Płyny dla psa czy moze pić wodę czy również herbate?
-
to zmień temat, bo wywiązała się ładna merytoryczna dyskusja. chyba, że już nie o to chodzi na tym forum - nie wiem, dawno nie zaglądałam )
-
dzięki bogu, że mechanizmy dotyczące trawienia i wchłaniania są podobne u jednych i drugich!
-
Naprawdę? Aż by się chciało to zadedykować ortodoksom nawracającym wszystko na barf i z gorliwością neofity głoszących całkowitą i bezwarunkową zbędność węglowodanów w psiej diecieSleepingSun pisze:dzięki bogu, że mechanizmy dotyczące trawienia i wchłaniania są podobne u jednych i drugich!
Mam taki troszkę starszy zielnik, w którym omawia się pokrótce przydatność niektórych ziół w żywieniu i leczeniu zwierząt (bardziej tak gospodarczo, czyli bydło, drób, pszczoły). Pokrzywa polecana jest m.in. na połysk i gładkość sierści zwierząt futerkowych, czyli autorzy zakładają, że coś tam mięsożercy z niej przyswajają. Mowa jest jednak o siekanych świeżych lub suszonych liściach, nie o naparze. Dla ludzi na zwiększenie liczby czerwonych krwinek poleca się sok z młodego ziela, ale w ilości, która nie zastąpi normalnej podaży płynów, bo to tylko dwie łyżki dziennie.
-
psy są względnymi mięsożercami, potrafią czerpać energię z węglowodanów, ale nie tak korzystnie jak z białek i tłuszczy. widać to po kupach bardzo. dużo, dużo węgli (i nie mówię tu o suchym nawet) wychodzi przez psa. ja miałam psy karmione suchym, gotowanym i barfem - ten ostatni najbardziej mi odpowiada i uważam, że jest najwłaściwszy dla Nurii.
2 łyżki dziennie idealne dla pokrycia zapotrzebowania na witaminę C, która znacznie ułatwia wchłanianie żelaza. w tej kwestii się zgadzam zdecydowanie!
2 łyżki dziennie idealne dla pokrycia zapotrzebowania na witaminę C, która znacznie ułatwia wchłanianie żelaza. w tej kwestii się zgadzam zdecydowanie!
-
- Informacje
-