Witajcie:)
Mam pytanie dotyczące karmy Orijen. Od dwóch miesięcy Ruda dostaje rano porcję Orijen (Orijen Adult). Przed Orijenem jadła Biomilla (jako dodatek i smaczki, nieregularnie). Na Orijen zdecydowałam się, bo ma dobre opinie i jest trochę tańszy niz Biomill. Przecztałam jednak ostatnio, że Orijen ma wyjątkowo dużo białka i że może to byc na dłuższą metę niekorzystne dla zwierzaka. Ruda Orijena lubi (lubi zresztą wszystko) i sądząc po zewnętrznosci Rudej (sierść i kupy), karma jej służy. Tylko to białko. Wiecie coś więcej na tem temat? Może lepiej wrócic do Biomilla?
Pozdrawiam
M.
Orijen i białko
Sama coś dopiszę:) Poszukałam w tak zwanym międzyczasie sama trochę i pomyślałam o Nutra Gold Holistic Weight Control. Robert polecał mi kiedys na forum Nutrę Gold na odchudzenie suni, wystarczył rower i temat upadł, ale może zamiast wysokobiałkowego Orijena i Biomilla ze zbożami najlepsza byłaby jednak ta Nutra Gold? Robercie, help:)
Tak bym zrobił w Twoim konkretnym przypadku,bo każdy przypadek jest inny ,myślę,że to będzie dobry wybór.Mi juz trudno zachwalac Nutrę Gold przerobiły tą karmę tysiące psów w ogromnej większości karma zebrała super opinie.
Po pierwsze - Robert ma rację: Nutra Gold to przyzwoita karma, sam bym jej spróbował, gdyby mój pies źle zareagował na tę, którą od dawna je.
Po drugie - co to za głupota, że "Biomill i zboża"? To znaczy, że Pani woli mączkę z kości [plus niewiadome utrwalacze] i kartofle? Gdzie sens? W Biomillu ma Pani suszone mięso z kurczaków hodowanych w okolicy firmy, we wszystkich innych karmach - mączki z rozmaitych, wciąż się zmieniających zewnętrznych firm.
Po trzecie - jeśli Orijen służy psu, to czemu nie? Zawartość białka nie ma nic do rzeczy, karma jest wprawdzie średniej jakości [właśnie na tym białku oparli strategię marketingową], ale i tak jest to dość wysoka półka.
Po drugie - co to za głupota, że "Biomill i zboża"? To znaczy, że Pani woli mączkę z kości [plus niewiadome utrwalacze] i kartofle? Gdzie sens? W Biomillu ma Pani suszone mięso z kurczaków hodowanych w okolicy firmy, we wszystkich innych karmach - mączki z rozmaitych, wciąż się zmieniających zewnętrznych firm.
Po trzecie - jeśli Orijen służy psu, to czemu nie? Zawartość białka nie ma nic do rzeczy, karma jest wprawdzie średniej jakości [właśnie na tym białku oparli strategię marketingową], ale i tak jest to dość wysoka półka.
Hmm ... jakoś nie wydaje mi się, żeby z moich postów wynikała chęć karmienia psa mączką niewiadomego pochodzenia i utrwalaczami?? Interpretuję więc ostatnią odpowiedź (cather) na moje pytanie jako opcję za Biomillem jako karmą z najwyższej półki, której nie powinnam była zmieniać. Rozumiem, że to o to chodzi z tą głupotą:) Przy wyborze Orijena kierowałam się natomiast brakiem w karmie pszenicy i kukurydzy (to o owe zboża mi chodziło), w Orijenie jest ryż plus warzywa i to zadecydowało.
Pozdrawiam
M.
Pozdrawiam
M.
-
- Informacje
-