Nowe czeskie karmy

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

aga27

16 kwietnia 2012, 11:29

Ostatnio natknęłam się na nowe karmy na naszym rynku. W opisie jednej pisało, że producent czeski. Zapewne ciężko coś powiedzieć o nich bo jeszcze nie przetestowane ale co sądzicie o składzie?
Ceny wydają się dość przystępne.

Podaję dwa przykładowe składy tańszych karm, bo są jeszcze Puffins ale to już nie na moją kieszeń ;P :

Karma Agil Adult
Zawartość suszonego mięsa 37%!!!

Skład:

Suszone mięso z kurczaka, gotowany ryż, suszone mięso jagnięce, drobno mielona kukurydza, gotowane mięso łososia , suszone plastry buraka, tłuszcz drobiowy, drożdże, świeże całe jaja, siemię lniane, kiełki pszenicy, płatki ziemniaczane, wątróbka z kurczaka, mleko, jogurt, olej roślinny, marchew, olej z łososia, pomidory, przecier jabłkowy, rozmaryn, nagietek lekarski, pokrzywa, wyciąg z zielonej herbaty, ekstrakt z winogron, wyciąg z moreli , Yucca schidigera, chondroityna, glukozamina, monohydrat fosforanu wapnia, węglan wapnia, chlorek sodu, witamina A, D3, E (alfa tokoferol), K3, B1, B2, B6, B12, biotyna, kwas foliowy, niacyna, pantotenian wapnia, chlorek choliny, siarczan żelaza jednowodny, tlenek manganu, cynku, chelat pięciowodnego siarczanu miedzi, jodek potasu, selenin sodu(selen)

Analiza:

26% białka surowego, beta-karoten 1,0 mg / kg, 16% tłuszczu, witaminy 13500m.j., 3,5% błonnika, witaminy D3 1200m.j., 1,3% wapnia, witamina E 300mg/kg, fosfor 1,1%, Omega-6 2,7 mg / kg, 0,35% sodu, omega 3 0,5 mg / kg, Miedź 25mg/kg, 10mg/kg luteiny, selenu, 0,3 mg / kg, 50mg/kg l-karnitynę .

Karma Eddy:
awartość suszonego mięsa 28 % !!!

Skład:

Suszone mięso z kurczaka, mączka z mięsa kurczaka oraz indyka, pszenica, ryż, drobno mielona kukurydza, pulpa buraczana,tłuszcz drobiowy, mączka z mięsa łososia, suszone drożdże, mączka z mięsa jagnięcego, olej z łososia, olej słonecznikowy, Yucca, monohydrat fosforanu wapnia, węglan wapnia, chondroityna, chlorek glukozaminy, sód

Analiza:

Białko 22% Oleje i tłuszcze surowe 11%, 3,5% Włókno surowe, popiół surowy 7,8%, wilgotność 10%

Dawkowanie:

Dzienna dawka wynosi od 110 do 170 g na 10 kg masy ciała psa.
dorota m

16 kwietnia 2012, 21:04

Przeszkadza mi ten rozmaryn, ktory może odbić się negatywnie na psich jelitach :( w pierwszej wersji karmy.
Awatar użytkownika
Robert A.

17 kwietnia 2012, 08:50

aga27 pisze:Ostatnio natknęłam się na nowe karmy na naszym rynku. W opisie jednej pisało, że producent czeski. Zapewne ciężko coś powiedzieć o nich bo jeszcze nie przetestowane ale co sądzicie o składzie?
Ceny wydają się dość przystępne.

Podaję dwa przykładowe składy tańszych karm, bo są jeszcze Puffins ale to już nie na moją kieszeń ;P :

Karma Agil Adult
Zawartość suszonego mięsa 37%!!!

Skład:

Suszone mięso z kurczaka, gotowany ryż, suszone mięso jagnięce, drobno mielona kukurydza, gotowane mięso łososia , suszone plastry buraka, tłuszcz drobiowy, drożdże, świeże całe jaja, siemię lniane, kiełki pszenicy, płatki ziemniaczane, wątróbka z kurczaka, mleko, jogurt, olej roślinny, marchew, olej z łososia, pomidory, przecier jabłkowy, rozmaryn, nagietek lekarski, pokrzywa, wyciąg z zielonej herbaty, ekstrakt z winogron, wyciąg z moreli , Yucca schidigera, chondroityna, glukozamina, monohydrat fosforanu wapnia, węglan wapnia, chlorek sodu, witamina A, D3, E (alfa tokoferol), K3, B1, B2, B6, B12, biotyna, kwas foliowy, niacyna, pantotenian wapnia, chlorek choliny, siarczan żelaza jednowodny, tlenek manganu, cynku, chelat pięciowodnego siarczanu miedzi, jodek potasu, selenin sodu(selen)

Analiza:

26% białka surowego, beta-karoten 1,0 mg / kg, 16% tłuszczu, witaminy 13500m.j., 3,5% błonnika, witaminy D3 1200m.j., 1,3% wapnia, witamina E 300mg/kg, fosfor 1,1%, Omega-6 2,7 mg / kg, 0,35% sodu, omega 3 0,5 mg / kg, Miedź 25mg/kg, 10mg/kg luteiny, selenu, 0,3 mg / kg, 50mg/kg l-karnitynę .

Karma Eddy:
awartość suszonego mięsa 28 % !!!

Skład:

Suszone mięso z kurczaka, mączka z mięsa kurczaka oraz indyka, pszenica, ryż, drobno mielona kukurydza, pulpa buraczana,tłuszcz drobiowy, mączka z mięsa łososia, suszone drożdże, mączka z mięsa jagnięcego, olej z łososia, olej słonecznikowy, Yucca, monohydrat fosforanu wapnia, węglan wapnia, chondroityna, chlorek glukozaminy, sód

Analiza:

Białko 22% Oleje i tłuszcze surowe 11%, 3,5% Włókno surowe, popiół surowy 7,8%, wilgotność 10%

Dawkowanie:

Dzienna dawka wynosi od 110 do 170 g na 10 kg masy ciała psa.
Bałagan w składzie jakich wiele na rynku ,udziwniają kopiują jak mogą Orijena i TOTW sledząc ich początkowe sukcesy w sprzedaży.
Naładowane te karmy po brzegi aż składniki się w worku nie mieszczą. :)
Kopiują bez sensu nawet rozmaryn o którym Dorota wspomniała a jest szkodliwy dla psów,ech szkoda gadać.
isabelle30

17 kwietnia 2012, 10:01

Że o dawkowaniu nie wspomnę. Brut waży 40kg. Musiałabym mu dawać ponad 600gram dziennie! czyli przyswajalność tej karmy jest niemal zerowa.
julka31

17 kwietnia 2012, 20:53

W składzie Orijen też jest rozmaryn jak dobrze pamiętam. Dawkowanie spore ale to jest górna granica więc raczej dla psów bardzo aktywnych. Osobiście skład mi się podoba.
Awatar użytkownika
Robert A.

17 kwietnia 2012, 21:06

julka31 pisze:W składzie Orijen też jest rozmaryn jak dobrze pamiętam. Dawkowanie spore ale to jest górna granica więc raczej dla psów bardzo aktywnych. Osobiście skład mi się podoba.
A nie powinno być rozmarynu w składzie w żadnej karmie dla psów.
Nie wiem po co mleko jest w składzie?
isabelle30

17 kwietnia 2012, 21:13

julka31 pisze:W składzie Orijen też jest rozmaryn jak dobrze pamiętam. Dawkowanie spore ale to jest górna granica więc raczej dla psów bardzo aktywnych. Osobiście skład mi się podoba.
110/10kg masy ciała to granica dolna. I tez to jest bardzo duzo
julk31

17 kwietnia 2012, 21:14

To już pytanie do producenta lub importera karmy. Ale jak na te ceny to karmy mają naprawde bardzo ciekawy skład i zawartośc mięsa.
dorota m

17 kwietnia 2012, 21:16

obawiam się, że większość psów załatwiałaby się po 6 razy na dzień.
Gość

17 kwietnia 2012, 21:19

isabelle30 pisze:110/10kg masy ciała to granica dolna. I tez to jest bardzo duzo
Czego się spodziewać po karmie, która koszyuje 109 zł za 16kg i tak ma mniejsze dawkowanie niż np. Purina Pro Plan
Awatar użytkownika
Robert A.

17 kwietnia 2012, 21:24

Zaraz zaraz nie oceniamy tutaj ceny karmy tylko pierwsze pytanie brzmiało co sądzicie o składzie i my odpowiadamy na to pytanie.
Gość

17 kwietnia 2012, 21:28

Jak ocenia się obiektywnie karme i nie tylko trzeba brać pod uwage jej cene. Przynajmniej jak ja coś kupuje staram się wybrać produkt , który ma najlepszy stosunek ceny do jakości.
aga27

18 kwietnia 2012, 11:55

Nie wiedziałam, że rozmaryn jest szkodliwy.... faktycznie ta pierwsza jest bardzo przeładowana i bałabym się ją podać psu, za dużo tego. Co do cen to ta pierwsza jest za ok 89zł/10kg a druga 109zł/16 kg - patrząc cenowo i na skład (pierwsze pozycje to SUSZONE mięso) to wygląda bardzo ciekawie.

Jak dobrze pamiętam to producent tłumaczył obecność mleka jako źródło wapnia - ale mogę się mylić.

Co do dawkowania - nie widzę nic niepokojącego - porównując Mera Dog Indyk/ryż - 10kg/160g , NN maintance 10kg/149g, Brit lamb 10kg/119g...... myślę, że po dawkowaniu nie ma co oceniać karmy.
julka31

18 kwietnia 2012, 12:14

Acana , Orijen, TOTW , Nutra Gold to chyba karmy z najwyższej pólki cenowej i jakościowej popatrzcie ile tam jest składników. Wydaje mi się że robicie z igły widły. Bogaty skład karmy to plus karmy a nie minus chyba że ktoś uważa że karmy typu Canun,Chappi są dobre bo mają prosty skład :lol: Wcale tu nie bronie ww. karm , sama karmie biomilem i jestem zadowolona. A dawkowanie z worka biomilla dla psa 40 kg to 405g-645g. i wcale pies nie załatwia sie 6 razy na dzień.
Martines999

18 kwietnia 2012, 13:41

Liczba a raczej przerost składników w danej karmie nie zawsze mają przełożenie na jej walory odżywcze. Często to chwyt marketingowy. Są karmy, których skład jest ograniczony do kilku składników. Przykładem może być Magnusson;
" świeża rozdrobniona wołowina, pełnoziarnista mąka (razowa), świeże jaja, olej rzepakowy tłoczony na zimno, mąka jęczmienna, świeża marchew, pulpa ziemniaczana" i tyle :o
A te ziółka, wyciągi z kory magicznych drzewek, mączki z szuszu, suszone korzenie drzewa hikorowego ( :lol: ) są niewiele warte jak wypiecze/ekstruduje to w temp. ponad 100 stopni :? A tak wygląda produkcja większości karm.
Podstawa więc dobrej karmy to najwyższej jakości mięso jako główny element spożywczy, dobrej jakości węglowodan w odpowiedniej, nie przesadzonej proporcji, olej i dla oka coś na stawy i sierść żeby było. Reszta to dodatki dla ukojenia duszy i ciała, że tak dba się o piesa że ma wszystko w karmie nawet te suszone korzenie drzewa hikorowego :lol:
Pozdr-M
ODPOWIEDZ
  • Informacje