przepisy na domowe jedzenie dla psa
-
a czy pod wpływem kwasu solnego glut nie zrobi się taki jak po gotowaniu? Z tymi enzymami to widzę tak samo jak w drożdżach
-
Glut jest glutem właśnie po ugotowaniu. A co się potem z nim dzieje w żołądku pod wpływem kwasu, to nie wiem W każdym razie u mojego psiaka dwie, trzy porcje gluta na ogół rozwiązują jakieś doraźne, drobne problemy trawienne.
-
...
Ostatnio zmieniony 16 listopada 2013, 13:06 przez isabelle30, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak sobie podczytuję i zastanawiam nad tymi skorupkami. Jajek sporo się u mnie zjada i nie pomyślałam, że można by je jakoś pożytecznie wykorzystać. To mają być surowe skorupki czy gotowane? Są jakieś zalecane dawki? Moje sunie ważą 8 i 12 kg.
A te pokrzywy suszone dodaje się do jedzenia?
A te pokrzywy suszone dodaje się do jedzenia?
-
...
Ostatnio zmieniony 16 listopada 2013, 13:06 przez isabelle30, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Musi być różnica między skorupką ugotowaną a surową.
Gdyby jej nie było, nie było by też zaleceń, żeby wodą po ugotowaniu jajek podlewać rośliny doniczkowe.
Gdyby jej nie było, nie było by też zaleceń, żeby wodą po ugotowaniu jajek podlewać rośliny doniczkowe.
-
...
-
ale po coooo? dzieci jedzą ser żółty, mleko, jogurty (swoją drogą o zgrozo ostatnio w wielkim hipermarkecie znalazłam 1!! prawdziwy jogurt - uważajcie co kupujecie), więc nie powinny mieć niedoborów wapnia, już raczej skłaniałabym się ku suplementacji D3 (bo jednak Polacy spożywają bardzo, bardzo mało ryb morskich...).
-
...
Ostatnio zmieniony 16 listopada 2013, 13:07 przez isabelle30, łącznie zmieniany 1 raz.
Serki homo mają mało wapnia, w dodatku sporą ilość cukru. Ser biały bee, żółty jeszcze ok, ale jak się poczyta składy to wiele okazuję się seropodobnym tworem. Jogurty owocowe... ale koniec z tym, będzie jadł naturalne z owocami i musli własnej roboty. O rybach nic mi nie mówcie, już nie wiem jak je przemycać. Na jajka nosem kręci... Najlepiej jakby wszystko smażone było :/ Ja kiedyś pomorduje babcie...
-
No właśnie - jak to z tym jest? My tej witaminy nie pobieramy ze słońca - ona się syntezuje w naskórku pod wpływem promieni UV. A psy przecież pokryte są sierścią, niektóre bardzo gęstą i obfitą - czy one też syntezują wit. w skórze?Robert A. pisze:W okresie słonecznym my i zwierzęta pobieramy witaminę D3 ze słońca.
Co do źródeł wapnia w jedzeniu to nie może być aż tak źle. Odchowałam córkę na diecie bezmlecznej i bezjajecznej (alergia). Z czasem, gdy miała parę lat, zaczęła tolerować żółte sery i przefermentowane mleko. Podawałam wapń w syropie, ale niewiele - wyłącznie w czasie przeziębień (bardzo rzadkich) i w przypadku objawów alergii (które jednak dzięki diecie znacząco ograniczyliśmy, więc też nie zdarzało się to często. Dawałam soki pomarańczowe i zielone warzywa (pietruszka, brokuł). Teraz ma 16 lat, jest zdrowa, nigdy niczego nie złamała i nie ma próchnicy - w ogóle.
-
no tak, ale warto pamiętać że tylko 80% jest z syntezy skórnej. I to tylko w okresach letnich (suplementacja X-III). W serach białych ilość wapnia jest maaaała. Żółte kaloryczne i tłuste, ale Ca sporo, topione sporo, no i mleko (około 300mg wapnia w szklance). Z tego co mi wiadomo to 'tylko' 50% dzieci ma niedobory wapnia, a aż 95% witaminy D (danone przeprowadzał badania w tym kierunku). A dobrze wiemy, że nawet dobrze zbilansowany wapń nic nie da bez odpowiedniej dawki witaminy D... I tu hołd trzeba oddać danonkom ponieważ jeden kubeczek to połowa zapotrzebowania na jedno i drugie.
-
- Informacje
-