Witam, mam problem z 5-miesięcznym psem, kundelkiem. Psiak adoptowany od rodziny, w której podobno były inne psy, które nie chciały go zaakceptować. Piesek od 8 dni (czyli odkąd się u nas pojawił) nie pije wody. Nie chce jej pić, ucieka od miski, nie przyjmuje wody również z ręki. Póki co, podaję mu gotowanego kurczaka z rosołem i tylko dzięki temu jeszcze się nie odwodnił, ale powoli już odmawia i tego.
Nie wiem czy to jest kwestia traumy czy ktoś może zrobił mu krzywdę ale zaczynam się poważnie niepokoić. Wet nic nie zaradził, w kółko powtarza, żeby podawać mu "zupę".
Czy ktoś miał może podobny problem?
Proszę o jakąś podpowiedź co robić lub gdzie się udać.
Dziękuję i pozdrawiam
Ola
Pies nie chce pić wody
Dzień dobry!
Doraźnie może Pani spróbować przestawić miskę w inne miejsca i sprawdzić czy niechęć psa do picia wynika z umiejscowienia miski. Dodatkowo warto zadbać, aby woda była często wymieniana, a sama miska czysta. Warto również skonsultować się jeszcze raz z lekarzem weterynarii i rozważyć dodatkowe badania (np. podstawowe badania krwi) w celu wykluczenia ewentualnych chorób. Oczywiście może być to również problem na tle behawioralnym, ale cały proces diagnostyczny warto rozpocząć od wykluczenia medycznego podłoża takiego zachowania.
Pozdrawiam serdecznie,
Weronika
Doraźnie może Pani spróbować przestawić miskę w inne miejsca i sprawdzić czy niechęć psa do picia wynika z umiejscowienia miski. Dodatkowo warto zadbać, aby woda była często wymieniana, a sama miska czysta. Warto również skonsultować się jeszcze raz z lekarzem weterynarii i rozważyć dodatkowe badania (np. podstawowe badania krwi) w celu wykluczenia ewentualnych chorób. Oczywiście może być to również problem na tle behawioralnym, ale cały proces diagnostyczny warto rozpocząć od wykluczenia medycznego podłoża takiego zachowania.
Pozdrawiam serdecznie,
Weronika
-
- Informacje
-