To bonharen się nie spisał. A próbowałaś z iniekcjami dostawowymi, podobno działają lepiej tylko problem z podawaniem, piesek musi byc poddany znieczuleniu i lekarz który to robi to też doświadczony, można zniszczyć okolicę stawu złym wkłuciem. U koleżanki bonharen nie przyniósł efektu. Nie martw się resekcja u małego pieska nie jest jakimś strasznym problemem. Do dość często wykonywane zbieg. Utworzy się staw rzekomu i piesek biega jak nowy. Co podajesz z chondroprotetykówGość pisze:Resekcja w naszym przypadku jest nieunikniona i zaplanowana na wakacje przyszłego roku. Odkładałam to jak mogłam, ale nie będę czekać w nieskończoność, pies musi być w miarę młody żeby to w miarę szybko przeszedł.
kasik.u
Kolagen i inne suplementy na stawy w diecie psa
Ja myślę, że u nas jednak Bonharen działa dobrze. Bobo ma biodra w takim stanie, że główki praktycznie nie mają żadnego umocowania. Jak jest ogolony to widać gołym okiem, że bioderko wyskoczyło i trzeba je delikatnie wsunąć na miejsce.
Nie zdecyduję się na podanie dostawowo Bonharenu wlaśnie z tego powodu, który tutaj przytoczyłaś - staw jest mały, jeden błąd i można z tego mieć więcej szkody niż pożytku. Przy umiejętnym podawaniu owszem, efekty są szybsze niż przy podawaniu dożylnym, ale u mnie nie jest to potrzebne, więc po co? Co kilka miesięcy podajemy podskórnie, 1 raz w tygodniu przez 6 tygodni i sprawdza się świetnie.
Jeśli chodzi o resekcję to boję się nie tyle usunięcia części kości ile całego zabiegu - narkozy i leków i antybiotyków podawanych po. Ale to już jest moja osobista bolączka, bo mój drugi psiak zachorował na małopłytkowość po operacji (albo przypadek w czasie albo zareagował tak na któryś antybiotyk).
kasik.u
Nie zdecyduję się na podanie dostawowo Bonharenu wlaśnie z tego powodu, który tutaj przytoczyłaś - staw jest mały, jeden błąd i można z tego mieć więcej szkody niż pożytku. Przy umiejętnym podawaniu owszem, efekty są szybsze niż przy podawaniu dożylnym, ale u mnie nie jest to potrzebne, więc po co? Co kilka miesięcy podajemy podskórnie, 1 raz w tygodniu przez 6 tygodni i sprawdza się świetnie.
Jeśli chodzi o resekcję to boję się nie tyle usunięcia części kości ile całego zabiegu - narkozy i leków i antybiotyków podawanych po. Ale to już jest moja osobista bolączka, bo mój drugi psiak zachorował na małopłytkowość po operacji (albo przypadek w czasie albo zareagował tak na któryś antybiotyk).
kasik.u
[quote="isabelle30"]żle szukasz
http://XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXIsabell30 co myślisz o tym preparacie, trochę droższy, jednak mieszanka ciekawsza .
http://XXXXXXX-XXXXXXXXXXXXXXXXX
Dlaczego zdecydowałaś się na podawanie swojemu preparatu, nie chce przedobrzyć z podawaniem różnych suplementów. Za dużo to też niedobrze,
http://XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXIsabell30 co myślisz o tym preparacie, trochę droższy, jednak mieszanka ciekawsza .
http://XXXXXXX-XXXXXXXXXXXXXXXXX
Dlaczego zdecydowałaś się na podawanie swojemu preparatu, nie chce przedobrzyć z podawaniem różnych suplementów. Za dużo to też niedobrze,
-
Ponieważ jest goldenem, dużym, masywnym samcem i wolę zadbać o jego stawy od początku zamiast je potem leczyć
Profilaktyka zawsze wychodzi taniej i mniej boleśnie. Teraz pies ma 6 lat i jest zdrowy i sprawny
Strasznie drogi ten preparat... kazda z tych alg ma podobny skład - zamiast je mieszac można kupić algi jednorodne dużo taniej....
Algi nie wnoszą niczego dla zdrowia stawów, a raczej bardzo niewiele
Profilaktyka zawsze wychodzi taniej i mniej boleśnie. Teraz pies ma 6 lat i jest zdrowy i sprawny
Strasznie drogi ten preparat... kazda z tych alg ma podobny skład - zamiast je mieszac można kupić algi jednorodne dużo taniej....
Algi nie wnoszą niczego dla zdrowia stawów, a raczej bardzo niewiele
Snedronningen kto mnie odesłał do izabell30 w sprawie alg, sprostuj wypowiedź. Pytałam się o sens podawania alg, jeżeli zwierz zdrowy i czy coś dadzą na stawySnedronningen pisze:Retriver, algi mam firmy lunderland, morszczyn mam od koleżanki, która zebrała go będąc nad morzem i wysuszyła. Skorupki podaję, i wapń z nich jest pobierany, w przeciwieństwie do wapnia z nabiałów.
-
Ja Cię odesłałam, ale w sprawie jodu. Iza ma psa z problemami z tarczycą, więc ona się zna na jodzie.
A mielone małże? Albo te kostki kolagenowe, które podaje Retriver? Czy one coś dają stawom?
No właśnie, a przeiesz Ty podajesz algi a algi to nieskończone źródło jodu, ja się zastanawiam czy mojemu to potrzebne, Izabell30 pisała o MSM a nie o jodzie, chyba że coś pokręciłam.Snedronningen pisze:Ja Cię odesłałam, ale w sprawie jodu. Iza ma psa z problemami z tarczycą, więc ona się zna na jodzie.
http://XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXGość pisze:A mielone małże? Albo te kostki kolagenowe, które podaje Retriver? Czy one coś dają stawom?
przeczytaj ulotkę, dokładnie ten preparat podaje swojemu psu czy działa , myślę, że tak do końca nikt ani nie potwierdzi ani nie zaprzeczy, wybrałam go ze względu na cenę jest tańszy niż te przeznaczone dla psów a kolagen to kolagen nic więcej, wcześniej podawałam psu zwykłą żelatynę tez ok. Zachwalany jest również 4flex dla ludzi tylko drogi miesięczna kuracja to od 70 do 103 zł - wchłanialność 100% o ile to nie jest tylko dobra reklama. Mielone XXXXXXXXXXXXX-99-9-60-kostek.html jak najbardziej wskazane, cenne źródło chondroprotetyków.
Czytałam o tych kostkach i bardzo mi się to spodobało, ale czy to będzie faktycznie miało taką przyswajalność jak piszą? Teraz daję Arthro Ha, wcześniej dawałąm flexusa dla ludzi.
Jak kupowałam preparat to myślałam również o sobie, ach te zmarszczkiGość pisze:Czytałam o tych kostkach i bardzo mi się to spodobało, ale czy to będzie faktycznie miało taką przyswajalność jak piszą? Teraz daję Arthro Ha, wcześniej dawałąm flexusa dla ludzi.
Jednak bierze je Bazyl, skuteczność lecz czyste sumienie , że podejmuje się jakiś próby wspomagania organizmu. ArtroHa mam w półce jeszcze czeka na podanie teraz na tapecie Artroflex.
-
Każdy suplement naturalny ma jakiś sens. I każdy ma ten sens inny.
Suplementy podajemy bo:
- mięso dostępne na rynku jest mięsem hodowanym na paszach a więc ma zaburzony stosunek przeróznych składników - trzeba to wyrównać
- mięso dostępne dla nas jest skrwawione, nie mamy dostępu do oczu, mózgów itd - trzeba to wyrównać
- hodowla doprowadziła do tego, że psy nasze obłożone są schorzeniami - np stawy, niedoczynność tarczycy, problemy sercowe itd - trzeba temu zapobiegac.
Algi - poszukajcie nieco u wujka Googla... przede wszystkim jod - podajemy nie tylko psom tarczycowym - nasza planeta jest uboga w ten pierwiastek wiec algi przydają się także nam - ludziom
Drożdże - witaminy z grupy B - to przede wszystkim ale także funkcje odtruwające
MSM - siarka organiczna - podstawowy składnik wszystkich aminokwasów zawierających siarkę - głównie tych które budują stawy
Małże nowozelandzkie - można kupić mączkę firmy Lunderland zamiast dziwnych preparatów
do tego wspomniane wcześniej formy krystaliczne l-karnityny, tauryny
Hemoglobina - aby wyrównac brak krwi w diecie
Suplementy podajemy bo:
- mięso dostępne na rynku jest mięsem hodowanym na paszach a więc ma zaburzony stosunek przeróznych składników - trzeba to wyrównać
- mięso dostępne dla nas jest skrwawione, nie mamy dostępu do oczu, mózgów itd - trzeba to wyrównać
- hodowla doprowadziła do tego, że psy nasze obłożone są schorzeniami - np stawy, niedoczynność tarczycy, problemy sercowe itd - trzeba temu zapobiegac.
Algi - poszukajcie nieco u wujka Googla... przede wszystkim jod - podajemy nie tylko psom tarczycowym - nasza planeta jest uboga w ten pierwiastek wiec algi przydają się także nam - ludziom
Drożdże - witaminy z grupy B - to przede wszystkim ale także funkcje odtruwające
MSM - siarka organiczna - podstawowy składnik wszystkich aminokwasów zawierających siarkę - głównie tych które budują stawy
Małże nowozelandzkie - można kupić mączkę firmy Lunderland zamiast dziwnych preparatów
do tego wspomniane wcześniej formy krystaliczne l-karnityny, tauryny
Hemoglobina - aby wyrównac brak krwi w diecie
-
Usuwam wpis merytoryczny.
Ostatnio zmieniony 18 grudnia 2014, 11:35 przez Snedronningen, łącznie zmieniany 1 raz.