Panie Doktorze, dlaczego według Pańskiej opinii http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.p ... rita#10480 Brit jest tak kiepską karmą? Według tego co można przeczytać na forum Purina Dog Chow to najgorsza karma dostępna w Krakvecie, porównywalna jedynie do karm marketowych, a tutaj stawiana jest właściwie w jednej linii z Britem. Czego brakuje Britowi, że został tak nisko oceniony przez Pana? Czy tak kiepska ocena wynika ze składu Brita (jeśli tak to czego konkretnie mu brakuje) czy raczej jego ceny i tezy, że nic co tanie nie może być dobre? Bo ciężko spotkać tutaj negatywną opinię nt. Brita, jest zwykle chwalony przez osoby karmiące swoje psy tą karmą. Pytam dlatego, że zamierzam spróbować karmić Britem trzy starsze, ok. 13 letnie psy.
I jeszcze jedno pytanie. Do Brita zaleca Pan podawanie pełnej dawki preparatu witaminowo-mineralnego, natomiast do karm firm Royal Canin, Hills, Eukanuba i kilku innych marek nic dodatkowo. Jeśli chodzi o karmy dla szczeniąt ras dużych Brit zawartością wapnia, fosforu i wit. D3 przewyższa karmy Eukanuba, Nutra Gold, Mastery, Acana, Hill's, Purina Pro Plan, Nutro Choice. Jeśli zdecydowana większość preparatów wit-min zawiera w swoim składzie wapń, fosfor i wit. D3 to czy nie odbije się to negatywnie na zdrowiu zwierzaka skoro nadmiar tych składników może być bardziej szkodliwy niż ich niedobór?
Również jeśli chodzi o zawartość wit. A czy E Brit przewyższa lub odpowiada znanym i polecanym tutaj karmom.
Pytanie do p. Jarka
już wiele razy wypowiadałem się nt. temat. Ale my oceny karm nie stwiamy na podstwaie etykiety, koloru worka , tego co pisze na tej etykiecie. To życie weryfikuje takie rzeczy. I w Bricie powoli te rzeczy już spływają. Ja osobiście badając zwierze prawie za każdym razem pytam czym jest żywiony. Na tej podstwie widzę jak to zwierzę jest rozwinięte, czy choruje , na co, i co najważniejsze w badaniach dodatkowych np. krwi widzę co się dzieje czy rtg. I Brit dlatego nie jest tą idealną bo daleko mu do tego idału, nie wierzę w 100% w ich etykiety , bo mieliśmy zwierzęta ze sporymi niedoborami przy monodiecie. Ten temat będzie sie jeszcze poszerzał bo karma jest stosunkowo niedawno na naszym rynku. A intuicyjnie jeśli 1 kg. mięsa kosztuje od 12 do nawet 20 zł to ciężko 15 kg karmy wyprodukować za 100. Gdzieś producent stosuje jakiś myk, ale to wychodzi wcześniej czy później. Dlatego ja tak oceniam brita jest to tylko moja ocena i nie musi się nikt z nią zgadzać, ja dzielę się z Wami doświadczeniem tym , że widzę dziennie od 20 do 40 zwierząt karmionych różnie . Można na tej podstawie wystawiać jakieś opinie, które można weryfikować jeszcze swoimi badaniami.
A jeśli chodzi o odpowiedź na drugie pytanie?
Ok, załóżmy, że nie wierzymy w to, co jest na etykiecie i redukujemy podane w Bricie ilości wapnia, fosforu i D3 równając tym samym do zawartości tych składników w karmach takich jak Eukanuba, Royal czy Hill's (cały czas mam na myśli karmy dla szczeniąt ras dużych), do których nie należy podawać nic dodatkowo. Mamy więc zbliżone wartości wapnia, fosforu i D3 we wszystkich karmach przy czym do Brita dodajemy pełną dawkę preparatu wit-min zawierającego zwykle Ca, P i D3. Czy takim działaniem nie zaszkodzimy zwierzęciu, skoro ich nadmiar jest bardziej szkodliwy niż niedobór?
Ok, załóżmy, że nie wierzymy w to, co jest na etykiecie i redukujemy podane w Bricie ilości wapnia, fosforu i D3 równając tym samym do zawartości tych składników w karmach takich jak Eukanuba, Royal czy Hill's (cały czas mam na myśli karmy dla szczeniąt ras dużych), do których nie należy podawać nic dodatkowo. Mamy więc zbliżone wartości wapnia, fosforu i D3 we wszystkich karmach przy czym do Brita dodajemy pełną dawkę preparatu wit-min zawierającego zwykle Ca, P i D3. Czy takim działaniem nie zaszkodzimy zwierzęciu, skoro ich nadmiar jest bardziej szkodliwy niż niedobór?
tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ja stuje zasadę , jeżeli producent napisze , że ma dodatki d 3 to zalecam połowę dawki witamin. Jeśli zwierzę rozwija się prawidłowo tak utrzymuję, jeśli nie zwiększam do całej dawki. To samo co pisze p. Bogdan odnośnie Acany nie potrafie tak dokładnie wyczuc tej karmy sa psy , które maja niedobory przy niedosypywaniu im witamin. Ale i najlepszym też się to zdarza. Po prostu trzeba to podojeść rasowo a czasem nawet osobniczo.