pies niejadek a jego późniejszy budowa

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

12 lutego 2007, 23:00

Mam 6 miesięcznego psa rasy zaliczanej do olbrzymich. Jest to niejadek. Żywiony jest suchą karmą Royal Canin. Dzienną dawkę karmy odpowiednią do swojego wieku i wagi ma podzieloną na trzy części. Bywają dni, że zje całą dawkę dzienną, ale najczęściej jest tak, że zjada tylko 2/3 lub nawet 1/3 dawki dziennej. Czasem robi sobie całkowitą głodówkę, czasem przez kilka dni z rzędu "dziubie" 200gr zamiast 600gr/dzień. Moje pytanie: czy to może mieć wpływ na jego późniejszą budowę anatomiczną, tzn. wzrost i wagę kiedy dorośnie czy takie cechy jak wzrost i waga psa dorosłego to raczej sprawa dziedziczna? Czy to, że teraz nie zjada tyle ile teoretycznie powinien zjeść może sprawić, że gdy dorośnie będzie mniejszy i mniej masywny niż w przypadku gdyby jadł tyle ile trzeba lub też sprawia, że jako szczeniak rozwija się i rośnie wolniej niż powinien?
Dodam, że widząc iż przez kilka dni pies zbyt mało je staram się uzupełniać mu ewentualne niedobory witamin i minerałów odpowiednim preparatem.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

13 lutego 2007, 12:21

genetycznie pewne cechy są predysponowane ale cechy mogą się nie uwidocznić jeśli pies nie dojada, nie przyjmuje witamin. Także niedożywienie będzie miało wpływ na jego rozwój.
Gość

14 lutego 2007, 07:34

Dziękuję za odpowiedź.
Czy dobrym rozwiązaniem będzie postępowanie polegające na codziennym podawaniu mu preparatu witaminowo-mineralnego w zależności od tego ile zjadł karmy? Czyli np. jeśli pies w danym dniu zje tylko pół dziennej dawki (dostosowanej do jego wieku i wagi) karmy -> dostanie pół dawki preparatu wit. Czy może podawać mu mniejsze dawki preparatu wit.? Mam SA-37.
Pies jest na Royal Canin Giant Puppy.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

14 lutego 2007, 23:44

dokładnie dostosować dawkę witamin do karmy.
ODPOWIEDZ
  • Informacje