przepisy na domowe jedzenie dla psa
Ja bym się chciała dowiedzieć czegoś na temat podawania surowych jajek.Salmonella może być obecna na skorupce jak i wewnątrz jaja. I jak wtedy podać skorupkę jako zamiennik tabletki z wapniem skoro można zakazić psa? Czy wyparzanie sprawia że wapń ze skorupki staje się niewchłanialny? Na innych forach piszą że to brednia.
Jak często podawać psu olej rybi? Mozna codziennie? Podobno może powodować niedobory witaminy E?
Akurat tematem jest: cyt " przepisy na domowe jedzenie dla psa" więc osoby piszące i wymieniające się uwagami pewnie gotują dla psów więc o te psiaki chyba nie ma się co martwić.
Mnie interesuje ile mięsa w porcji dziennej dostają psy, może ktoś podzieli się takimi informacjami, proszę u umieszczenie wpisu waga psa oraz ilość mięsa podana przez cały dzień oraz ile wypełniacza i warzyw, owoców.
Mnie interesuje ile mięsa w porcji dziennej dostają psy, może ktoś podzieli się takimi informacjami, proszę u umieszczenie wpisu waga psa oraz ilość mięsa podana przez cały dzień oraz ile wypełniacza i warzyw, owoców.
U mnie pies dostaje mięcho tylko z warzywami, bez wypełniaczy. Podaję 2 dkg mięsa na kilogram wagi a pies waży 10 kg.
2dkg mięsa surowego (ewentualnie surowego przed obróbką termiczną), czy 2dkg gotowanego, ważonego po ugotowaniu? Bo to spora róznica w ilości białka.Gość pisze:U mnie pies dostaje mięcho tylko z warzywami, bez wypełniaczy. Podaję 2 dkg mięsa na kilogram wagi a pies waży 10 kg.
Ja mam inne pytanie, wiem że po ugotowaniu zwiększa się ilość bialka w mięsie,a zapotrzebowanie na bialko wynosi srednio 3 gramy na kg wagi psa.Z racji tego ze pies wazy ok 8 kg aby pokryć zapotrzebowanie na bialko dostanie ok 10 dkg gotowanego mięsa plus warzywa, ale i to jest ważne ale, ile objętościowo ma ważyć posiłek? Jaki procent wagi psa na dobę lub na 1 posiłek? -jada 2 razy dziennie.
Nie dodaję wypełniacza, tylko warzywka.Wychodzi mi na dobę 10 dkg mięcha plus warzywa ale wagowo wychodzi strasznie mało.Jak to rozgryźć?
Nie dodaję wypełniacza, tylko warzywka.Wychodzi mi na dobę 10 dkg mięcha plus warzywa ale wagowo wychodzi strasznie mało.Jak to rozgryźć?
Zapotrzebowanie na białko (zwierzece) wynosi od 3 do 5g na kg.m.c. Im pies mniejszy tym ma większe zapotrzebowanie na białko i tłuszcz (energię)Gość pisze:Ja mam inne pytanie, wiem że po ugotowaniu zwiększa się ilość bialka w mięsie,a zapotrzebowanie na bialko wynosi srednio 3 gramy na kg wagi psa.Z racji tego ze pies wazy ok 8 kg aby pokryć zapotrzebowanie na bialko dostanie ok 10 dkg gotowanego mięsa plus warzywa, ale i to jest ważne ale, ile objętościowo ma ważyć posiłek? Jaki procent wagi psa na dobę lub na 1 posiłek? -jada 2 razy dziennie.
Nie dodaję wypełniacza, tylko warzywka.Wychodzi mi na dobę 10 dkg mięcha plus warzywa ale wagowo wychodzi strasznie mało.Jak to rozgryźć?
Twój pies jest mały, powinien otrzymać te 5g + odpowiednia ilośc tłuszczu (wg mnie przynajmniej 2-2,5g tłuszczu na kg m. c. jesli nie podajesz węglowodanów).
Mięso po gotowaniu traci ok 25-35% wagi.
Zakładając, że podasz 200g surowego TŁUSTEGO mięsa (ok 32-36g białka), po ugotowaniu da to ok 120g gotowanego mięsa z nadal ok 32-36g białka. Więc moim zdaniem nadal zbyt mało białka na 1kg m.c, dla małego,"zywego" psa
Myslę, że w przypadku 8kg psa mięsa gotowanego powinno byc co najmniej 150g. Może nawet więcej- zależnie od aktywności i przyswajania psa (trzeba go po prostu obserwować, każdy pies jest inny )
Gościu dziękuję, teraz już wszystko jasne i skorygowane. Wielkie dzięki, dobrze że jest ktosik taki na forum
mięso powinno być podawane różnego gatunku i o różnej tłustości, nie można podawać samych zarówno chudych mięs typu pierś z kurczaka ani tłustych jak wieprzowina II gatunku. Samym chudym podawanym zbyt długo można spowodować dysfunkcje nerek, tłuste obciąży trzustkę i wątrobę. Do chudego warto dodać łyżeczkę oleju z ryb lub tłuszczu wołowego lub dorzucić kawałek tłustszego mięsa. (oczywiście dieta dostosowana do wagi psa)akar pisze:Jakiego rodzaju mięsa podajecie swoim pieskom, podobno im tłustsze tym lepsze?