Niejadek :/

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Vini.
Kontakt:

08 sierpnia 2008, 16:32

Mam problem, z moją 4miesięczną suczką yorka. Na początku była karmiona RC Mini Junior- jadła nawet chętnie. Przestawiłam ją na RC Yorkshire Terrier Junior- już nie je tak. Ostatnio w ogóle nie chciała jeść. Więc kupiłam jej RC Mini Junior Ultra Sensible. Mała na początku, 1 dzień jadła strasznie łapczywie, teraz jeść nie chce. Co robić !?
york001

11 sierpnia 2008, 11:40

Zakładamy, że pieskowi nic nie dolega, myślę, że na brak apetytu mogą mieć upały ( co obserwuję u mojej psinki ). Być może nowa karma niezbyt przypadła do gustu, proponuję wrócić do poprzedniej, bądź ze sobą mieszać oba rodzaje. Z doświadczenia wiem, że piesek chętnie je suchą karmę z dodatkiem niewielkiej ilości karmy mokrej np. puszki Cesara lub Animondy dla juniorów. Szczególnie polecam Animondę, ponieważ zawiera dużo mięsa w składzie. Minusem jest to, że puszki Animondy są dość duże i trzeba je przechowywać otwarte przez dłuższy czas w lodówce. Należy pamiętać aby maluch nie dostał jedzenia prosto z lodówki, bo może się to skończyć anginą.
Niektórzy uważają, że trzeba czekać aż piesek zgłodnieje i w końcu zje daną porcję karmy, ale wiem dobrze, że przy tych pieskach to trudne (zwłaszcza dla opiekuna zwierzaka). Inna sprawa to dokarmianie piesków przez domowników, być może piesek spróbował ludzkiego jedzenia i nie ma już ochoty na psie jedzenie. Powodzenia :)
Awatar użytkownika
Ania_Ś
Kontakt:

12 sierpnia 2008, 16:08

Głodówka to dobry pomysł.
Jeśli na samym początku karma którą jadła jej smakowała to proponuje powrócić do tej karmy.
Można też karmę polać rosołem, jogurtem naturalnym albo dać do karmy jakieś mięsko .
ODPOWIEDZ
  • Informacje