Mera Dog czy Happy Dog

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

OWCZARZ2

19 grudnia 2008, 11:19

Mam pytanie do osób któe miały stycznośc z którąś z tych karm- którą byście polecili.
Proszę się nie sugerować zawartością tłuszczu- właśnie ma być na niskim poziomie.

Do wyboru:

Mera Dog High Premium Pure Salmon & Rice

ryż (min 60%); mączka z łososia (min 15%); sznycle z suchych buraków; nasiona lnu; chmiel piwny; białko zwierzęce (hydrolizowane); olej z łososia; olej słonecznikowy; chlorek sodu; węglan wapnia; fosforan jednowapniowy; proszek chicoree (bogaty w inulinę).

Happy Dog Supreme Ireland:

jęczmień, łosoś (11%), królik (10%), mąka owsiana (7,5%), tłuszcz drobiowy, mąka ziemniaczana (2,5%), dwufosforan wapnia, melasa buraczana, hydrolizat wątroby, suszone jabłka (1%), sproszkowane jaja, chlorek sodu, suszone drożdże, chlorek potasu, suszone algi morskie, siemię lniane (0,2%), sfermentowane ziarna jęczmienia (0,2%), suszone mięso z małż (0,05%), Yucca shidigera, karczoch, mniszek lekarski, imbir lekarski, liście brzozy, pokrzywa, szałwia, kolendra, rozmaryn, tymianek, lukrecja, rumianek, wiązówka, czosnek niedźwiedzi (łączna zawartość ziół: 0,16%).
goskaaa

19 grudnia 2008, 13:03

hmmm żadna mi się specjalnie nie podoba...Nie wiem czy ten łosoś i królik w happy dog, są w postaci mączki, czy mięsa? Jeśli mączki, to wybrałabym happy dog bo miałby 22 %, a jeśli to świeże mięso, to Mera Dog, choć ta 60% zawartość ryżu mnie odstrasza...

Ja właśnie dzisiaj na próbę kupiłam Acanę z nowej serii - Lamb and Apple, bardzo fajny skład.
OWCZARZ2

19 grudnia 2008, 13:53

Tak tylko że ja szukam karmy z minimalną zawartością tłuszczu, w dodatku bez drobiu, kukurydzy i pszenicy, Acana jest zbyt kaloryczna.

W Happy Dog jest mączka.
goskaaa

19 grudnia 2008, 14:53

Tzn kaloryczność tej nowej formuły Acany jest obniżona w porównaniu do starej, wprawdzie nieznacznie, ale co najważniejsze kalorie nie pochodzą ze zbóż... i psy będą na tym chudły, tak jak np chudną na Orijenie... Z własnego doświadczenia wiem, aby utuczyć psy na zimę podajemy im mieszanki ziaren i rewelacyjnie się otłuszczają, na wiosnę szykując psy do sezonu, zbijamy im wagę obcinając karmę a wprowadzając do tego mięso z koścmi- korpusy itp, i psy chudną, a potem trzymają wagę... także może w takich karmach wlaśnie szukać rozwiązania, nie stricte obnizona zawartość tłuszczu ale przede wszystkim bez ziaren...

Nie chce żebyś oderbał to jako namawianie na tą karmę, absolutnie jestem daleka od tego, sama nie mialam o niej najlepszego zdania, a teraz jestem na etapie testowania...
OWCZARZ2

19 grudnia 2008, 15:47

U mojego psa jedynie sprawdzała się "stara" Acana z łososiem. Ale teraz ta Pacifica jest jeszcze bardziej kaloryczna, nawet bardziej niż Trovet który do tej pory stosujemy.

Tak, że u mnie Acana odpada.

Generalnie obserwuję właśnie trend wprowadzania nowych karm wysokokalorycznych- wide Acana, TOTW itd...

Nie do końca się zgodzę z tymi zbożami- np. ja podaję Trovet RRD- poza królikiem i ryżem żadnych zbóż- i że tak powiem- pies rewelacyjnie przytył :P (niestety)

Poza tym niestety szukam jeśli już tańszej alternatywy dla Troveta- np. ta Acana Pacifica wychodzi coś chyba ponad 170 zł- to ja mniej bo 163 zł płacę za Trovet RRD- a z całym szacunkiem do Acany :) nie wydaje mi się karmą lepszą od Troveta.

Poprostu szukam czegoś mnie kalorycznego. Może zdecydujemy się na to Happy Dog mniejszy worek zwłaszcza że cena 129 zł powala:)
goskaaa

19 grudnia 2008, 19:32

Tak offujac to masz wyjątkowo dobrą cenę na Troveta bo RRD w Krakvecie kosztuje 199 zł :) za 12,5 kg
Ja Acane również 13,5 kg Lamb and Apple (mało tłuszczu) mam za 135 zł także mi się to bardzo opłaca ;)

Ale nie ma co porównywać tych karm, bo to zupełnie inny typ... także lepsze gorsze nie ma tu żadnego odniesienia...

A propos kaloryczności... np TOTW ma ponad 20% tłuszczu, Orijen niecałe 15 % ta różnica jest diametralna, zwłaszcza do Białka, i właśnie to powoduje chudnięcie-tycie! Nie zwracałabym tak bardzo uwagi na kaloryczność jeśli chodzi o trzymanie wagi, ale na zawartość tłuszczu i zbóż!
OWCZARZ2

19 grudnia 2008, 19:59

No dzieki tej cenie 163 zł za Trovet, mogę sobie na niego jeszcze pozwolić, bo gdybym kupował po cenie w krak-vecie, to w granicy 200 zł jest juz duzy wybor karm.

Jasne, że to zupełnie inny typ karm. Trovet ma ograniczoną zawartośc składników do minimum co minimalizuje wystąpienie alergii. Dając psu alergikowi karmę z dodatkiem ziół czy całkowicie holistyczną, zwiększałbym niepotrzebnie to ryzyko.
Awatar użytkownika
Robert A.

19 grudnia 2008, 23:39

Z tych 2 karm,to polecam Mera Dog,ma lepszej jakości składniki,i lepsze przyswajanie.
OWCZARZ2

20 grudnia 2008, 11:53

Robert a skad wiadomosci o przyswajaniu, czyzbys obie te karmy stosował moze u swoich psow kiedys? Na jakiej podstawie stwierdzasz ze Mera Dog ma lepszej jakosci składniki?
Awatar użytkownika
Robert A.

20 grudnia 2008, 13:16

Tak karmiłem jedna i drugą karmą przez 4 miesiące może 5 miesięcy.Bylo to okolo 6 lat temu.Zdecydowanie lepiej wyglądały psiaki po Mera Dog i robiły mniejsze qupy.( 3 psy w różnym wieku i różnych ras)
Nie miałem wątpliwosci która karma lepiej im słuzy.
Gdyby nie podnieśli cen o około 20-30% (zmienili też szatę graficzną i trochę chyba lepszy skład)to dalej bym karmił Mera Dogiem.Cena była juz zbyt wysoka przy kilku psach.
OWCZARZ2

21 grudnia 2008, 00:54

Zostaję jednak przy Trovecie. Te 30-40 zł różnicy-to nie warte ryzyka- Trovet się sprawdza jak narazie, świetna jakość, po co szukać dalej :P
Awatar użytkownika
Robert A.

21 grudnia 2008, 16:19

Tak nie neguje,ale na Twoje pytanie Mera czy Happy starałem się odpowiedzieć sumiennie :roll:
OWCZARZ2

23 grudnia 2008, 15:26

Ok doceniam to Robert- naprawdę:)
ODPOWIEDZ
  • Informacje