przepisy na domowe jedzenie dla psa

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

23 grudnia 2014, 19:28

Ja bym się chciała dowiedzieć czegoś na temat podawania surowych jajek.Salmonella może być obecna na skorupce jak i wewnątrz jaja. I jak wtedy podać skorupkę jako zamiennik tabletki z wapniem skoro można zakazić psa? Czy wyparzanie sprawia że wapń ze skorupki staje się niewchłanialny? Na innych forach piszą że to brednia.
Gość

24 grudnia 2014, 11:12

Jak często podawać psu olej rybi? Mozna codziennie? Podobno może powodować niedobory witaminy E?
Retriver
Posty:1130
Rejestracja:26 czerwca 2014, 08:43

04 stycznia 2015, 19:29

Akurat tematem jest: cyt " przepisy na domowe jedzenie dla psa" więc osoby piszące i wymieniające się uwagami pewnie gotują dla psów więc o te psiaki chyba nie ma się co martwić.
Mnie interesuje ile mięsa w porcji dziennej dostają psy, może ktoś podzieli się takimi informacjami, proszę u umieszczenie wpisu waga psa oraz ilość mięsa podana przez cały dzień oraz ile wypełniacza i warzyw, owoców.
Gość

04 stycznia 2015, 20:21

U mnie pies dostaje mięcho tylko z warzywami, bez wypełniaczy. Podaję 2 dkg mięsa na kilogram wagi a pies waży 10 kg.
Gość

04 stycznia 2015, 20:30

Gość pisze:U mnie pies dostaje mięcho tylko z warzywami, bez wypełniaczy. Podaję 2 dkg mięsa na kilogram wagi a pies waży 10 kg.
2dkg mięsa surowego (ewentualnie surowego przed obróbką termiczną), czy 2dkg gotowanego, ważonego po ugotowaniu? Bo to spora róznica w ilości białka.
Gość

04 stycznia 2015, 20:47

Ja mam inne pytanie, wiem że po ugotowaniu zwiększa się ilość bialka w mięsie,a zapotrzebowanie na bialko wynosi srednio 3 gramy na kg wagi psa.Z racji tego ze pies wazy ok 8 kg aby pokryć zapotrzebowanie na bialko dostanie ok 10 dkg gotowanego mięsa plus warzywa, ale i to jest ważne ale, ile objętościowo ma ważyć posiłek? Jaki procent wagi psa na dobę lub na 1 posiłek? -jada 2 razy dziennie.
Nie dodaję wypełniacza, tylko warzywka.Wychodzi mi na dobę 10 dkg mięcha plus warzywa ale wagowo wychodzi strasznie mało.Jak to rozgryźć?
Retriver
Posty:1130
Rejestracja:26 czerwca 2014, 08:43

04 stycznia 2015, 20:54

Ważę podawane mięso przed obróbką termiczną, mięso jednak sporo zmniejsza swoja wagę po obgotowaniu nawet krótkim (5-10 minut w zależności od gatunku mięsa i wielkości kawałków).
Gość

04 stycznia 2015, 21:03

Gość pisze:Ja mam inne pytanie, wiem że po ugotowaniu zwiększa się ilość bialka w mięsie,a zapotrzebowanie na bialko wynosi srednio 3 gramy na kg wagi psa.Z racji tego ze pies wazy ok 8 kg aby pokryć zapotrzebowanie na bialko dostanie ok 10 dkg gotowanego mięsa plus warzywa, ale i to jest ważne ale, ile objętościowo ma ważyć posiłek? Jaki procent wagi psa na dobę lub na 1 posiłek? -jada 2 razy dziennie.
Nie dodaję wypełniacza, tylko warzywka.Wychodzi mi na dobę 10 dkg mięcha plus warzywa ale wagowo wychodzi strasznie mało.Jak to rozgryźć?
Zapotrzebowanie na białko (zwierzece) wynosi od 3 do 5g na kg.m.c. Im pies mniejszy tym ma większe zapotrzebowanie na białko i tłuszcz (energię)
Twój pies jest mały, powinien otrzymać te 5g + odpowiednia ilośc tłuszczu (wg mnie przynajmniej 2-2,5g tłuszczu na kg m. c. jesli nie podajesz węglowodanów).
Mięso po gotowaniu traci ok 25-35% wagi.
Zakładając, że podasz 200g surowego TŁUSTEGO mięsa (ok 32-36g białka), po ugotowaniu da to ok 120g gotowanego mięsa z nadal ok 32-36g białka. Więc moim zdaniem nadal zbyt mało białka na 1kg m.c, dla małego,"zywego" psa
Myslę, że w przypadku 8kg psa mięsa gotowanego powinno byc co najmniej 150g. Może nawet więcej- zależnie od aktywności i przyswajania psa (trzeba go po prostu obserwować, każdy pies jest inny )
Gość

04 stycznia 2015, 21:35

Gościu dziękuję, teraz już wszystko jasne i skorygowane. Wielkie dzięki, dobrze że jest ktosik taki na forum :)
Gość

04 stycznia 2015, 21:38

Skopiuję sobie, dziękuję za cenne informacje.
akar
Posty:149
Rejestracja:05 stycznia 2015, 18:43

06 stycznia 2015, 18:44

Podobno pora nie wolno
kasik.u
Posty:284
Rejestracja:27 czerwca 2012, 21:08

07 stycznia 2015, 08:00

Por nalezy do tej samej rodziny co cebula, ale czy powoduje takie same skutki uboczne to nie wie. Wolę nie ryzykowac i nie podaję :)
Awatar użytkownika
Robert A.
Posty:4455
Rejestracja:27 czerwca 2007, 11:31
Lokalizacja:Warszawa

07 stycznia 2015, 17:34

Por powoduje takie same skutki uboczne co cebula.
akar
Posty:149
Rejestracja:05 stycznia 2015, 18:43

07 stycznia 2015, 19:08

Jakiego rodzaju mięsa podajecie swoim pieskom, podobno im tłustsze tym lepsze?
Retriver
Posty:1130
Rejestracja:26 czerwca 2014, 08:43

07 stycznia 2015, 19:53

akar pisze:Jakiego rodzaju mięsa podajecie swoim pieskom, podobno im tłustsze tym lepsze?
mięso powinno być podawane różnego gatunku i o różnej tłustości, nie można podawać samych zarówno chudych mięs typu pierś z kurczaka ani tłustych jak wieprzowina II gatunku. Samym chudym podawanym zbyt długo można spowodować dysfunkcje nerek, tłuste obciąży trzustkę i wątrobę. Do chudego warto dodać łyżeczkę oleju z ryb lub tłuszczu wołowego lub dorzucić kawałek tłustszego mięsa. (oczywiście dieta dostosowana do wagi psa)
ODPOWIEDZ
  • Informacje
  • Kto jest online

    Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 26 gości