Pies z problemami na tle alergicznym

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

MegiK

09 czerwca 2010, 23:55

Szukam karmy dla 3 letniej spanielki, z problemami skórnymi na tle alergicznym, jest już kilka tygodni leczona na pododermatitis. Miała przeprowadzoną dietę eliminacyjną, 4 miesiące na RC Hypoallergenic, potem kolejne 4 na Eukanubie Dermatotis - żadnych efektów. Warto wchodzić z Hillsem D/D czy odpuścić? Lekarz uważa, że jest to alergia, ale nie pokarmowa. Zastanawiam się więc nad jakąś karmą dla poprawienia kondycji skóry. Może ktoś się zetknął z EUKANUBA Daily Care Sensitive Skin, albo może polecić coś dobrego?
goskaaa

10 czerwca 2010, 07:04

Orijen 6 ryb, Acana Pacifica, Acana Grassland, TOTW High Praire, TOTW Pacific Stream, Brit Care - cała seria jest dobra dla alergików.
Być może Twoj piesek wcale nie jest uczuluny na białko kurze, ale może mieć uczulenie choćby na gluten np taki kukurydziany czy pszeniczny - a wtedy całe RC praktycznie odpada.
Ja bym na początek sprobowała karm bezzbożowych.
MegK

10 czerwca 2010, 12:19

Dziękuję, co do Brit Care, jaki masz na myśli? Albo coś źle przeczytałam, albo z opisu wynika, że wszystkie mają zboża. Czy ryż już się nie liczy ;) ?
goskaaa

10 czerwca 2010, 16:42

Ryz bardzo rzadko powoduje uczulenia.
Awatar użytkownika
Robert A.

10 czerwca 2010, 17:37

Z tego co pamiętam to ryż zajmuje ostatnie miejsce pod względem alergii w kategorii zboża.
Jest najmniej alergizującym zbożem.W 2003 roku chyba w USA robiono badania dotyczące ryżu(wpływu na alergię) i wypadły naprawdę dobrze,tzn na 100 psów 1 miał alergię po ryżu
isabelle30

10 czerwca 2010, 19:43

jezeli objawy nie ustapily nawet po eucanubie dermatosis to ja bym odrzucila teorie o alergii pokarmowej - to karma ktora zawiera tylko jedno zrodlo weglowodanow - ziemniaki, oraz jedno zrodlo bialka zwierzecego - sledz. zadnych zboz czy innych.
a czy sprawdzalas psa pod katem tarczycy?
MegK

11 czerwca 2010, 14:38

Pies ma aktualnie ponad 3 lata, nasilona alergia pojawiła się w gdy była szczeniakiem w okolicach maja, potem był spokój aż do teraz. Przeprowadziliśmy się w tamtym roku w okolice lasu i dostała objawów alergicznych po raz pierwszy od 3 lat, również w maju, żadne inne czynniki niż pyłki do głowy mi nie przychodzą. Wiem, najlepiej zrobić testy, ale najpierw trzeba ją wyleczyć z pododermatitis. Skoro nie hipoalergiczne, to może ktoś mi poleci jakąś karmę dla poprawy kondycji skóry.
Tarczycy nie miała badanej.
ODPOWIEDZ
  • Informacje