Prośba o pomoc w doborze karmy!!!!

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Ewa7

27 lipca 2007, 14:50

Proszę doradzić jaką karmę kupić dla dorosłych spanieli. Dodam, że interesuje mnie dobra jakościowo karma. Przyznaję się, że pieski karmione były pedigreeee. Teraz chce naprawić błąd i zapewnić im odpowiednią karmę. Zauważyłam, że psiaki chętniej jedzą drobniejszą karmę. I drugie pytanie... Związane właśnie z wielkością karmy... Wiem, że spaniele zaliczane są dla klas średnich. Ale czy można podawać im karmę dla ras małych? Czy wyrządzi się im tym szkodę. Prosze o pomoc. ?Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi i rady... Może też pracownicy sklepu wypowiedzą swoje zdanie....

Jeśli wysłałam to podwójnie to przepraszam - ale miałam jakieś problemy z komputerem.
OWCZARZ

27 lipca 2007, 15:00

Wiesz karmienie sucha karma dla psów ras małych im nie zaszkodzi ale lepiej poszukaj karmy "medium".

Nie wiem ile masz pieniedzy na przeznaczenie miesięcznie. Z mniejszych chrupek jeśli je woli Twoj pies to ja bym sugerował wypróbować z tych drozszych karm:

http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... ts_id=1815

z tych ze sredniej półki cenowej i jakościowej:

http://www.proformance.pl/ (wersja maintance, bądz premium)

z tych jeszcze tańszych choć wcale nie takich słabych jakosciowo a o niebo lepszych od Pedigree:

http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... ts_id=1449
Awatar użytkownika
gasparo

27 lipca 2007, 16:53

Mój psiak (golden 3,5 miesiąca) jest karmiony Hills'em Chicken puppy large breed. Niestety chyba niespecjalnie ta karma mu służy (ogromne qpy 7-8 razy dziennie i bąki również intensywne). Więc choć zjada z ogromnym apetytem i ładnie rośnie i przybiera na wadze, chcę karmę zmienić. Poczytałam na temat karm co się dało i mam zamiar się zdecydować na Acanę junior lub Chicken soup junior (oczywiście w wersji large breed).
Nie wiem tylko jakiej wielkości są granulki w tych karmach. Fredi je bardzo łapczywie, więc jeśli kulki są drobne, wsysa je jak odkurzacz i sie dławi. Natomiast większe kulki je spokojniej, bo musi je pogryźć. Tak więc im większe, tym lepsze.
Może ktoś z Was mógłby mi posłużyć informacją co do wielkości kulek w tych karmach?
Karmę muszę zamówić najdalej w poniedziałek, bo pod koniec tygodnia wyjeżdżamy, a musimy zaopatrzyć się w jedzonko na wakacyjny wyjazd (tam nie kupię pewnie nic ponad chappi). Liczę na pomoc i z góry dziękuję.
OWCZARZ

27 lipca 2007, 17:04

Jesli chodzi o karmę Chicken Soup to ma dośc drobne kulki, tak ze moze Acana bedzie lepsza jeśli szukasz wiekszych chrupek...choc tu juz niech się wypowie na temat wielkosci w Acanie ktoś kto ją stosował.
Awatar użytkownika
boguś

27 lipca 2007, 17:30

Acana ma większe kulki,ja odchowałem psa na tej karmie i wszystko było ok
OWCZARZ

27 lipca 2007, 17:39

Jesli wybierasz miedzy tymi dwoma karmami ja sugeruje bez zastanowienia CHS która jest karmą lepsza jakościowo od Acany, na poziomie Nutry Gold.
Awatar użytkownika
gasparo

01 sierpnia 2007, 19:56

Za rady dziękuję. Zdecydowałam się na CHS (narazie mniejszy worek - zobaczymy jaka będzie reakcja). Karmę już nam przywieźli, więc od jutra zaczniemy stopniowe przestawianie.
Hill'sa nam jeszcze zostało parę kilo, i miałam zamiar najpierw skarmić nim do końca, ale w poniedziałek zrobiliśmy badania (m.in.profil szczenięcy) i potwierdziły sie moje przypuszczenia, że karma psiakowi nie służy. Okazało się, że Fredi źle przyswaja białko z tej karmy (zdecydowanie za niski poziom albumin). Dlatego Hillsa odstawimy w ciągu kilku dni na rzecz CHS.

Swoją drogą, bardzo mnie ciekawi, czy to tylko taka cecha osobnicza mojego psa, czy Hill's, mimo, że ponoć z górnej półki nie cechuje sie dobrą przyswajalnością składników.
Czy ktoś miał podobne doświadczenia z tą karmą? (chodzi o Hill's Chicken Puppy large breed).
OWCZARZ

01 sierpnia 2007, 21:23

Z Hillsem roznie to bywa u jednych sprawdza sie rewelacyjnie u innych nie.... Ale jest to karma w moim przekonaniu gorsza jakosciowo od CHS. Poczytaj na stronkach zagranicznych opinie na temat obydwu karm to Ci cos blizy obraz jak to wszystko sie przedstawia.
Awatar użytkownika
gasparo

03 sierpnia 2007, 22:23

Mam kłopot z prawidłowym wyliczeniem dawkowania karmy CHS ponieważ podane jest w lbs.
Proszę o pomoc i odpowiedź czy dobrze obliczyłam. Mój pies waży obecnie 15 kg i ma prawie 4 miesiące.
15 kg to wg mnie ok. 33 lbs (?), czyli biorąc pod uwagę przedział 4-8 mies. powinien dostawać ok. 4 miarki.

I jeszcze pytanie do OWCZARZA - w postach podawałeś, że karma CHS ma spore dawki glukozaminy i chondroityny. Ja nie mogę tego doczytać w skladzie na opakowaniu. Czy nie w każdym CHS dla ras dużych są te składniki? Daję psu Arthroflex i chciałabym odpowiednio zmodyfikować dawkę, żeby nie przedobrzyć. Czy to możliwe, że w tej karmie dla szczeniąt nie ma glukozaminy, czy tylko nie umiem doczytać?
ODPOWIEDZ
  • Informacje