Mam pieska, a raczej suczke. Jest to jeszcze szczeniaczek, choć już nie taki młody szczeniaczek, bo ma już około 7 miesięcy. Zwykły nieduży kundelek, ale za to jaki kochany
No więc przejde do rzeczy. Sara, bo tak ma na imie mój piesek, od jakiegoś czasu ciągle kicha. Czy to możliwe żeby zaraziła się nosówką, mimo tego, że była szczepiona?????? Czy to jest tylko zwykłe przeziębienie? Co mam zrobić? Iść z nią do weterynarza, czy leczyć domowymi sposobami?
Kichanie
kichanie nie jest objawem patognomonicznym nosówki. Jest przede wszystkim objaw nieżytu nosa a w tej porze roku głównie nieżytu tła alergicznego ze względu na pylenie traw i koszenie ich. Dobrze byłoby aby psa zobaczył lekarz zajrzał do nosa, gardła sprawdził czy w nosie nie zalega jakaś wydzielina czy ciało obce ( często są to różne kłoski tarw - u psów wąchających). Na pewno prosze się nie martwić o nosówke. Wiem, że nazwa pochoszi od nasa, ale nie objawia się to kichaniem. Z regóły nosówka wiąże się z bardzo ciężkimi objawami ogólnymi zależnymi od postaci choroby.
-
- Informacje
-