poczatki
Od 2 dnie mam psa i nie wiem do konca co ile daje sie psu jesc :p Slyszalem kiedys ze pies powinnien dostawac jedzenie raz dziennie. Nastepne pytanie: czy moge dac psu w nagrode za cos mala kostke?? bo chodzac po roznych stronach w internecie dowiedzialem sie ze mozna tak wynagradzac psa jesli cos zrobi dobrze:?: wtedy sie uczy ze tak powinien:P pozdrawiam i prosze o odpowiedz... :*
zalezy w jakim wieku masz pieska
jezeli to szczenie
do 3 miesiaca -4 razy dziennie
od 4 do 6 miesiaca - 3 razy dziennie
od 6 miesiaca do 12 miesiaca - 2 razy dziennie
od 12 miesiaca raz dziennie
a co do nagradzania oczywiscie ze mozna tak nagradzac chociaz powinno to byc cos malego tak zeby psiak mogl odrazu zjesc
jezeli to szczenie
do 3 miesiaca -4 razy dziennie
od 4 do 6 miesiaca - 3 razy dziennie
od 6 miesiaca do 12 miesiaca - 2 razy dziennie
od 12 miesiaca raz dziennie
a co do nagradzania oczywiscie ze mozna tak nagradzac chociaz powinno to byc cos malego tak zeby psiak mogl odrazu zjesc
Małe sprostowanie: jeżeli jest to pies rasy dużej, to nawet jako dorosły, nie powinien jeść 1 raz dziennie, ale 2 (w celu zmniejszenia ryzyka skrętu żołądka).
Nie wiem czy ja dobrze rozumiem, masz na myśli podawanie psu kości zwierzęcych? Można dawać do obgryzania kości cielęce - gotowane lub sparzone, ale raczej nie nadają się jako nagrody. Nie wolno podawać żadnych innych kości, a szczególnie drobiowych.
Do nagradzania używaj specjalnych psich przysmaków, jest ich duży wybór w sklepach (zobacz w Krakvecie) lub np. małych kosteczek żółtego sera (byle nie za dużo).
A tak ogólnie jeśli chodzi o karmienie psa to:
- jeśli gotowa sucha karma to dobrej firmy
- jeśli domowe gotowane jedzenie to o takim składzie: chude mięso (drób, wołowina; ale nie wieprzowina) + wypełniacz (np. ryż) + warzywa + dodatek witaminowo-mineralny.
Nie wolno podawać psu ludzkiego przyprawianego jedzenia (np. wędlin, zupek itp.) ani słodyczy.
Nie wiem czy ja dobrze rozumiem, masz na myśli podawanie psu kości zwierzęcych? Można dawać do obgryzania kości cielęce - gotowane lub sparzone, ale raczej nie nadają się jako nagrody. Nie wolno podawać żadnych innych kości, a szczególnie drobiowych.
Do nagradzania używaj specjalnych psich przysmaków, jest ich duży wybór w sklepach (zobacz w Krakvecie) lub np. małych kosteczek żółtego sera (byle nie za dużo).
A tak ogólnie jeśli chodzi o karmienie psa to:
- jeśli gotowa sucha karma to dobrej firmy
- jeśli domowe gotowane jedzenie to o takim składzie: chude mięso (drób, wołowina; ale nie wieprzowina) + wypełniacz (np. ryż) + warzywa + dodatek witaminowo-mineralny.
Nie wolno podawać psu ludzkiego przyprawianego jedzenia (np. wędlin, zupek itp.) ani słodyczy.
-
- Informacje
-