Mieszanie suchych karm
-
Bardzo proszę o zdanie w następującej sprawie: od dłuższego czasu podaję mojej 1,5 rocznej suce karmę Bewi-dog,no ale w/g zdania Pana Roberta nie posiada ona wszystkich składników niezbędnych dla rozwoju młodego psa, zaczęłam ją mieszać z karmą Taste of the wild wetlands canine. Czy popełniam duży błąd w żywieniu pieska? Mam jeszcze około 10 kg Bewi-dog dlatego chcę go zużyć no i już potem przejść na karmienie TOTW bo czytałam, że ta karma spełnia wymogi właściwego żywienia?
Teoretycznie nie powinno sie mieszać suchych karm różnych producentów,różnej jakości.
W wyjątkowych sytuacjach można.
Byłem zagorzałym przeciwnikiem mieszania 2 różnych karm ze sobą,ale wiem(na przykładzie moich psów i ich zdrowia) ,ze nie ma nic w tym złego wbrew temu co opisują producenci karm.
Oczywiście zakładam,że pies jest zdrowy a właściciel ma pojęcie o żywieniu.
W Twojej konkretnej sytuacji jeśli jest wszystko wizualnie ok z psem,dokończyłbym Bewi Doga w proporcjach około
( 30% Bewi Dog.):(70% TOTW)
W wyjątkowych sytuacjach można.
Byłem zagorzałym przeciwnikiem mieszania 2 różnych karm ze sobą,ale wiem(na przykładzie moich psów i ich zdrowia) ,ze nie ma nic w tym złego wbrew temu co opisują producenci karm.
Oczywiście zakładam,że pies jest zdrowy a właściciel ma pojęcie o żywieniu.
W Twojej konkretnej sytuacji jeśli jest wszystko wizualnie ok z psem,dokończyłbym Bewi Doga w proporcjach około
( 30% Bewi Dog.):(70% TOTW)
-
Dziękuję serdecznie dokładnie tak zrobię, a potem już przejdę na jedną karmę. Chciałam na TOTW ale ma strasznie drobne granulki w przeciwieństwie do Bewi,a moja labka lubi właśnie większe. Robercie ponieważ odradzałeś mi Bewi, myślę że Marcus Muhle jest wartościową karmą i ma duże kawałki,które w tej chwili mając parę próbek 80g daję suni jako przysmak przy szkoleniu i wcina aż jej sie uszy trzęsą! Doradź na która karmę się zdecydować TOTW czy Marcus Muhle?
Jeśli Twój pies lubi duże granulki to wybierz Marcusa. Ja ze swoją dalmatynką miałem problemy z doborem karm. Większość karm była łykana, bo nie dość, że wybredzała każdą karmą, to jeszcze nie chciała gryźć i większość łykała. Marcus ma spore paski i tutaj każdy jest gryziony. Poza tym smakowo jest nie do pobicia. Psina niezmiennie ma na nią ochotę i tutaj Marcus wygrał nawet z fitminem.
Co pies to inny smak,natomiast MM jest znakomity co potwierdzaja także opinie Niemców na zoo+.de
Trudno doradzić i być odpowiedzialnym za ta czy inna karmę-łatwiej odradzić .
Z Twojego opisu i tego,że TOTW ma chwilowo złą prasę możesz przejść na MM,naprawdę ciężko coś gdybać,myslę,że MM jest mniej "inwazyjny"łatwiej jest psa prowadzić na tej karmie-mam takie spostrzeżenia od pewnego czasu.
Trudno doradzić i być odpowiedzialnym za ta czy inna karmę-łatwiej odradzić .
Z Twojego opisu i tego,że TOTW ma chwilowo złą prasę możesz przejść na MM,naprawdę ciężko coś gdybać,myslę,że MM jest mniej "inwazyjny"łatwiej jest psa prowadzić na tej karmie-mam takie spostrzeżenia od pewnego czasu.
-
- Informacje
-