Kości

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość!

10 grudnia 2014, 11:25

Kości gotowane nigdy, przenigdy, zapamiętaj, w tej postaci są niestrawne i długie kości rurkowe po upieczeniu gotowaniu pękają wzdłuż, śmierć psa na własne życzenie.
Gość

10 grudnia 2014, 11:29

,,Kości podawać surowe czy gotowane?
Najlepiej w ogóle,"

w ogole ani gotowanych ani surowych
Gość!

10 grudnia 2014, 11:34

Do Ciebie należy decyzja, pisałam dlaczego nie podaję- jedno jest z tego pewne gotowanie ZAKAZ :!: :!: :!:
Gość

10 grudnia 2014, 12:02

Rezygnuję z podawania kości.
isabelle30

10 grudnia 2014, 12:23

Gość! pisze:Tak, tylko, że w przypadku psa karmionego suchą karmą to zupełnie inny aspekt podawać czy nie ..... :!: No jasne 5 kg psu podałaś szyję z indyka bardzo rozsądne podejście i może zjadł całą, chyba że obgryzł tylko mięsko to owszem.
Martiness999, z tego co pamiętam karmisz przewagą surowego tak, pies jest przyzwyczajony co i tak nie przekona mnie do kości, więcej z nimi problemów niż korzyści. A pisanie, że żywienie kośćmi jest lepsze niż suchą, no cóż niech ktoś weźmie to do siebie zbyt dosłownie i poda psu same kości w typie gołe kości no i problem ..... :shock:
No bardzo rozsądne... oba moje psy są na Barfie. Gambol pierwszą kość w zyciu wszamał w wieku 8 tygodni i 6 dni... była to ćwiartka z kurczaka - wazył wtedy niecałe 4 kg. I nie, nie obgryzł. Zajęło mu to troche czasu ale bardzo ładnie pogryzł i zjadł. Trawnik potem wylizał do czysta. Razem z piaskiem. Zaraz potem, świetnie sobie radził z kregosłupem z królika. Teraz szyja gęsia, kacza czy indycza to pan Pikuś. (ma niecałe 6 mcy i ok 12.5kg). Świetnie sobie radzi z gęsim skrzydłem i przednia nogą z królika, oraz żebrami z kozy.

Nie wiem po co rozbijac? to tylko stwarza niebezpieczne sytuacje... pies wtedy łyka w całości. Aby było bezpiecznie i z korzyścią - pies musi sobie sam zmiażdżyć i pogryźć.

Odnośnie pana dietetyka - powinien jeszcze długo się uczyć. Nigdy i pod żadnym pozorem nie podajemy żadnemu psu kości wchodzących w skład szkieletu nośnego zwierzat dużych i ciężkich. Nigdy!
Martines999

10 grudnia 2014, 13:38

Tak się zastanawiam jak te nasze psy dotrwały do naszych czasów :shock: Jak przez te tysiące lat radziły sobie bez suchej karmy :roll: Nóż za niesprawiedliwośc, że biedaki tak musiały sie męczyć tymi gnatami, mięchem, kośćmi dopóki ich gatunek nie dożył naszych wspaniałych czasów - gotowej, przemysłowej suchej karmy. Teraz to mają raj :wink: Chwała postępowi!
isabelle30

10 grudnia 2014, 13:45

Martiness - czyścisz mi komputer!
Gość

10 grudnia 2014, 13:49

Martines999 pisze:Tak się zastanawiam jak te nasze psy dotrwały do naszych czasów :shock: Jak przez te tysiące lat radziły sobie bez suchej karmy :roll: Nóż za niesprawiedliwośc, że biedaki tak musiały sie męczyć tymi gnatami, mięchem, kośćmi dopóki ich gatunek nie dożył naszych wspaniałych czasów - gotowej, przemysłowej suchej karmy. Teraz to mają raj :wink: Chwała postępowi!
pies znajomej-mieszka na wsi-co jakiś czas posila się myszami polnymi i nie potrzebuje zadnych witaminek a ma się dobrze
isabelle30

10 grudnia 2014, 14:03

Gość pisze:
Martines999 pisze:Tak się zastanawiam jak te nasze psy dotrwały do naszych czasów :shock: Jak przez te tysiące lat radziły sobie bez suchej karmy :roll: Nóż za niesprawiedliwośc, że biedaki tak musiały sie męczyć tymi gnatami, mięchem, kośćmi dopóki ich gatunek nie dożył naszych wspaniałych czasów - gotowej, przemysłowej suchej karmy. Teraz to mają raj :wink: Chwała postępowi!
pies znajomej-mieszka na wsi-co jakiś czas posila się myszami polnymi i nie potrzebuje zadnych witaminek a ma się dobrze
Znaczy Whole Prey... to juz najwyższa półka.
Martines999

10 grudnia 2014, 14:21

O w mordę :o To moje corsiaki, byczki po 60 pare kg ile tych myszków musiałby nałapać :roll: Kurka wodna to ja już wolę suchą dawać żeby sie chłopaki na śmierć nie zaganiały i z wycieńczenia padły :lol:
Ostatnio zmieniony 10 grudnia 2014, 16:29 przez Martines999, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ
  • Informacje