do właścicieli psów i kotów. nie podawajcie swoim pupilkom mleka gdyż mleko często (chodż nie zawsze) wywołuje "fermentację jelit" (również u kotów!) prócz młodych. "fermentacja jelit"- biegunka, wymioty, brak apetytu itp. (nie zawsze wszystkie objawy na raz). wiem to po moim pierwszym w życiu kocie. miał biegunkę, odstawiłam mleko i od razu przeszło. niestety jakieś 1,5-2 lata temu odszedł za tęczowy mostek. no ale niema co płakać, śmierć po karzdego przychodzi a jest jeszcze tyle zwierząt którym trzeba pomóc.
PS: wchodżcie w temat "ogłoszenia..." potem "pomoc" i zobaczcie jak jeszcze możemy pomóc naszym mniejszym braciom.
mleko!
- maxymi
- Kontakt:
podzielam ale tylko w części Jeżeli psu czy kotu mleko nie szkodzi, czyli nie ma po nim luźnych stolców lub alergicznych objawów skórnych, to nic nie stoi na przeszkodzie by mleko podawać Przecież pierwszym pokarmem wszystkich ssaków jest mleko matki Prawdą jednak jest, że z wiekiem u niektórych osobników tolerancja na pewne składniki mleka, np. na laktozę, spada i wtedy są biegunki i alergie.
czy ten piesek na zdjęciu jest Twój? czy on ma siwy pyszczek? bo wygląda zupełnie jak mój Ozzy.
a ile ma w kłębie? bo mój ok 43cm , jakieś 7-8 kg , 3 lata , długie, chude łapy i umie długo ustać albo iść na dwóch łapach. wygląda wtedy jak mały chłopiec
- maxymi
- Kontakt:
Kuba w kłębie ma 60cm i waży około 15 kg, a poza tym skończył w czerwcu 3 lata, więc jednolatki Łapy ma długie i mocno zbudowane, a z tym staniem na dwóch łapach to też mają dużo wspólnego Kuba uwielbia uganiać się za piłką, bez niej na dwór nie chce wychodzić, a akrobacje jakie wykonuje przy tym uganianiu, to i ja mu zazdoszczę sprawności Pozdrawiamy Was
A wracając do MLEKA bo co niektóre zwierzaki uwielbiają ale im szkodzi i jest wtedy problem , ale są MLEKO MODIFIKOWANE np. dla niemowlaków czy większych są specjalnie preparowanie i może takie byłoby dobre ktoś znający się na sprawie mógłby się wypowiedzieć.
- maxymi
- Kontakt:
Myślę, że jeżeli po podaniu mleka u psa występują powikłania typu biegunka lub alergiczne objawy skórne, to najważniejsze jest by z danego mleka zrezygnować i spróbować z innym, jeżeli tak bardzo właścicielowi zależy by pies jadł mleko (bo to jest pokarm dla psa) Najważniejsze by w takich przypadkach nie podawać mleka krowiego, bo jest bogate w laktozę.
najważniejsze jest żeby nie robić sobie takich eksperymentów na psie, co mu szkodzi a co nie, bo takie eksperymenty mogą się kiepsko dla niektórych skończyć.
-
- Informacje
-