Czy mozna przedawkować żółtko?Pytam bo z taką opinią spotkałam się na innym forum.Moj pies o masie 7 kg dostaje 3 razy w tygodniu surowe żółtko. Czy to nie za dużo i czy w dniach kiedy je dostaje muszę ograniczyć podaż mięsa?
Na innym portalu napisano że nadmiar żółtka to nadmiar witamin i zle to się skonczy dla mojego psa. Zdziwiło mnie to gdyż jajko jakby nie było jest naturalnym pokarmem i jak można je przedawkować.
Z takim pytaniem zwróciłam się rano do Pana doktora, ale ktoś -nie wiem czemu -wykasował mój temat
Pytanie do lekarza
Bo to jest bardzo niewygdne pytanie...
Po pierwsze pan doktor zajęć na studiach z żywienia nie miał więc nie wie...
Po drugie Pan Doktor oraz drugi mod są normalnymi dorosłymi ludźmi i ... zastanawiają się jak ominąć prowokację. Bo kazdy normalny człowiek wie, ze nawet 10 jajek tygodniowo nie spowoduje hiperwitaminozy
zaraz znowu temat zniknie
Po pierwsze pan doktor zajęć na studiach z żywienia nie miał więc nie wie...
Po drugie Pan Doktor oraz drugi mod są normalnymi dorosłymi ludźmi i ... zastanawiają się jak ominąć prowokację. Bo kazdy normalny człowiek wie, ze nawet 10 jajek tygodniowo nie spowoduje hiperwitaminozy
zaraz znowu temat zniknie
gość nr 2 to bardzo mądry gość , ale to mądry należy ująć w cudzysłów . Doktor miał żywienie na studiach i tu jest Twój gościu wielki błąd. I nikt nie usuwa tematów jako prowokacyjne to Twój kolejny błąd. Przedawkować jajek się nie da. Nie jest to bardzo zdrowe żywienie nawet u ludzi ( chodzi o nadmiar spożywanych jaj), ale nie da się ich przedawkować czy też wywołać hiperwitaminozy. Na pewno wiemy , że podnoszą poważnie poziom cholesterolu , ale u psów nie ma to większego wpływu u nich na cholesterol.Jajka są na pewno składnikiem kalorycznym więc musimy przy ich stosowaniu zwrócić to na uwagę. Na pewno jaja mają wiele bardzo korzystnych składników jak luteine, lecytyne czy fosfolipidy. Jak wiecie owe składniki maja znaczący wpływ na pracę mózgu jak i samych komórek organizmu. Nigdy nie zetknąłem się z badaniami określającymi ile jaj na tydzień przypada w diecie na psa. U człowieka także są na ten temat dyskusje. Uważam , że u dużego psa zjadanie kilku - kilkunastu jaj w tygodniu nie wywoła żadnych problemów. Musimy to dostosować do diety psa, aktywności , kondycji i konstytucji. Bardziej polecane są jajka gotowane gdyż surowe zawierają awidyne , która rozkłada witaminę H co osłabia okrywę włosa, ale z drugiej strony żółtko zawiera dużo biotyny co częściowo kompensuje to działanie negatywne. Nie można zapomnieć o skorupce jaja , które zawiera duże ilości wapnia przydatnego organizmowi. Pamiętajmy, że jaja mogą nie służyć każdemu psu. Problemy mogą się pojawiać u młodych i starych osobników. Jaja mianowicie zawierają ( a zwłaszcza białko) dużo inhibitorów enzymów , które mogą bardzo źle wpływać na trawienie. Objawia się to zaburzeniami trawienia ( obfite wiatry, rozwolnienie). To tak w bardzo wielkim skrócie.
Dziękuję
ja podaję samo żółtko, surowe plus ale to czasem skorupka no i odpowiedz na innym forum mocno mnie zaskoczyła
pozdrawiam
ja podaję samo żółtko, surowe plus ale to czasem skorupka no i odpowiedz na innym forum mocno mnie zaskoczyła
pozdrawiam
Błąd! Stare... bardzo stare nieprawdziwe informacje. Jaja nie podnoszą poziomu cholesterolu u ludzi!Jarek pisze:Na pewno wiemy , że podnoszą poważnie poziom cholesterolu
na szczęście nie specjalizuje się w ludziach
-
- Informacje
-