Witam
mam 2 letniego setera irlandzkiego, który nie za bardzo chce jeść suchej karmy, zjada po ok 2 dniach "postu" tzn miał takie okresy ze jadl sucha karme pzre zkilak dni a potem nie trknoł jej , wtedy gotowalismy mu ryż z miesem drobiowym , podrobami, czasem mięsem wołowym zjada to etz pzrez jakis zcas a potem znowu nie ma na to ochoty.
Od jakiegos czasu pojawily sie problemy z kupką raz jest bardzo rzadka wrecz "czyści" go np rano a po południu robi normalną zauważyłem tez ze kilka arzy zrobił normalna twarda kupke ale w takiej białej osłonce
czy można by uzyskac jakeis informacje jak wyjść z tego problemu?
Po dwudniowym poście wygląda bardzo mizernie zaraz mu znac zebra i boki są zapadnięte wiec probujemy go podtuczyc ale na nic to sie zdaje
nei wiem gdzie leży problem może tzreba jakeis badania mu zrobić?
Bardzo proszę o radR
pozdrawiam
Problemy z żywieniem
rzeczywiście jest to bardziej złożony problem. Należy wykonać podstawowe badania tj. profile narządowe zwłaszcza wątrobowy i trzustkowy. Nie zaszkodziłoby wykonać badania kału. Jeśli wyjdzie wszystko ok. nalezy podać psu karmę stosowana przy notelerancji składników pokormowych lub bardzo wrażliwym przewodzie pokarmowym. I tyle pierwsze kroki.
Panie doktorze bardzo prosze o radę
Masz seterek irlandzki 2,5 roku ma w dalszym ciagu problemy z biegunkami. Nie są to biegunki codzienne i częste w ciagu dnia.
2 m-ce temu robilismy mu badania krwi- oto wyniki
ALT(GPT) : 26,00
AST(GOT) : 35,00
Białko całkowite : 6,80 g/dl
Wapń : 8,80 mg/ dl
Wg Pani doktor wyniki wspaniałe , diagnoza colitis chronica
zastosowano leki Motylek 0,6 11 szt
ponadto zalecono karmę ROYAL CANIN INTESTINAL
Na tej karmie pies jest juz 2 m-ce zjaddł 14 + 14 + 7 kg - 3 opakowania
Poczatkowo jadl ja chetnie, obecnie od ok 2 tygodni zjada troszke, czasem w nocy zje resztę albo nie.
Są dni ze robi 2 razy na dzień dobra kupke a są dni ze rano zrobi dobra a po południu najpierw troszke dobrej a po chwili kuca jeszzce 2 - 3 razy i wtedy juz bardzo rzadzziutko mu leci , zdarza sie ze kuca a jzu nic nie leci
i te kupki sa robione tylko na spacerze w domu na podwórku nie robi, to znaczy wg mnie ze nie jest to biegunka spowodowana zatruciem.
Pozatym zrobil sie bardzo chudy(wg P. doktor tak ma byc - pies nie mzoe byc gruby), boki ma zapadniete, zebra mozna policzyć
W związku z tym mam pytanie, czy karma ta jest wystarczająca dla niego?
Czy można np dawać mu poza ta karma jedzenie gotowane?
P. doktor powiedziała, że byc może będzie musiał byc do konca życia na suchej karmie, a co jak nie będzie jej chciał jeść??
Przepraszam za długi wywód
Bardzo prosze o radę
pozdrawiam
MArek
Masz seterek irlandzki 2,5 roku ma w dalszym ciagu problemy z biegunkami. Nie są to biegunki codzienne i częste w ciagu dnia.
2 m-ce temu robilismy mu badania krwi- oto wyniki
ALT(GPT) : 26,00
AST(GOT) : 35,00
Białko całkowite : 6,80 g/dl
Wapń : 8,80 mg/ dl
Wg Pani doktor wyniki wspaniałe , diagnoza colitis chronica
zastosowano leki Motylek 0,6 11 szt
ponadto zalecono karmę ROYAL CANIN INTESTINAL
Na tej karmie pies jest juz 2 m-ce zjaddł 14 + 14 + 7 kg - 3 opakowania
Poczatkowo jadl ja chetnie, obecnie od ok 2 tygodni zjada troszke, czasem w nocy zje resztę albo nie.
Są dni ze robi 2 razy na dzień dobra kupke a są dni ze rano zrobi dobra a po południu najpierw troszke dobrej a po chwili kuca jeszzce 2 - 3 razy i wtedy juz bardzo rzadzziutko mu leci , zdarza sie ze kuca a jzu nic nie leci
i te kupki sa robione tylko na spacerze w domu na podwórku nie robi, to znaczy wg mnie ze nie jest to biegunka spowodowana zatruciem.
Pozatym zrobil sie bardzo chudy(wg P. doktor tak ma byc - pies nie mzoe byc gruby), boki ma zapadniete, zebra mozna policzyć
W związku z tym mam pytanie, czy karma ta jest wystarczająca dla niego?
Czy można np dawać mu poza ta karma jedzenie gotowane?
P. doktor powiedziała, że byc może będzie musiał byc do konca życia na suchej karmie, a co jak nie będzie jej chciał jeść??
Przepraszam za długi wywód
Bardzo prosze o radę
pozdrawiam
MArek
Może ja się wtrącę.
Mialam podobny problem z miom labem. Myślę, że jak pies ma sensacje żołądkowe to należaloby zostać przy jednym pokarmie.
Mój pies rownież miał częste biegunki na przemian z kupą z bialym śluzem. Co prawda na apetyt raczej nie mogliśmy narzekać, jadł wówczas kurczaka z ryżem i warzywami. Miał zrobione badania, które były bardzo dobre. Przez długi czas bral Amylan (podaje się go przy schorzeniach trzustki) na lepszą strawność ale i to niewiele dawało.
Po długich poszukiwaniach doszliśmy do tego że jest to alergia pokarmowa.
Wiem, że karma którą stosujesz jest jedną z najlepszych, ale może pies właśnie nie toleruje drobiu - moj właśnie jest uczulony na kurczaka. Może warto spróbować karmy dla alergików nie zawierającej w ogóle drobiu. Nam to naprawde pomogło i wszystko wrociło do normy.
W krakvecie z tego co widzialam są trzy firmy ktore mają karmy Lamb & rice bez jakichkolwiek dodatków z drobiu jest to Acana (średnia pólka, ale ja ją stosuję i pies ją naprawde lubi), Biomill (jedna z najlepszych karm oraz Satisfaction (nie znalazłam żadnych opini o tej karmie).
Może warto spróbować takiej diety. Ja podaję karme namoczoną ponieważ pies nie ruszy suchej karmy i troszke mieszam ją z ryżem. Na początku dodawałm jeszcze troszke mięsa wolowego żeby się przyzwyczaił, ale teraz juz nie muszę. Miskę wylizuje po kilka razy i jest zdrowy jak ryba
Mam nadzieję że wszystko u was wróci do normy.
Mialam podobny problem z miom labem. Myślę, że jak pies ma sensacje żołądkowe to należaloby zostać przy jednym pokarmie.
Mój pies rownież miał częste biegunki na przemian z kupą z bialym śluzem. Co prawda na apetyt raczej nie mogliśmy narzekać, jadł wówczas kurczaka z ryżem i warzywami. Miał zrobione badania, które były bardzo dobre. Przez długi czas bral Amylan (podaje się go przy schorzeniach trzustki) na lepszą strawność ale i to niewiele dawało.
Po długich poszukiwaniach doszliśmy do tego że jest to alergia pokarmowa.
Wiem, że karma którą stosujesz jest jedną z najlepszych, ale może pies właśnie nie toleruje drobiu - moj właśnie jest uczulony na kurczaka. Może warto spróbować karmy dla alergików nie zawierającej w ogóle drobiu. Nam to naprawde pomogło i wszystko wrociło do normy.
W krakvecie z tego co widzialam są trzy firmy ktore mają karmy Lamb & rice bez jakichkolwiek dodatków z drobiu jest to Acana (średnia pólka, ale ja ją stosuję i pies ją naprawde lubi), Biomill (jedna z najlepszych karm oraz Satisfaction (nie znalazłam żadnych opini o tej karmie).
Może warto spróbować takiej diety. Ja podaję karme namoczoną ponieważ pies nie ruszy suchej karmy i troszke mieszam ją z ryżem. Na początku dodawałm jeszcze troszke mięsa wolowego żeby się przyzwyczaił, ale teraz juz nie muszę. Miskę wylizuje po kilka razy i jest zdrowy jak ryba
Mam nadzieję że wszystko u was wróci do normy.
Bardzo dziekuje za rady.
Chyba musze tak sprobowac, a w czym moczycie te karmę w wodzie samej czyw czym?
Mozę to jest i prawdaże moze byc uczulony na kurczaka , wcześniej przed ta karma jadł gotowany ryż wlaśnie z kurczakiem i podrobami kurczaka lub indyka i tez byly sensacje z kupą, raz byla dobra a raz "lało sie".
chyba sprobuje z ta karma która polecasz
dzieki
Chyba musze tak sprobowac, a w czym moczycie te karmę w wodzie samej czyw czym?
Mozę to jest i prawdaże moze byc uczulony na kurczaka , wcześniej przed ta karma jadł gotowany ryż wlaśnie z kurczakiem i podrobami kurczaka lub indyka i tez byly sensacje z kupą, raz byla dobra a raz "lało sie".
chyba sprobuje z ta karma która polecasz
dzieki
Na początku jak mieszałam karme troche z mięsem wolowym to moczyłam rosolkiem wlaśnie z wolowiny. Teraz mocze tylko wodą gorącą przez około godzinę przed podaniem + znikoma ilość ryżu (żeby nie była taka straszna papka). Jeśli będziesz podawać Acana Lamb & Rice to dodaj również witaminy - 50% zalecanej dawki producenta, ponieważ karma ta nie jest aż tak bogata w witaminy jak te z najwyższych półek.
Mój pies po kilku tygodniach stosowania tej diety pies wcale już nie miał biegunek ani luźnych kup i tak jest do tej pory.
Życze powodzenia i daj znać czy coś pomogło.
Mój pies po kilku tygodniach stosowania tej diety pies wcale już nie miał biegunek ani luźnych kup i tak jest do tej pory.
Życze powodzenia i daj znać czy coś pomogło.
najważniejsze wykonaj mu badania w kierunku wydolności trzustki i badanie kału na razie powstrzymałbym się ze zmianą karmy.
Mój lab również miał robione badania w kierunku trzustki oraz na strawność z kału i obecność lamblii. Dopiero po wykluczeniu wszystkich mozliwych schorzeń doszlismy do wniosku, że to alergia pokarmowa. Z tego co wiem to objawy przy trzustce i alergii są bardzo podobne. Niestety na wynikach sie nie znam i nie wiedziałam, że w tym kierunku badania nie były robione więc najlepiej zrób jak radzi Pan Jarek.
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia
-
- Informacje
-