owczarek podhalański

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

gość

04 października 2005, 12:48

jestem właścicielką 5-miesięcznego podhalana,chciałam prosić o radę dotyczącą odżywki,do tej pory stosowałam sa-37,ale w tej chwili nigdzie nie mogę kupić tego preparatu,czy są jakieś inne równie dobre preparaty?piesek jest karmiony 2 razy dziennie suchą karmą,a raz dziennie ryżem lub kaszą z mięsem,głównie drobiowym.chciałam jeszcze zapytać jeśli ma badanie w kierunku dysplazji wymik C,a ojciec wynik A to jest duże prawdopodobieństwo wystąpienia dysplazji?i jak temu zapobiegać?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

04 października 2005, 23:43

Sa 37 został wycofany z naszego rynku. Podobne jemu preparaty jest ich cała masa. Począwszy od foforanu wapnia, canvit, mutivit canis, wita-vet itp. jedyna róznicą w ich skaładzie nie ma probiotyku. Ryzyko dysplazji przy tej krzyżówce jest bardzo duże 95-99 %. Zapobieganie : nie krzyżować osobnika C.
gość

05 października 2005, 06:56

dziękuję za odpowiedz.Trochę pomieszałam w poprzednim tekście,ojciec ma wynik badania A,natomiast matka ma wynik C,czytałam że u suczek jest dopuszczalny wynik C,czyżby wprowadzano ludzi w błąd?
jeszcze pytanie dlaczego wycofano sa-37 czy zawierał jakieś niebezpieczne składniki?
Awatar użytkownika
patrilla

05 października 2005, 09:41

ja takze jestem ciekawa dlaczego SA 37 wycofano - moja sucz bardzo długo ma dodawany ten supelement do diety ... zaczynam sie bać ...
Czy dodatkow mogłabym prosić o linki do preparatów o podobnej wydajnosci i cenie ;) ...
dziękuję
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

05 października 2005, 23:50

C dopuszcza do rozpłodu ale gdyby to odemnie zależało to nie dopuszczałbym to jest pójście na kompromis ON CZASAMI DUŻO KOSZTUJE TJ. ŻYCIE PSA.
Odnośnie wycofania Sa37 proszę pytania kierować do producenta tj Intervet.
ODPOWIEDZ
  • Informacje