Witam
Mój 3 miesieczny Golden przestał normalnie jeść. Do tej pory dostawał Royala Maxi Babydog w ilościach przewidzianych przez producenta ale od tygodnia zjada w sumie ok. połewę tej dawki (w sumie w trzech posiłkach) i tylko gdy dodam do karmy zmielone skrzydełko. Troche zaczyna mnie to niepokoic czy nie wpłynie to na jego normalny rozwój.
Oprócz tego dostaje połowę dawki preparatu witaminowego który zalecił wet. Może zna ktos sprytny sposób na zachęcenie psa do jedzenia?
Pies nie je
-
Witam serdecznie! Mój 6-miesieczny w tej chwili boksio też miał okres takiego niedojadania. Karmiliśmy go wtedy częściej, tak żeby dawkę dziennego pożywienia jednak zjadł, no i karmiliśmy go z ręki, bo nie wiem dlaczego ale karma w misce nie była tak atrakcyjna jak podana z ręki przez panią czy pana. A może goldenka trzeba odrobaczyć? Nic na ten temat nie piszesz.
Był odrobaczony. Karmienia z ręki wolał bym unikać bo może się przyzwyczaić i znowu kłopot. Nie wiem, może karma, chociaż z najwyższej półki nie za bardzo mu leży? Kiedys przez przypadek dorwał sie do miski z karmą Royala dla dorosłych i mało jej nie zjadł. Może zmienic karmę? Ale kurczę dostałem w prezencie 15 kg Royala Maxi Junior i myslałem dalej na niej jechać
-
- Kontakt:
Bob, prezent prezentem, ja to rozumiem ale pies jesc musi, a jesli nie chce jesc tego Royala to musisz jakos zaradzic. Sprobuj zamieszac mu ta karme na mokro, moje psy nie rusza na sucho, chyba musialyby byc nie wiem jak glodne. Mozesz dodac jogurtu troszke nawet lekko podgrzanego, mozesz zalac karme poprostu dobrze ciepla woda na kilka minut przed podaniem, jest miekka i zupelnie inaczej pachnie. Jesli to nie bedzie pomagalo, kup na probe jakis najmniejszy worek innej, ale tez dobrej karmy i sprawdz jak sie zachowuje (oczywiscie pies...nie karma) Moze ktos ze znajomych Twoich karmi psa jakas inna karma, moze uzyczy porcyjke na probe Jesli te zabiegi nie pomoga no to trzeba szukac innej przyczyny. Ja zalozylem ze piesek jest zdrowy i mam madzieje ze tak jest. Pozdrawiam i zycze apetytu...pieskowi oczywiscie
Z tym urozmaicaniem to próbowałem (skrzydełka, namaczanie, odrobina oleju rzepakowego) i nawet z poczatku jadł ale dalej było to ilościowo o dużo za mało. A jak sie podaje tylko sucha karme to w dłuzszym okresie ilośc zjadanego przez tak młodego psa jest ważna. Jak nie wypali próba z inna karmą to zostaje gotowanie . A tu juz zaczynaja sie schody. Pozdrawiam serdecznie.
Leżajsk, podkarpackie. Dzieki za dobre checi ale jakoś musze sobie z tym sam poradzić. Mam nadzieje że w końcu wypracujemy z psem jakiś kompromis. Może jagnięcina z ryżem na poczatek? Mam nadzieję że nie wygląda to na histerie z mojej strony ale do tej pory nie miałem do czynienia z karmieniem psa wyłacznie suchą karmą. Mój ś.p. kaukaz zajadał sie gotowanym ale było z tym troche roboty i dla własnej wygody i z braku czasu postanowiłem przynajmniej do 7-9 miesiecy karmic goldka dobrą karmą. Ale widać pies ma swoje zdanie na ten temat. A jak wiadomo nad gustami się nie dyskutuje.
-
- Informacje
-