poczatki

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

KiLoS

21 stycznia 2007, 14:06

Od 2 dnie mam psa i nie wiem do konca :oops: co ile daje sie psu jesc :p Slyszalem kiedys ze pies powinnien dostawac jedzenie raz dziennie. :wink: Nastepne pytanie: czy moge dac psu w nagrode za cos mala kostke?? bo chodzac po roznych stronach w internecie dowiedzialem sie ze mozna tak wynagradzac psa :P jesli cos zrobi dobrze:?: wtedy sie uczy ze tak powinien:P pozdrawiam i prosze o odpowiedz... :* :?:
Fairah

21 stycznia 2007, 15:10

zalezy w jakim wieku masz pieska :)
jezeli to szczenie
do 3 miesiaca -4 razy dziennie
od 4 do 6 miesiaca - 3 razy dziennie
od 6 miesiaca do 12 miesiaca - 2 razy dziennie
od 12 miesiaca raz dziennie :)

a co do nagradzania oczywiscie ze mozna tak nagradzac :) chociaz powinno to byc cos malego tak zeby psiak mogl odrazu zjesc :)
Awatar użytkownika
kaasia
Kontakt:

21 stycznia 2007, 16:13

Małe sprostowanie: jeżeli jest to pies rasy dużej, to nawet jako dorosły, nie powinien jeść 1 raz dziennie, ale 2 (w celu zmniejszenia ryzyka skrętu żołądka).
Nie wiem czy ja dobrze rozumiem, masz na myśli podawanie psu kości zwierzęcych? Można dawać do obgryzania kości cielęce - gotowane lub sparzone, ale raczej nie nadają się jako nagrody. Nie wolno podawać żadnych innych kości, a szczególnie drobiowych.
Do nagradzania używaj specjalnych psich przysmaków, jest ich duży wybór w sklepach (zobacz w Krakvecie) lub np. małych kosteczek żółtego sera (byle nie za dużo).
A tak ogólnie jeśli chodzi o karmienie psa to:
- jeśli gotowa sucha karma to dobrej firmy
- jeśli domowe gotowane jedzenie to o takim składzie: chude mięso (drób, wołowina; ale nie wieprzowina) + wypełniacz (np. ryż) + warzywa + dodatek witaminowo-mineralny.
Nie wolno podawać psu ludzkiego przyprawianego jedzenia (np. wędlin, zupek itp.) ani słodyczy.
Fairah

21 stycznia 2007, 17:47

To fakt dziekuje za uzupelnienie :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje