mieszane zywienie

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

karol1234

31 lipca 2007, 17:54

wyzel 4 letni.30kg je karme bosch my friend. 2-3 razy w tygodniu daje mu makoron lub kasze z miesem drobiowym, marchwią i jajkiem.Czy takie zywienie jest zdrowe? CZy dodawac to tego jeszcze jakies witaminy? Czy moze lepiej dawac sama karme i same witaminy?? Bardzo prosze o niepisanie komentarzy w stylu " co za badziewiastą karma karmisz psa" lepiej kup taka a taka i tylka ja podawaj. chyba ze ktos zna lepsza w tej samej cenie. calkowite przejscie na jedzenie gotowane wyniesie jescze x razy drozej niz karmienie karma z najwyzszej polki. 30 dag miesa kosztuje ok 4zl dodac do tego cene kaszy i warzyw. astronomiczna suma. chyba ze ktos karmi swojego psa gotowanym i wychodzi mu taniej (ale zdrowe mieso i warzywa) to bardzo prosilbym o napisanie jakie mieso daje i jakie warzywa i czy cos jeszcze do tego i jak jego pies sie po tym czuje co z sierscia itd. pozdrawiam
karol1234

31 lipca 2007, 18:11

a moze przejsc na brita??
karol1234

31 lipca 2007, 18:19

moze lepsza od boscha my friend bedzie Dibaq EuroStandard lub Arion , Brit . czy wszystkie mniej wiecej na jednym poziomie??
harpia

31 lipca 2007, 18:23

Kasza fermentuje w jelitach, nie dawaj mu, już lepiej makaron albo ryż.
Awatar użytkownika
patrilla

01 sierpnia 2007, 14:54

na pewno do bosha trzeba dodać witaminy a odnośnie gotowanego to ryz albo makaron nie kasza chyba ze jaglana :D + wszystkie warzywa a mięsko może być drobiowe + siemię lniane + oliwę...
ja podawałabym jeszcze przetwory mleczne + surowe np szyje z indyka, czasem ogonek ze świnki lub woła + owoce - jak juz mieszamy to na całego :D
tylko trzeba wyważyć proporcje :D
karol124

01 sierpnia 2007, 17:17

Dziekuje za odpowiedzi. No wlasnie tylko najtrudniej wywazyc te proporcje.
Awatar użytkownika
patrilla

01 sierpnia 2007, 18:11

ja robie 1/3 czyli 1/3 miesa 1/3 warzyw 1/3 ryżu
+ witaminy polecam dolfosa tanie i dobre + siemię
raz w tygodniu zastępuje posiłek mięsny nabiałowym a do suchego dodaje żółtko raz na tydzień dwa, oliwę, tuńczyka w zalewie, twarożek, na przegryzkę raz na kilka dni jogurt i u nas sucz codziennie je małe dawki owoców albo surowych warzyw :D sprawdza sie ta dieta u entego psa :D
Gość

12 sierpnia 2007, 22:19

Ej Gośc KAROL!!!! sam wiesz-- skoro piszesz o may frendzie sam ,że taki odzew będzie???? to po co ty tym żywisz? nazłośc robisz psu???? bo sobie chyba nie---- sam sobie ją jedz na obiadek sniadanie i kolacyjke a jak ci przyjdzie konać z powodu nowotworu watroby to sie nie dziw.....
Gość

14 sierpnia 2007, 20:35

Drogi Gosciu rowniez ubolewam nad tym ze daje mu taka a nie inna karme niestety nie stac mnie na inna. Za rok bede mogla kupywac mu inna karme teraz pies jest na utrzymaniu rodzicow. Przy okazji- jestem dziewczyna, wczesniaj byl nik Karol bo pisal kolega ( ja mowilam co). Prosze o troche mniej agresji w stosunku do mnie. Jakis nerowy jestes. Gdybym mogla kupywalabym mu Royala itd. niestety nie wszytsko jest tak jak chcemy. Nie wszystko da sie przewidziec.
Pozdrawiam.
OWCZARZ

14 sierpnia 2007, 20:39

Popieram- nie kazdego stać nawet na karme troche powyzej 100 zł i nie ma co krytykowac takich osob...... Jestem z Toba "gosc" nie martw sie głowa do góry. Lepsza ta karma którą karmisz niż jakaś supermarketowa.
Gość

14 sierpnia 2007, 20:42

Dziekuje Owczarz. Za rok bedzie pies na moim utrzymaniu ( pisalam o tym w innym temacie)i wtedy bede mogla kupywac mu lepsze karmy.
OWCZARZ

14 sierpnia 2007, 20:43

Nie ma za co dziekowac :) Czasem trzeba się wykazac odrobina zrozumienia w dzisiejszych czasach a nie tylko krytykowac.
Gość

14 sierpnia 2007, 20:58

W dzisiejszych czasach trudno o zyczliwych ludzi takze uwazam, ze jest za co dziekowac :) Przegladajac co jakis czas te forum zdazylam sie zorientowac, ze nie piszesz farmazonow takze cenie sobie Twoje zdanie. Jak juz wczesniej wspomialam w moim przypadku nie jest to sprawa finansowa tylko " na psa tyle kasy?" no i co zrobic? I tak spory sukces ze namowilam ich na tego Boscha. A ile sie nagadalam, ze pedigree jedyne co maja dobre to reklame i tym podobne to szkoda gadac. :)
Hołdi

16 sierpnia 2007, 22:13

Ja jak nie mogłam miec psa ze wzgledów finansowych to nie miałam psa duzego , mażyłam wtedy o Kaukazie!! a kupiłam ratlerka bo na jego utrzymanie było mnie stać. Potem zakupiłam kaukaza jak poszłam " na swoje" przyszły i cięzkie dni ale dorabiałam kase na myciu okien!!! u znajomych po toby wyżywic misia,który nie prosił sie abym go kupowała....a ja byłam wtedy po studiach inżynierskich zaczełam magisterkę no i okna myłam.... na jedzonko dla psa...a nie moglo byc złe wtedy to kupowałam DAIMONDA to była dokładnie nutra nugets.
mariuszak

22 stycznia 2012, 11:26

[quote="Hołdi"]Ja jak nie mogłam miec psa ze wzgledów finansowych to nie miałam psa duzego , mażyłam wtedy o Kaukazie!! a kupiłam ratlerka bo na jego utrzymanie było mnie stać. Potem zakupiłam kaukaza jak poszłam " na swoje" przyszły i cięzkie dni ale dorabiałam kase na myciu okien!!! u znajomych po toby wyżywic misia,który nie prosił sie abym go kupowała....a ja byłam wtedy po studiach inżynierskich zaczełam magisterkę no i okna myłam.... na jedzonko dla psa...a nie moglo byc złe wtedy to kupowałam DAIMONDA to była dokładnie nutra nugets.[/quote]

A ja mam psa,któremu uratowałem życie.
Został porzucony i zdychał z głodu. Jest to owczarek niemiecki i nie stać mnie na jego utrzymanie,ale co mam zrobić?
Jakoś żyjemy. Gotuje mu często,bo taniej. Karma suka z niższej półki tak żeby sobie dojadał i jakoś jest szczęśliwy.
A to chyba najważniejsze. Pozdrawiam...
Ps. Według weta ma około 9 lat i wiele ciężkich przeżyć.
ODPOWIEDZ
  • Informacje