OFF - Ankieta do pracy mgr...

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

SleepingSun

27 lipca 2011, 20:26

przerażające, że osoba która piszę pracę magisterską z dziennikarstwa uważa, iż 'zależny' to jest cecha...
japanisze

27 lipca 2011, 21:33

SleepingSun pisze:przerażające, że osoba która piszę pracę magisterską z dziennikarstwa uważa, iż 'zależny' to jest cecha...
Nikt nie jest wszechwiedzący, nie rozumiem dlaczego się czepiasz.
SleepingSun pisze:nie będę reklamować innych for(?), chcesz mogę priva wysłać;)
Forum odmienia się jak akwarium - kogo? czego? nie ma - forów :twisted:
SleepingSun

27 lipca 2011, 22:04

pewnie że nikt, ale magister dziennikarstwa?
tak na początku napisałam, potem zmieniłam;) na pewno? dopełniacz: kogo, czego (nie ma) for internetowych czy też forów internetowych? xD zawsze miałam problem z odmianą obcojęzycznych wyrazów, jednak skłaniam się ku for :)
japanisze

27 lipca 2011, 22:24

Kiedyś to sprawdzałam, ale teraz już nie potrafię podać źródeł.
Jest forów, bo słowo forum jako, że jest pochodzenia łacińskiego i w takiej oryginalnej formie przyjęło się w języku polskim (jak akwarium - akwariów, terrarium - terrariów, liceum - liceów, seminarium -seminariów) odmienia się zgodnie z fleksją łacińską.

Napisz do prof. Miodka ;)

Poza tym to forum miłośników kynologi, a nie poprawnej polszczyzny :twisted:
SleepingSun

27 lipca 2011, 23:13

ale forów znaczy coś innego. 'dam Ci fory, czego Ci nie dam? Forów. Ja tam jestem zdania, że gdzie by się nie pisało należy pisać poprawnie, ale faktyczne to nie miejsce na dywagacje na ten temat:)
goskaaa

28 lipca 2011, 07:47

No to wyjaśniam
To zestawienie, to pewnego rodzaju standardówka to tego typu prac. Ja nie wymyślałam zestawu, przyjęłam to co zatwierdziły dużo mądrzejsze głowy ode mnie, od Ciebie i wszystkich Nas tu razem wziętych ;)
I średnio jest istotne dla moich założeń badania, czy faktycznie z językowego punktu widzenia zależny to cecha czy cokolwiek innego... Musiały się tam znaleźć wartości przeciwstawne (więc skoro jest niezależny/ jest i zależny). A sam zwrot "cecha" w pytaniu jest użyty na zasadzie ogólnika... nie wyobrażam się rozdrabniać znaczeniowo nad każdym z określeń w tabeli, a i dla wyników nie ma to większego znaczenia...
Nie wiem co tu ma mgr z jakiegokolwiek kierunku do rzeczy... chyba tylko dla kogoś komu się nudzi w życiu i krytykuje innych aby zaistnieć, nie znając podstaw, ani nie zadając choćby pół pytania dla rozjaśnienia swoich wątpliwości...
P.S.
Używa się odmiany "for"
SleepingSun

28 lipca 2011, 11:34

no fakt, nigdy nie korzystałam z żadnych ankiet.
Tak też myślałam, bo jak zobaczyłam forów jak wysłałam posta, to stwierdziłam, że coś jest nie tak
japanisze

28 lipca 2011, 12:46

Odmiana słowa "forum" to rzecz dyskusyjna i niewielu wie jaka jest poprawna (nawet w encyklopediach, słownikach zdarzają się błędy, o czym się często mówi; powstaje nawet wiele prac magisterskich na ten temat) - z punktu widzenia zasad odmiany tego typu słów (jw) prawidłowa forma brzmi "forów" (bo liceów, akwariów, terrariów, seminariów itd.).
Jeszcze raz odsyłam do prof. Miodka, który moim zdaniem jest niekwestionowanym autorytetem w tej dziedzinie, a z jego wyjaśnień korzystałam proponując ww odmianę tego słowa, z tym, że teraz nie mogę znaleźć wiarygodnego źródła, które potwierdziłoby moje słowa.

Pomyłki w odmianie tego słowa wynikają z tego, że kiedyś w kilku słownikach popełniono błąd podając, że słowo "forum" nie ma liczby mnogiej; w nowszych wydaniach tychże błąd został skorygowany.

Wiem, że brzmi nieintuicyjnie, ale tak powinno się to słowo odmieniać, bo jak goskaa napisałaś mądrzejsze głowy od nas tak postanowiły.
japanisze

28 lipca 2011, 12:52

Z poprzedniego odnośnika zacytuję najważniejsze:

"Dopełniacz for (zamiast forów) jest błędny, choć wyniki wyszukiwania z Googli potwierdzają niestety, że taka odmiana jest dość częsta. Aby zapamiętać, która forma jest poprawna, warto posłużyć się analogią do liceum czy muzeum – nie powiemy przecież liceu czy muzeu, ale liceów oraz muzeów. Wówczas łatwiej zapamiętać, że poprawna forma to forów, a nie for."
SleepingSun

28 lipca 2011, 12:59

ale forum (w sensie internetowego) jest to wyraz obcego pochodzenia, odmienia się inaczej niż nasze polskie wyrazy (liceum).
japanisze

28 lipca 2011, 13:20

SleepingSun pisze:ale forum (w sensie internetowego) jest to wyraz obcego pochodzenia, odmienia się inaczej niż nasze polskie wyrazy (liceum).
Forum jest wyrazem pochodzenia łacińskiego (tak samo jak liceum! - to nie jest nasz polski wyraz; a raczej już jest, ale pochodzi z języka łacińskiego) i przyjął się do naszego języka w oryginalnej formie (czyli tak samo jak po łacinie brzmi), więc podlega tej samej fleksji (czyli odmianie).
To nie ma znaczenia, że jest forum internetowe, bo pochodzenie tego słowa jest identyczne i tak samo się odmienia jak plac w miastach starożytnego Rzymu.
:roll:

edit: to tak jakbyś powiedziała, że "zamek" ( suwak od spodni) odmienia się inaczej niż "zamek" (pałac).
Przecież to bez sensu :wink:
Awatar użytkownika
Robert A.

28 lipca 2011, 15:19

Wszyscy jeszcze raz do poprawki z matury(za ściąganie z google) :wink:
ODPOWIEDZ
  • Informacje