Nowe czeskie karmy

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

japanisze

18 kwietnia 2012, 13:53

Martines999 pisze: A te ziółka, wyciągi z kory magicznych drzewek, mączki z szuszu, suszone korzenie drzewa hikorowego ( :lol: ) są niewiele warte jak wypiecze/ekstruduje to w temp. ponad 100 stopni :? A tak wygląda produkcja większości karm.
Bo suplementy winno się dawać osobno wedle potrzeb psiego organizmu - dobrej jakości suplementy i zioła ze sprawdzonych źródeł.
Ja też nie lubię karm typu all in one.
Awatar użytkownika
Robert A.

18 kwietnia 2012, 15:06

julka31 pisze:Acana , Orijen, TOTW , Nutra Gold to chyba karmy z najwyższej pólki cenowej i jakościowej popatrzcie ile tam jest składników. Wydaje mi się że robicie z igły widły. Bogaty skład karmy to plus karmy a nie minus chyba że ktoś uważa że karmy typu Canun,Chappi są dobre bo mają prosty skład :lol: Wcale tu nie bronie ww. karm , sama karmie biomilem i jestem zadowolona. A dawkowanie z worka biomilla dla psa 40 kg to 405g-645g. i wcale pies nie załatwia sie 6 razy na dzień.
Wg mnie mylisz się diametralnie piszac ,ze bogaty skład karmy to plus a nie minus ,nie to się liczy jakość,jakość,jakość i jeszcze raz jakość składników ich przyswajanie,nośniki itd a nie wybujałe opisy na opakowaniach.
Gwarantuje Ci ,że żadne z ziół zawartych w tych karmach nie ma bezpośredniego wpływu na zdrowie psa ,wiem,bo zajmuje się ziołami zawodowo.
julka31

18 kwietnia 2012, 17:49

Ok a dlaczego zakładasz że w tych karmach jakość składników jest niska ? Bo tak wywnioskowałam z Twojej wypowiedzi
Awatar użytkownika
Robert A.

18 kwietnia 2012, 20:31

Nie zakładam ,że składniki są złej jakości ,ale zakładam,że nie do końca mają pojęcie(Agil) co chcieli stworzyć?Mleko w dalszym ciągu mi się nie podoba,nikt mleka nie stosuje w karmach,o rozmarynie już było.Niejasny jest skład,dlatego ,ze producent"Agil" nic nie wspomina o suszonym mięsie przynajmniej na jego stronie anglojęzycznej.
Pamiętaj pies je zawartość karmy,a nie napisy na worku.
Moze okaże się strzałem w dziesiątkę ,ale wg mnie tak się nie stanie .
Ja wiem,ze ludzi ciekawi każdy nowy produkt,każda nowa karma,ale osobiście poczekam na opinie jak karma bedzie dłużej na rynku.
isabelle30

18 kwietnia 2012, 20:37

To ja może bardziej dosadnie. Mięso ok. Ale wapń może pochodzić ze skorupek jajek, muszli małży. Znacznie lepsze źródło niż mleko. Witaminy i minerały? Może zamiast wyszukanych cudacznych roślinek w składzie dać pokrzywę, żurawinę, perz....skład się robi tak prosty a tak bogaty.
Jak napisał Robert, nie skład na worku się liczy tylko jakość tego co w srodku
acha, i jeszcze może odnośnie dawkowania. 600gram to mój pies jada surowego jadła. Gdzie ponad połowa wagi to woda. Jak musze dac 600 gram suchego, to znaczy ze co? 3/4 tej karmy to śmieć!
julka31

19 kwietnia 2012, 09:17

isabelle30 pisze:jeszcze może odnośnie dawkowania. 600gram to mój pies jada surowego jadła. Gdzie ponad połowa wagi to woda. Jak musze dac 600 gram suchego, to znaczy ze co? 3/4 tej karmy to śmieć!
3/4 biomilla też śmieć :lol: i oczywiście zgadzam sie z tym że najważniejsza jest jakość ale po co te "dosadne " stwierdzenia że karma to śmieć itd? skoro nikt nie widział karmy nawet na oczy?
Martines999

19 kwietnia 2012, 10:38

Porównanie do Bilomill raczej nie trafione.
Skład Biomill:
"Adult maxi:Suszone mięso drobiowe (dehydratyzowane) – (min. 42% kurczak i indyk), kukurydza, ryż, pszenica, tłuszcz roślinnyoraz zwierzęcy, proteiny pochodzenia roślinnego, ryba oraz olej rybi, pulpa buraczana, oligosacharydy, drożdże, ekstrakt z chrząstki kurczaka, DL metionina, minerały, witaminy, pierwiastki śladowe"

Jak widać z prównaniu z tymi czeskimi karmami kompozycja tego składu wygląda naprawdę przyzwoicie skromnie, same najważniejsze składniki bez całego festiwalu "ekstra" wypełniaczy, ziółeczek, dodatków i innych ulotkowych sensacji. Więc o jakich śmieciach tu mówisz :?

ps. skład biomill z opisu ze stron sklepów, jeśli inny jest na worku to bardzo proszę o wklejenie.
Awatar użytkownika
Robert A.

19 kwietnia 2012, 10:42

julka31 pisze:
isabelle30 pisze:jeszcze może odnośnie dawkowania. 600gram to mój pies jada surowego jadła. Gdzie ponad połowa wagi to woda. Jak musze dac 600 gram suchego, to znaczy ze co? 3/4 tej karmy to śmieć!
3/4 biomilla też śmieć :lol: i oczywiście zgadzam sie z tym że najważniejsza jest jakość ale po co te "dosadne " stwierdzenia że karma to śmieć itd? skoro nikt nie widział karmy nawet na oczy?
Wyraziłaś swoją opinię my swoją i ok.
Nikt z Nas(z tego co wiem) nie karmi karmą Agil więc dodatkowo nie wiem po co kruszenie kopii?
O Biomilu pisałem kikanaście razy,i w towarzystwie karmy Agil nie powinien zaistnieć :wink:
julka31

19 kwietnia 2012, 14:04

Z biomilem chodziło mi o dawkowanie karmy. Zgodze się że nie powinnismy się kłócić , ale nie wolno przekreślać karmy z góry bez jej sprawdzenia . Tylko tyle
Awatar użytkownika
Robert A.

19 kwietnia 2012, 14:16

Dokładnie -dotyczy to także zapatrzenia w nowości bez sprawdzenia.
isabelle30

19 kwietnia 2012, 15:09

gotowany ryż, drobno mielona kukurydza , suszone plastry buraka, siemię lniane, kiełki pszenicy, płatki ziemniaczane, mleko, jogurt, marchew, pomidory, przecier jabłkowy, rozmaryn, nagietek lekarski, wyciąg z zielonej herbaty, ekstrakt z winogron, wyciąg z moreli

To są składniki które są w tej karmie śmieciem....niepotrzebnym, nieprzyswajalnym, przechodzi i wychodzi....
julka31

19 kwietnia 2012, 17:04

To już Twoje zdanie . Każdy ma inny pogląd na karmy.
Awatar użytkownika
Robert A.

19 kwietnia 2012, 17:53

Ok skoro tak to dlaczego sama karmisz Biomilem a nie Britem Premium np?
Awatar użytkownika
Dardamell

19 kwietnia 2012, 19:53

.
Ostatnio zmieniony 26 stycznia 2013, 16:27 przez Dardamell, łącznie zmieniany 1 raz.
isabelle30

19 kwietnia 2012, 19:59

julka31 pisze:To już Twoje zdanie . Każdy ma inny pogląd na karmy.
To akurat jest naukowo potwierdzony fakt. A nie moje zdanie. Zaden psowaty nie jada ani nie jadł nigdy ryżu, ziemniaków, kukurydzy czy pomidorów, ani także suszonych ziemniaków, kiełków pszenicy, mlekas, jogurtów, marchwi ani zielonej herbaty.
Psy jako mięsożercy żywią się mięsem czyli białkiem zwierzęcym, oraz tłuszczem zwierzęcym. Jedyne węglowodany jakie mają do dyspozycji to resztki roślinne w układzie pokarmowym zjadanych roślinożerców. I to tylko po to by ich flora bakteryjna jelit miałą 'Jedzenie". Do tego niewielkie ilości owoców, skubane ziółka. Wsio. I to ewentualnie powinno się znaleźć w karmie.
ODPOWIEDZ
  • Informacje