problem z jedzeniem

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

barbi

11 stycznia 2013, 20:22

Witam. Mam 2 letniego pieska który się często drapie i gryzie jakby miał jakieś uczulenie. Z jedzeniem typu sucha karma, mięso z puszki to można zapomnieć tylko powącha i odchodzi, (tylko jada przysmaki tu problemu żadnego nie ma) więc zaczęłam mu gotować tu trochę lepiej coś je (trochę drobiu, warzyw, chleba ostatnio dodaję ryżu) generalnie się staram dawać mu to co chce jeść przynajmniej trochę zje. I tu mam problem na grzbiecie od łopatek aż do ogona jego sierść zmieniła się w taką twardą jakby po trwałej, a dzisiaj zauważyłam że paznokcie mu się łuszczą tak delikatnie ( nieraz ludzie mają takie zadziory obok paznokci można je delikatnie zerwać on ma takie paznokcie). Też ma nieświeży oddech ale weterynarz nie stwierdził żadnych nieprawidłowości. Jeszcze zauważyłam że łapki od spodu (tzw. poduszki) ma szorstkie i popękane. Czy ma za mało witamin?( a może jakieś witaminy w płynie można mu podawać), jeśli tak to jak go nauczyć na suchej karmie( on woli 2 dni nie jeść ale karmy się nie złapie taki uparciuch).
SleepingSun

11 stycznia 2013, 20:27

najpierw sprawdzić czy nie jest chory: zeskrobina skóry i badania krwi.
barbi

11 stycznia 2013, 20:54

Jak będzie wszystko w porządku. Co może to być, jak z nim mam postępować?
Awatar użytkownika
Robert A.

12 stycznia 2013, 12:29

Zrób badania a pomożemy ,ale co może być ?Wiele przyzyn i to samo powie wet na pierwszej wizycie!!!
Natomiast nie zgadzaj się na sterydy ,to jest ostatnio klasyk dość modny u wetów.
isabelle30

12 stycznia 2013, 13:11

Ja osobiście obstawiam awitaminozę
Asieq

16 stycznia 2013, 14:12

Co jadł ten szczeniak u hodowcy poza mlekiem matki? Są psy, które nie chcą jeść suchej karmy, zwłaszcza jeśli zakosztowały gotowanego.
Najlepiej udać się do dobrego weterynarza i zrobić badania, bo objawy, które wymieniasz, mogą dotyczyć alergii, niedoborów lub chorób.
SleepingSun

17 stycznia 2013, 19:22

ja pieprz... czemu administracja forum nic z tym nie zrobi? :O
Gość

21 stycznia 2013, 18:48

Może mogę zacząć mu podawać witaminy tylko jakie? To co mam podawać do jedzenia skoro chleba nie wolno ryżu,kaszy też nie chce mięso w puszce też odpada a wygląda na to że na drób ma uczulenie. Jeszcze chętnie zje przysmaki ale na obiad mu ich nie zaserwuję.
barbi

21 stycznia 2013, 18:51

Może mogę zacząć mu podawać witaminy tylko jakie? To co mam podawać do jedzenia skoro chleba nie wolno ryżu,kaszy też nie chce mięso w puszce też odpada a wygląda na to że na drób ma uczulenie. Jeszcze chętnie zje przysmaki ale na obiad mu ich nie zaserwuję.
barbarasz49

22 stycznia 2013, 17:22

Niestety często droga do karmienia psa suchą karmą bywa długa i trudna. Weterynarz też Ci nie podpowie jaka karma będzie dobra dla Twojego psa.Ja zanim trafiłam na karmę,którą moja 2-letnia labradorka zaakceptowała naprawdę wydałam masę kasy na karmy z najwyższej półki,które ona jadła np.tydzień,2 dni lub wcale. Jako szczeniak u hodowcy w NY gdzie ją kupiłam,była karmiona Ziwi Peak w/g rankingów jedna z najlepszych karm na świecie. Po przyjeździe do Polski mojej Lunie nagle minął apetyt na tę karmę , zastrajkowała i nie ruszyła nawet granulki,wtedy ja kierując się radą hodowcy z NY żeby nie zmieniać jej sposobu karmienia tylko pozostać na suchej karmie, zaczęłam próbować karmić innymi dobrymi karmami,bez skutku. Dopiero kiedy zamówiłam próbki Marcusa Muhle moja Luna dosłownie rzuciła się na nie zeżarła i czekała na więcej,od tego czasu mój problem z żywieniem psa się skończył! Oczywiście,że najpierw Twojego pieska musi zbadać weterynarz bo przyczyny jej braku apetytu,mogą być spowodowane jakąś chorobą.
isabelle30

22 stycznia 2013, 18:38

ZP nie ma granulek - tylko wiórki...
A Luna czasem nie jada zupy grzybowej? :mrgreen: Bo ostatnio tak mi jakoś w oczy wpadło na dogo...
barbarasz49

22 stycznia 2013, 18:54

Hodowca w NY, gdzie kupiłam Lunę karmił ZP w granulkach i mnie dał w załączeniu do kupionego psa worek granulek ZP to po pierwsze,a z ta grzybową coś ci się poczaiło!
Seiti

22 stycznia 2013, 18:57

Ale ja też widziałam pytanie o zupę grzybową na cielęcinie :mrgreen: Ale to nie temat o tym, proszę o wybaczenie o post nie na temat.
barbarasz49

22 stycznia 2013, 19:15

Pytać to ja mogę nawet o to czy psa można karmić trawą i jest pewna drobna różnica między pytaniem, a faktycznym karmieniem psa.Doskonale wiecie że uznaję tylko suchą karmę i z niej składają się posiłki mojej suni! A tak swoją droga po co się męczyć i wyszukiwać w internecie moje posty,może lepiej wynająć detektywa? Macie dziewczyny obsesję na moim punkcie a to już nawet nie jest śmieszne tylko żałosne.
Seiti

22 stycznia 2013, 19:30

Tak się składa, że ja akurat czytam różne fora i nie ja jedna. Szczerze zdziwiło mnie Twoje pytanie, ale to nie to forum do konwersacji o nim. :mrgreen:
Barbi jest wiele rodzajów mięs. Może jak nie karma to BARF? Byłaś z psem u weta?
ODPOWIEDZ
  • Informacje