Witam,
kilka dni temu wróciło do mnie szczenię z adopcji. Suczka ma ok. 3 m-cy, waży 5 kg, docelowo będzie psiakiem ważącym ok. 15-20 kg. Wróciła do mnie zapaleniem jelit, jesteśmy po leczeniu Synergalem. Biegunki już nie ma.
Mamy problem z żywieniem, tzn. sunieczka jest bardzo wybredna.
Na początku próbowałam jej podawać RC Gastro Intestinal, normalnego Royala, Hill'sa.
Żadnej z tych karm nie chciała jeść, kiedy ją przygłodziłam, a karmę namoczyłam i wymieszałam z puszką zjadła trochę.
Wczoraj dostałam od znajomej karmę Purina ProPlan Digestion Lamb Rice i o dziwo suczce nawet smakuje ta karma,tzn. daję jej suchą i do tego odrobinę ( 1-2 łyżki) karmy z puszki ( Animonda)- inaczej nie zje.
Zastanawiam się czy zostać przy tej karmie ? Czy nadal szukać ? A jeśli dalej szukać, to czy mógłby mi Pan polecić jakąś, którą powinnam wypróbować ? Od kilku lekarzy weterynarii usłyszałam, że skoro pies nie chce jeść Royala i Hillsa, to nic innego nie będzie mu smakowało, bo te karmy najbardziej smakują psom. A jak widać Roxy nie jest standardem:) Dodam, że u poprzednich właścicieli dostawała jakąś tanią karmę marketową dla dorosłych psów.
Mam jeszcze pytanie dotyczące tego ile razy szczenię w takim wieku powinno dostawać jedzenie ?
Bardzo proszę o pomoc.
Pytanie do P. Jarka
nie ma reguł dotyczących smakowitości karm. Każdy osobnik ma swoje upodobania smakowe. Możesz zostać przy w/w karmie. Ja zalecam w takich wypadkach przejście na gotowane a potem stopniowe przestawienie psa na suche. w takim wieku minimum 3 posiłki
- kamila lakusiowa
A dodawanie łyżeczki oleju? Wiem, że często się sprawdza. Możesz wziąć oliwę z oliwek to na sierść będzie dobre. Trzeba naprawdę troszeczkę dodać.
-
- Informacje
-