przepisy na domowe jedzenie dla psa

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Shendy

21 kwietnia 2014, 18:48

[quote="isabelle30"]Shendy - najpierw napisałaś ze 0.5 kg mięsa starcza na 20 co daje 500g / 20 = 25g mięsa dziennie
Potem poprawiłaś się i napisałaś że 1kg mięsa starcza na 20 dni co dje 1000g / 20 dni = 50gram mięsa dziennie.
Pies o wadze 5kg powinien dostać dziennie 100 gram mięsa conajmniej.

No fakt namieszałam rzeczywiscie z ta iloscia, reasumujac moj psiak dostaje ok 5-7 dkg miesa dziennie + wypelniacze ....juz przekonaliscie mnienze to za mało i zmienie jego zywienie.
Zawsze mialam duze psiaki i jakos latwiej mi bylo dostosowac ilość miecha do calosci.Jezeli chodzi o rodzaj miesa to kupuje najczesciej mieso wolowe mielone, zamiennie mieso z indyka czasem serca drobiowe a watrobke daje do ciasteczek jakie sama mu pieke.
Mieso rzeczywiscie ma mal tluszczu to wolowe bo indycze jak indycze wiadomo jakie jest.Poslucham Waszych rad i zwieksze ilosc miesa kosztem wypelniaczy choc tak jak mowilam on dostaje lyzke plaska ryzu brazowego + marchew lub cos innego.
Pytałam o mieso z formy Aspol bo chcialam mu kupic tez cos innego na odmiane jakies ryby czy krolika.
Co do ryb nie mam mozliwosci ich zmielenia bo napewno byloby najlepiej kupic swieze zmielic i dawac do jedzenia stad o miesie z firmy Aspol.

pozdrawiam
Snedronningen

21 kwietnia 2014, 19:18

Usuwam wpis merytoryczny.
Ostatnio zmieniony 18 grudnia 2014, 11:40 przez Snedronningen, łącznie zmieniany 1 raz.
isabelle30

21 kwietnia 2014, 20:06

Nie bardzo rozumiem po co chcesz psu mielić... on ma zęby chyba jeszcze?
Zmień proporcje. Zrezygnuj z ryżu. Daj 2/3 mięsa/okrawkówz tłuszczykiem i 1/3 warzyw. Warzywa są doskonałym i wystarczającym wypełniaczem. Skrobia psa tylko tuczy.
Awatar użytkownika
Robert A.

22 kwietnia 2014, 11:09

Mielone ma sens tylko w przypadku kiedy pies łapczywie zjada nie gryzie połykając duże kawałki jedzenia .
Shendy

22 kwietnia 2014, 12:12

[quote="isabelle30"]Nie bardzo rozumiem po co chcesz psu mielić... on ma zęby chyba jeszcze?

Tak ma zęby i to nawet ładne ,on ma ok 6 lat ...a dlaczego mieso mielone ?
Chyba dlatego,ze dobrze miesza sie z dodatkami psiak nie wybiera samego miecha, je moze troche mniej łapczywie.
Prócz tego dostaje cielece kosci do gryziena zeby nie zapomnial,ze ma zeby i zeby mial tez troche przyjemnosci.
Shendy

25 kwietnia 2014, 23:52

Poniewaz nie uzyskalam od Was odpowiedzi odnosnie miesa z firmy Aspol postanowilam sama sprawdzic jak to wyglada.
Kupiłam w dniu dzisiejszym łososia w kawałkach podzieliłam mieso na porcje wyglada ładnie zobaczymy jak bedzie sprawdzało sie w codziennym zywieniu.
Snedronningen

26 kwietnia 2014, 08:33

Ostatnio zmieniony 18 grudnia 2014, 11:40 przez Snedronningen, łącznie zmieniany 1 raz.
Shendy

26 kwietnia 2014, 10:53

Snedronningen pisze:Aspol będzie ok pod warunkiem, że będzie to niewielki dodatek, takie urozmaicenie a nie podstawa diety.
Aspol łosos w kawałkach to odmiana po mesie wolowym,indyku i sercach drobiowych teraz czas na cos innego czyli na łososia.
Zwiekszyłam dawke miesa kosztem wypelniaczy marchwi innych warzyw i sladowej ilosci ryzu brazowego.
Tak na prawde to chyba zrezygnuje wogole z ryzu na rzecz otrab i platkow owsianych ,bez sensu gotowac mi go wogole w takiej ilosci a jak gotuje wiecej to sie poprostu psuje.
Zobaczymy jaki bedzie efekt.
Gość

29 kwietnia 2014, 21:38

Gość pisze:
mamONka pisze:
Snedronningen pisze:Kupowanie gotowców czy to z aspolu, primexu czy innych wychodzi zwyczajnie drogo. Przy małym psie może i można. Ale przy aktywnym olbrzymie już wali po kieszeni.

Mam dorosłą sukę owczarka niemieckiego - i kupuję mieszanki ASPOLu właśnie dlatego, że wychodzi mi taniej niż "zachwalana, bardzo dobra" sucha karma, i taniej niż polowanie na mięso po sklepach mięsnych. Owszem czasem w supermarketach można natrafić na fajne promocje i może wyjść taniej, ale z ASPOLU zamawiam sobie większe porcje - np. na miesiąc (mam specjalny zamrażalnik) i wtedy nie wychodzi tak drogo. A mięso jest naprawdę dobrej jakości - zarówno to w kawałkach (boska konina i łosoś), jak i mieszanki mięsno-kostne.
A czy to mięso można gotować dla psów? Pytam, bo mam problem z kupnem fajnego, różnorodnego mięsa, a surowego nie jedzą.

NA stronie xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxczęści produktów widnieje info, że można gotować.
Gość

29 kwietnia 2014, 21:40

Snedronningen pisze:Aspol będzie ok pod warunkiem, że będzie to niewielki dodatek, takie urozmaicenie a nie podstawa diety.
Dlaczego tylko urozmaicenie? Ja barfuje, wykorzystuje właśnie mięso z ASPOLU i suplementuję dodatkowo, plus jaja, oleje itp i pies jest zdrowy jak marzenie - potwierdzają to wyniki laboratoryjne.
Gość

29 kwietnia 2014, 21:44

Martines999 pisze:Aspol faktycznie może być dobrym rozwiązaniem dla kogoś kto nie ma możliwości kupienia mięcha w dobrej cenie albo ma sobaki po pare kilo :? . Dla mnie ich ceny są trochę za duże bo mam dwa byczki po 55 kg każdy. Więc jak już mam podawać surowe to sam kupuję i robię mieszanki. Dziś na giełdzie rolno-warzywniej kupiłem korpusy kuracze po 1,29 zł/kg, super ścinki wołowe (głównie policzki) po 5 zł (a resztki, ścinki po 1zł), szyje indycze po 4,9 zł, serca ind po 3,99 zł, kości cielęce 1 zł...Oj czasem żałuję, że nie mam jakiejś mega zamrażarki :cry:
Mój znajomy prowadzi hodowle i zaopatruje się właśnie w Katowickim Aspolu, znam też kilka hoteli dla zwierząt, które zamawiają u nich i chwalą sobie właśnie niską cenę Aspolu.
Snedronningen

29 kwietnia 2014, 22:59

Ostatnio zmieniony 18 grudnia 2014, 11:41 przez Snedronningen, łącznie zmieniany 1 raz.
bodymindspirit

30 kwietnia 2014, 08:04

Moi rodzice Karmili psa mięskiem mielonym z płatkami owsianymi i kapką oleju. Piesek był całe 16 lat swojego życia zdrowy, miał piękną sierść i był pełen życia.
Shendy

30 kwietnia 2014, 11:06

Snedronningen pisze:Gość Poza tym nie wiesz ile dokładnie czego jest w takiej mieszance. Co innego jak kupujesz całe części. Ale to tez drogi w zasadzie interes.
Zdecydowanie łatwiej mi iść do rzeźni i podogadywać się odnośnie cen i ilości.
To fakt jednego stać drugiego nie na taka cene, kupilam bo cena od 12 do 15 zl za kilogram w zaleznosci jakie to miesa przy malym psiaku jest cena dobra ,sa tez porcje kilogramowe za 8 zł z miesa wolowego a to juz naprawde dobrq cena tak mi sie wydaje.
A co do samego miesa to myslac w podobnh sposob kupilam porcje samego miesa bez dodatkow warzywnych czyli łososia w kawałkach i królika z koscia.Powiem tak mieso naprawde dobrze wyglada,mozma go wczesniej podzielic na porcje jak mieso troche rozmarznie,nie smierdzi jak to czasem sie zdarzało w innych kupiowanych porcjach miesa mrozonego.
A pies je az mu sie uszy trzesa.Jak wszystko bedzie dobrze to mam zamiar przetestowac jeszcze pare zestawow,zobaczymy jak bedzie dalej.
Snedronningen

30 kwietnia 2014, 11:23

Ostatnio zmieniony 18 grudnia 2014, 11:41 przez Snedronningen, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ
  • Informacje