poszukuję zamiennik karmy

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

anjax

17 sierpnia 2009, 15:49

witam!
mam dość starą już sunię u której po badaniach krwi wykryto że ma chorą wątrobę, jako leczenie, zaproponowano dietę dla "wątrobowców", a dokładniej karmę royal canin hepatic. niestety pomimo iż karma jest wydajna, nie stać mnie na tak drogie leczenie, a nie chcę pozostawiać suni samej sobie, dlatego proszę o poleceni mi jakiegoś tańszego i jeśli to możliwe równie skutecznego zamiennika do tej karmy.
zaproponowano mi 7kg karmy suchej za ok 160zł, starczałaby ona na miesiąc.
Awatar użytkownika
2aniap

17 sierpnia 2009, 19:48

mam co prawda kota, ale tez musiał być na karmie weterynaryjnej i po mocnym nadwyrężeniu portfela po royal canin przechodzę na Trovet, również polecany przez weterynarza http://www.krakvet.pl/trovet-highly-dig ... -2335.html
Nie jest najtańszy, ale w sumie późniejsze leczenie byłoby jeszcze droższe. Podobno na wątrobę pomagają też preparaty z lizyną (mój kot pije Hepachol) , ale o to musisz spytać weterynarza
OWCZARZ2

17 sierpnia 2009, 23:31

Tak pies z problemami trzustkowo-wątrobowymi z czasem stosowania karmy leczniczej jednej firmy "przyzwyczaja się" do niej- i wówczas wyniki się pogarszają (karma nie przynosi już takiego efektu). Warto wtedy przejść na karmę na analogiczne problemy innej firmy (Trovet).

Moja siostra ładnych parę lat karmiła na początku Royalem Hepatic psa który wykaraskał się z zatrucia ale miał problemy z prawidłowym funkcjonowaniem trzustki i wątroby, po paru latach Hepatic nie przynosił już takich efektów- po przejściu na Trovet nastąpiła wyraźna poprawa. Ja bym nawet postawił jakościowo Trovet troszkę wyżej od Hepatica choć akurat ta wersja lecznica RC się szczególnie udała.
Inna sprawa że cenowo wychodzi podobnie, niestety nie ma tanich zamienników przy kłopotach tego typu.
Awatar użytkownika
esseni

23 sierpnia 2009, 17:17

Przyłączę się do tematu, żeby nie zakładać podobnego drugi raz:

Mam 14 letnią sunię z chorą trzustką, aktualnie oprócz enzymów (Kreon) jest karmiona puszkami i suchym RC (ROYAL CANIN Digestive Low Fat)
Czy ktoś może mi polecić zamiennik, żeby nie szkodzić suni?
Chefrenek

23 sierpnia 2009, 20:43

esseni pisze:Przyłączę się do tematu, żeby nie zakładać podobnego drugi raz:

Mam 14 letnią sunię z chorą trzustką, aktualnie oprócz enzymów (Kreon) jest karmiona puszkami i suchym RC (ROYAL CANIN Digestive Low Fat)
Czy ktoś może mi polecić zamiennik, żeby nie szkodzić suni?
Jeśli jej służy to po co zmieniać?

RC intestinal można podawać przy zewnątrzwydzielniczej niewydolności trzustki.
Awatar użytkownika
esseni

26 sierpnia 2009, 16:12

No, może źle się wyraziłam, bo temat o zamiennikach... bardziej chodziło mi o to, czy coś oprócz tej karmy mogę suni podawać. Konkretnie, to o puszki, bo suchej nie zmienimy, ale jest np. Animonda Integra lub Sensitiv. Czy mogę je podać?
ODPOWIEDZ
  • Informacje