Przyzwyczajanie do suchej karmy

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Lidan

01 listopada 2007, 22:44

Moja przygarnięta prawie rok temu suczka na początku jadła niemal wszystko byle dużo. Nawet suchą karmę jadła z apetytem jak już ją raz spróbowała. Próbowałam karmić ją dwa razy dziennie: rano garść suchej karmy (RC) i wieczorem ryż z mięsem i marchewką. Od 2-3 miesięcy jej apetyt jest mniejszy i zaczęła być wybredna. Suchą karmę jadłaby chętnie gdybym dawała jej np. Frolika :evil: (po którym zresztą ma brzydkie kupy :? ). Dochodzę do wniosku, że należałoby chyba przestawić Gapę tylko na suchą karmę, ale jak to zrobić żeby zaczęła ją jeść ze smakiem? Mam ją "wziąć głodem"? :roll:
goskaaa

02 listopada 2007, 20:32

Mozesz ją wziąc głodem jasne ze tak.
Mozna tez spróbowac dodac cos pachnącego do miski z suchą - np tunczyk, czy jakas rybka, albo trochę mięska, ja dawąłam tez twaróg bo moja go uwielbia... tylko ze to tez moze spowodowac ze pozniej samego suchego nie ruszy :) wiec chyba głodóweczka jest najlepszym wyjsciem.
Postawic o stałej porze posiłku miske - nie zje przez 15 -20 minut- zabierasz. Za jakis czas postaw znów, nie zje... zabierasz... i wtedy dopiero na drugi dzien o stałej porze karmienia... i znów to samo... myśle ze juz na drugi dzien się wezmie za jedzenie, a jak nie to znow to samo ... Napewno jej to nie zaszkodzi...
Marcin Dondelewski

05 listopada 2007, 10:02

do suchej karmy dodaj troche tego ryżu z kurczakiem i niech złapie zapch tego. Napewno bedzie wcinać :)

potem w miarę jedzenia dodawaj coraz mnie ryżu i kurczaka aż zostanie sama sucha karma.

Musisz to robić stopniowo żeby pies jadł zawsze z chęcią.
ODPOWIEDZ
  • Informacje