/
nie ma co panikować zwłaszcza jak ktoś powiela coś bez konkretnego przykładu
proponuję zapoznać się ze wszystkimi ZA i PRZECIW a dopiero potem zabierac głos
każdy kij ma 2 końce - jeżeli GMO wejdzie to jest wiele "grup zawodowych", które na tym stracą .... tego też nie ma co ukrywać
jeżeli pisze się o ziemniakach i genie szczura itp. to proszę podać materiał źródłowy - tzn. publikacja anukowa czy radosna twórczość jakiegoś "dziennikarza" i na co wpłyneła szkodliwie itd
nie rozpalajmy stosów i nie palmy czarownic
skoro GMO nas straszy to co dopiero transgeniczne zwierzęta
GMO należy oznaczyć na opakowaniu w składzie po przekroczeniu pewnych ilości na g .... reguluje to ustawa
dla producenta żaden problem aby jego dostawca dostarczył mu atest iż składnik/produkt X jest NON GMO
i zasadnicze pytanie - niby kto ma to zweryfikować; kontrole opierają się na atestach i składzie udostepnionym przez producenta
odemnie SMACZNEGO
edit: wiele przytoczonych tu przykładów opiera się na "seriach" naukowych nijak mających się do życia prawdziwego
należy zadać sobie trochę trudu i spardzić na czym polegała modyfikacja roślin powszechnie dostępnych na rynku i "czym" oraz w jakim celu; przy czym należy też zapoznać się z pozytywnymi aspektami modyfikacji np. większa odprność na choroby i tym samym mniejsze lub zero zastosowanie pestycydów (kto traci w takim przypadku i komu jest to nie na rękę); większe plony (również poprzez większą odporność gatunkową) czyli mniejsze zużycie nawozów itd
polecam http://www.ncbi.nlm.nih.gov/
nie ma co panikować zwłaszcza jak ktoś powiela coś bez konkretnego przykładu
proponuję zapoznać się ze wszystkimi ZA i PRZECIW a dopiero potem zabierac głos
każdy kij ma 2 końce - jeżeli GMO wejdzie to jest wiele "grup zawodowych", które na tym stracą .... tego też nie ma co ukrywać
jeżeli pisze się o ziemniakach i genie szczura itp. to proszę podać materiał źródłowy - tzn. publikacja anukowa czy radosna twórczość jakiegoś "dziennikarza" i na co wpłyneła szkodliwie itd
nie rozpalajmy stosów i nie palmy czarownic
skoro GMO nas straszy to co dopiero transgeniczne zwierzęta
-
- Informacje
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 42 gości