![Wink ;)](./../images/smilies/icon_wink.gif)
Na ile czasu starczy karma??
- sylwusiek2907
- Kontakt:
Mam pewien problem, potrzebuje oszacować na ile starczą poszczególne opakowania karm (1kg, 7,5kg, 15kg i inne) dla pieska rasy małej. Np. york. Czasami ceny mnie straszą i nie wiem które karmu byłyby ekonomiczniejsze w zakupie. Jeśli karma miałaby starczyć na ponad pół roku to nie bardzo się mi to opłaca, bo po dłuższym czasie ona zwietrzeje i raczej piesek nie będzie chciał takiej jeść. I co ja potem zrobię z dużą ilością karmy nie potrzebnej mi?? A w okolicy nie mam żadnego schroniska. ![Wink ;)](./../images/smilies/icon_wink.gif)
- sylwusiek2907
- Kontakt:
I co uważacie o niżej podanych karmach??
* PURINA DOG CHOW Adult Mix Meat
* BEWI DOG Basic Croc
* PURINA DOG CHOW Adult Sensitive
* PURINA DOG CHOW Adult Mix Meat
* BEWI DOG Basic Croc
* PURINA DOG CHOW Adult Sensitive
- sylwusiek2907
- Kontakt:
Ok. 2,5-3 kg. ![Wink ;)](./../images/smilies/icon_wink.gif)
- sylwusiek2907
- Kontakt:
A dlaczego 1 i 3 są złe, czytałam wiele pozytywnych ocen o tych karmach.
Dobra mniejsza z tym. A co z karmami firm BRIT i BOSCH, Te karmy są w zasięgu mojego portfela. A EUKANUBA i RC a także te inne często są dla mnie za drogie.![Wink ;)](./../images/smilies/icon_wink.gif)
Dobra mniejsza z tym. A co z karmami firm BRIT i BOSCH, Te karmy są w zasięgu mojego portfela. A EUKANUBA i RC a także te inne często są dla mnie za drogie.
- sylwusiek2907
- Kontakt:
Może te ocenyy były przedawnione. Nie pamiętam. ![Wink ;)](./../images/smilies/icon_wink.gif)
Czy wiem już zeby nie kupować karmu 15 kg, Na prawie pół roku.
To już lepiej upoluję jakaś tanią a dobrą. Dzięki!! ![Wink ;)](./../images/smilies/icon_wink.gif)
Czy wiem już zeby nie kupować karmu 15 kg, Na prawie pół roku.
Jak naprawdę chcesz przyzwoicie karmić swojego psa suchą karmą, to poświęć trochę czasu i poczytaj to forum, różne tematy, dokładnie, używając wyszukiwarki albo tylko lecąc po wybranych tematach. Tysiąc razy już tu pisano, jakim kiepskim pokarmem są karmy typu Eukanuba, Royal czy Purina. To są karmy o słabym składzie, tak rozpisanym, żeby mięso walnąć na pierwszą pozycję, co jest przekłamaniem, o jakości składników nie wspomnę. Pies nie umrze od tego, a nawet będzie mu super smakowało [dodatki smakowe - zawsze podejrzane], nic się strasznego nie stanie. Teraz. Ale jak ten pies będzie wyglądał i czuł się w wieku 10 lat? Teraz mu walniesz paszę zbożową, by za dwa lata go w panice odchudzać lub za cztery leczyć ze schorzeń wątroby? Nie musi tak się stać, ale karmiąc go byle czym zwiększasz na to szanse. Wspomniane karmy są genialnie reklamowane i mają świetne kanały dystrybucji, łatwo je dostać wszędzie, stąd ich popularność, nie trzeba się zastanawiać i szukać, tylko iść do weta lub pierwszego lepszego sklepu zoo. Są tak popularne jak Doda. A czy popularność Dody wynika z tego, że jest wybitną artystką?
Tak więc zapraszam do lektury forum, bo ja oczywiście napisałem to w dużym skrócie.
Boscha bym nie ruszał, a Brit to przyzwoita karma. W wersji Brit Care to już fajne żarcie i znam yorka, który wcina Brit Care Salmon and Potato.
Jeszcze lepsze są wszystkie karmy z Nutra w nazwie, fajna jest Acana. Na forum znajdziesz dużo innych nazw.
Tak więc zapraszam do lektury forum, bo ja oczywiście napisałem to w dużym skrócie.
Boscha bym nie ruszał, a Brit to przyzwoita karma. W wersji Brit Care to już fajne żarcie i znam yorka, który wcina Brit Care Salmon and Potato.
Jeszcze lepsze są wszystkie karmy z Nutra w nazwie, fajna jest Acana. Na forum znajdziesz dużo innych nazw.
- sylwusiek2907
- Kontakt:
Dzięki Cather (chyba się nie pomyliłam
) Poszukam i zobaczę, rozumiesz mnie na początku bałam się że mały psiak będzie dużo jadł i oglądałam także ceny. A teraz jak już się dowiedziałam to poszukam karmy najlepszej ale też nie z kosmiczną ceną. ![Wink ;)](./../images/smilies/icon_wink.gif)
- sylwusiek2907
- Kontakt:
I mam jeszcze jedno pytanie. Czym różni się karma dla szczeniaków a karma dla dorosłego?? Oczywiście rozważana z przypadku ras małych. Czy można dawać szczeniaczkowi karmę dla dorosłych i odwrotnie??;)
Szczeniak je wyłącznie karmę dla szczeniaków plus ewentualnie jakieś suplementy, w zależności od rasy i klasy karmy. Jeśli je tzw. domowe żarcie, to preparat witaminowy jest obowiązkowy. Co dodawać i w jakich ilościach, to już musisz się dowiedzieć od doświadczonych właścicieli yorków, najlepiej na forach yorkowych. Szczeniaki potrzebują więcej wszystkiego i stąd te karmy się różnią.
- sylwusiek2907
- Kontakt:
Dzieki. Mnie najbardziej pasuje BRIT-ka. ACANA troszkę przydroga. A te NUTRA są 2 jedna to NUTRA NUGGETS ale to są same duże paki i NUTRA GOLD I cena w miarę dobra. ![Wink ;)](./../images/smilies/icon_wink.gif)
-
nie patrz tylko na cene opakowania. przejrzyj takze dawkowanie.
moj pies wazy 38.5 kg, przy 1st choice jego dawka dzienna to 400g (pakowana po 12,5 kg cena okolo 200), przy trovecie 450 (pakowana tez po 12,5kg cena okolo 200), przy acanie bezzbozowej to juz tylko troche ponad 300g (pakowana po 13,5 kg cena okolo 200). tak wiec widzisz ze najtaniej wyszloby karmoc w moim przypadku acana.
przy czym porownywalam karmy wysokiej klasy. jezeli teraz porownasz taka acane z tania karma ktora coprawda pakowana jest po 15kg i kosztuje ponizej 200, ale...jej dawkowanie musialoby wynosic ponad 500g na dobe + marny sklad ....wnioski nasuwaja sie same. drozsza karma wychodzi taniej...
w przypadku malego psiaka interesuja cie tylko opakowania do 3kg. karma ktora stoi otwarta miesiac juz wietrzeje i czasem pies koncowki nie ma ochoty jesc nie mowiac o utracie waznego skladnika pokarmowego jakim jest tluszcz - psuje sie najszybciej. te duze opakowania odpusc sobie bo karma otwarta przez pol roku nadaje sie juz tylko do kosza
moj pies wazy 38.5 kg, przy 1st choice jego dawka dzienna to 400g (pakowana po 12,5 kg cena okolo 200), przy trovecie 450 (pakowana tez po 12,5kg cena okolo 200), przy acanie bezzbozowej to juz tylko troche ponad 300g (pakowana po 13,5 kg cena okolo 200). tak wiec widzisz ze najtaniej wyszloby karmoc w moim przypadku acana.
przy czym porownywalam karmy wysokiej klasy. jezeli teraz porownasz taka acane z tania karma ktora coprawda pakowana jest po 15kg i kosztuje ponizej 200, ale...jej dawkowanie musialoby wynosic ponad 500g na dobe + marny sklad ....wnioski nasuwaja sie same. drozsza karma wychodzi taniej...
w przypadku malego psiaka interesuja cie tylko opakowania do 3kg. karma ktora stoi otwarta miesiac juz wietrzeje i czasem pies koncowki nie ma ochoty jesc nie mowiac o utracie waznego skladnika pokarmowego jakim jest tluszcz - psuje sie najszybciej. te duze opakowania odpusc sobie bo karma otwarta przez pol roku nadaje sie juz tylko do kosza
- sylwusiek2907
- Kontakt:
Dzięki za użyteczne uwagi. ![Wink ;)](./../images/smilies/icon_wink.gif)
-
- Informacje
-