Pies nie pije wody
Witam troszke już poczytałam i znam różne opinie ale chce jeszcze was zapytać. Mój pies jest na domowym jedzeniu i wogóle nie pije wody ,mimo tego zawsze ma postawioną miske ze świeżą wodą . Ostatnio widziałam go pijącego latem jak było bardzo gorąco i był cholernie zziajany po zabawie. Pies ma wieczne problemy skórne które opisywałam w dziale choroby i nie wiem czy takie nie picie u niego nie pogarsza sytuacji. Co dodać do wody by go zachęcić a może nie zmuszać? Zaczyna mnie to zastanawiać bo nawet łyka nie weźmie
Możesz spróbować ugotować rosół na niewielkiej ilości mięska, taki aromatyczny, psiak się powinien skusić.
U mnie podziałało dodanie łyżeczki miodu do szklanki wody, najpierw pokazujesz psu co masz na palcu, odrobinę miodu podajesz do zlizania z palca, wszystkie czynności wykonujesz przy psiaku aby widział,że coś nabierasz, mieszasz, łyżeczkę miodu rozcieńczasz w wodzie i stawiasz przed psiakiem. Oby zadziałało.
Jeżeli domowe jedzenie ma sporą ilość wody, psiak może mniej pić, jak jest po spacerze, zziajany i zmęczony również nic. Powinien pić w ten sposób pomaga funkcjonowaniu nerek i nawodnieniu organizmu, tak jak u ludzi woda jest potrzebna do przemian w organizmie. Jedynie psy na barfie mniej piją ponieważ surowe mięso ma dość znaczną ilość wody w składzie.
U mnie podziałało dodanie łyżeczki miodu do szklanki wody, najpierw pokazujesz psu co masz na palcu, odrobinę miodu podajesz do zlizania z palca, wszystkie czynności wykonujesz przy psiaku aby widział,że coś nabierasz, mieszasz, łyżeczkę miodu rozcieńczasz w wodzie i stawiasz przed psiakiem. Oby zadziałało.
Jeżeli domowe jedzenie ma sporą ilość wody, psiak może mniej pić, jak jest po spacerze, zziajany i zmęczony również nic. Powinien pić w ten sposób pomaga funkcjonowaniu nerek i nawodnieniu organizmu, tak jak u ludzi woda jest potrzebna do przemian w organizmie. Jedynie psy na barfie mniej piją ponieważ surowe mięso ma dość znaczną ilość wody w składzie.
Mam to samo ze swoim psem i dlatego zrezygnowałam z karmienia suchą i gotuję psu.Teraz też nie pije ale nawadnia się zupą ( najpierw zjada gęste,potem dolewam do miski wywar/rosołek i wypija). Uwielbia mleko, dawałam pół na pół z wodą ale ktoś gdzieś tu napisał że mleko szkodzi i podwyzsza poziom chlorków w organizmie).
Dobre z tym miodem dzisiaj spróbuje rosolek to na pewno wypije bo już nie raz mu podawalam a z niego taki model że chyba nie przyzwyczajony do większej ilości picia bo natychmiastowo zlał się na podłoge często funduje mu takie rosołki bo mam wrażenie że za mało jedzenia mu daje ale on też jest bez granic i mógłby wiadro żarcia wciągnąć. Temat wody nurtuje mnie od dawna niby domowe robie takie rzadkie na mięsie no ale przy jego problemach skórnych picie wody by się przydało,zaraz zrobie próbe z miodem.
A jak poznac że pies mało nawodniony gdyby jednak domowe jedzenie nie wystarczało?
A jak poznac że pies mało nawodniony gdyby jednak domowe jedzenie nie wystarczało?
-
zdrowy pies, który ma dostęp do wody nie odwodni się w taki sposób, żeby to było niebezpieczne albo widoczne.
Ja dowiedziałam się przypadkiem, nie był odwodniony,skóra jędrna, błony śluzowe bez zmian a jednak kontrolne badanie moczu pokazało że pije stanowczo za mało.Mogłoby to się z czasem źle skończyć dla nerek.Z miejsca odstawiłam suchą karmę,namoczonej ( doradzał wet) nie chciał jeść. I mój też rosołki spija bez problemów,na początku potrafił posikiwać,po jakimś czasie wszystko wróciło do normy:) Na forum wyczytałam że zbyt niska podaż wody szkodzi,a żeby nie skłamać na suchej zimą wypijał może 2-3 łyzki stołowe, ale były dni że w ogóle-taki z niego gagatek( ponoć sznaucery tak mają,stąd skłonność do kamieni moczowych.)
-
a dajesz mu sucha karme czy tylko gotowane?
Miałam podobnie z moją Gapą. Gdy została znaleziona i później przywieziona do mnie okazało się, że jako jedyny znany mi pies nie pije wody. Wcale! Za to mleko piła i żadnych sensacji żołądkowych nie miała. Zastanawiałam się jak rozwiązać tą sprawę bo zbliżało się lato i obawiałam się, że mleko zostawione na kilka godzin w misce może zepsuć się. Weterynarz podpowiedział, żeby dodawać wodę do mleka stopniowo zwiększając ilość wody i u mnie to zadziałało. W tej chwili Gapa po każdym spacerze pierwsze kroki kieruje do miski i wypija sporo samej wody Mleko nadal czasami, w małej ilości, jej daję bo skoro lubi i nic się jej po nim nie dzieje to czemu nie
Nie wiedziałam, że sznaucery miewają taki wodowstręt...Gapa jest mieszańcem podobnym do trochę przerośniętego sznaucera miniaturowego.
Nie wiedziałam, że sznaucery miewają taki wodowstręt...Gapa jest mieszańcem podobnym do trochę przerośniętego sznaucera miniaturowego.
U nas był podobny problem z piciem wody, ale zadziałał trik ze słodką wodą, na początku dosładzaliśmy ją bardziej, a potem coraz mniej aż w końcu Tina zaczęła pić czystą wodę
Ostatnio zmieniony 15 października 2015, 11:12 przez tungar26, łącznie zmieniany 1 raz.
Też miałam taki problem i trik ze słodką wodą zadziałał, chyba jest dość popularny co widzę po wypowiedziach ostatnio czytałam o tym na bloguXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX wskazówka przydała się pomocna, ja generalnie wcześnie byłam u weterynarza przepisał psu jakieś krople ale niestety nic to nie dało, dopiero słodka woda okazała się rozwiązać problem.
Psy często kręcą nosem kiedy piją z jakiejś miski z osadem, lub po prostu starej. Miska do wody powinna być czyszczona. Być może chodzi także o zapach wody. Często w blokach woda jest bardzo chlorowana, to też może odstraszyć psa
-
Witaj.
Zbilansowana dieta jest ważna w przypadku wszystkich, także dla Twojego czworonoga. Oprócz dostarczania odpowiedniej dawki witamin ważne jest, aby dbać o nawodnienie psa przez cały rok. Warto zatem już od szczenięcych chwil wyrobić w zwierzaku nawyk picia z miski.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, dlaczego woda jest tak ważna w codziennych funkcjonowaniu psa, zajrzyj na naszego bloga i sprawdź, co dla Ciebie przygotowaliśmy!
https://www.krakvet.pl/artykuly/woda-dl ... tak-wazna/
KrakVet.pl
Zbilansowana dieta jest ważna w przypadku wszystkich, także dla Twojego czworonoga. Oprócz dostarczania odpowiedniej dawki witamin ważne jest, aby dbać o nawodnienie psa przez cały rok. Warto zatem już od szczenięcych chwil wyrobić w zwierzaku nawyk picia z miski.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, dlaczego woda jest tak ważna w codziennych funkcjonowaniu psa, zajrzyj na naszego bloga i sprawdź, co dla Ciebie przygotowaliśmy!
https://www.krakvet.pl/artykuly/woda-dl ... tak-wazna/
KrakVet.pl
-
- Informacje
-