OTYŁA SUCZKA - co gotować, by zrzuciła na wadze?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

MagdaP16
Kontakt:

02 czerwca 2008, 19:33

Witam. Już ponad miesiąc jestem właścicielką mojego drugiego psa - Sary. Sara to 2 -letnia, niewielka, wysterylizowana suczka. Gdy wróciła z poprzedniego domu, była grubiutka. Mała ma problem z nadwagą.
Od kiedy jest u mnie, staram się ją odchudzić. Zmieniłam karmę suchą na jedzenie gotowane, bo tak jest karmiony mój pierwszy pies. No i tutaj pojawia się problem. Co prawda Sara ma teraz dużo więcej ruchu niż miała w domu poprzednim, a porcja jedzenia jest już sporo ograniczona w związku z dietą odchudzającą oczywiście, to po suni nie widać zmian...

Co mogę spokojnie jej podawać / gotować, aby powoli traciła na wadze i była pojedzona?
Obecnie gotuję psom drób z ryżem + ewentualnie, jajko, czasami karma z RC, marchew, pietruszka, owoce. Wszystko gotowane. Raz na tydzień dostają surową kość z mięsem do obgryzienia (lekko sparzoną). Nie wiem, czy ryż nie tuczy. Czym mogę go zastąpić, jeżeli tak jest?
Jakie składniki są zdrowe i mile widziane w diecie odchudzającej u psa?
Sara waży 8 kg., a powinna ważyć 6 kg. Dostaje taką samą porcję jedzenia, co mój 4 kilogramowy psiak. Bardziej ograniczyć nie mogę.

P.S. Suchą karmę z Royala dostają tylko czasami, gdy nie mam czasu na gotowanie, zabrakło mięsa, bądź gdzieś jedziemy.
Liwia

02 czerwca 2008, 19:47

a psica zdrowa jest? Tarczyca, cukier ok?
MagdaP16
Kontakt:

02 czerwca 2008, 20:53

Wszystko jest OK. To młoda sunia, lubiąca zabawy. Co prawda wiele już w życiu przeszła, ale doszła do siebie. Ma apetyt /i to baaardzo duży/.
ODPOWIEDZ
  • Informacje