PYTANIE DO PANA JARKA

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Zbigniew

22 lipca 2010, 15:02

Witam pana serdecznie mam prośbe o pomoc. Właśnie kupuje szczeniaka NOWOFUNDLAND z myślą o wystawach z renomowanej hodowli. tam karmione sa od dawna Royalem ale mam dylemat bo głosy są różne odnośnie tej karmy. W hodowli powiedzieli że tylko i wyłącznie ROYAL !! jedna z koleżanek powiedziała że jeżeli zostanę przy ROYALU to powinienem podawać chondroprotetyki. Nie bardzo wiem co to jest i z jakiej firmy najlepiej oraz w jakiej dawce. Tu nie chodzi o koszt tylko o jakość a także przez jaki czas należy je podawać. I czy Pan zmienił by karmę na inną np. ACANE czy nie.
serdecznie dziękuję z góry za odpowiedż.
cather

22 lipca 2010, 22:30

Jeśli nie chodzi o koszt tylko o jakość, to przede wszystkim należy przemyśleć sprawę wzięcia szczeniaka z hodowli, w której karmi się psy Royalem.
Na samym wstępie masz komunikat, że hodowca kompletnie nie interesuje się kwestią żywienia. Jeżeli nie ma pojęcia o żywieniu, to czy ma pojęcie np. o genetyce? Marka Royal Canin upadła już jakiś czas temu, jak można o tym nie wiedzieć? Pies Ci od tego nie umrze, ale jak za 5 czy 7 lat wysiądą mu nerki, to nie będziesz wiedział, czy się do tego nie przyczyniłeś karmiąc sianem z chemicznymi witaminami i konserwantami, które mogą źle wpływać na nerki. Karmiąc choćby wspomnianą w innym wątku Acaną nie będziesz miał tej rozterki.
Same tytuły [hodowla] to sprawa w naszym kraju względna. W "mojej", dość w sumie rzadkiej rasie, jest reproduktor z tyłozgryzem, czyli wadą dyskwalifikującą. Jakim cudem zdobył uprawnienia? Jakim cudem kryje, skoro wszyscy wiedzą o tym felerze?

Każdy polski weterynarz ma u siebie przynoszącą dochody szafę z produktami Royal Canin. Więc o ten produkt koncernu robiącego sto rzeczy w dziesiątkach fabryk nie pytaj weterynarza [wiesz, ile godzin poświęca się na ten temat na weterynarii?], tylko zwierzęcego żywieniowca.

A hodowca pewnie prozaicznie - leci na jakimś "programie lojalnościowym", ma super zniżki [przy absurdalnych cenach tej marki to może być i 60 % z zarobkiem dla firmy], dostawę do domu i pulę od każdego "zdybanego".
cather

22 lipca 2010, 23:06

Dodatek - na moim osiedlu jest mieszcząca się w kawalerce hodowla smutnych, zaniedbanych sznaucerów miniaturowych i jest to baaardzo utytułowana hodowla.
pianistka

24 lipca 2010, 08:57

Obecnie jest straszna nagonka na Royal - prawdą jest że ta karma przestałą trzymać jakość ... mniej wiecej od momentu przeniesienia produkcji do Polski -(
To samo się stało swego czasu z Eukanubą ... po przeniesieniu produkcji do Rumunii i na Ukrainę to nie ta sama karma.
Natomiast Eukanuba produkowana bodajże we Francji a także Royal produkowany nawet w Czechach są ciągle bdb karmą. I chwaloną przez wymagających hodowców.

A wystarczy kilka lat temu jak pisałam że trzymam psy na Acanie to dostawałam od forumowych kolegów po łbie ze to karma z niskiej półki i że takim badziewiem sie nie karmi... wyznacznikiem było karmienie Royalem.

Tak to sie zmienia. A będzie jeszcze bardziej bo na rynku karm dla zwierząt robi sie coraz bardziej tłoczno i reklama w stosunku do konkurencji robi się po prostu agresywna.
Gorzej bo agresja przechodzi na osoby które używają tej a nie innej karmy.

Zgadzam się że dobry hodowca przepatruje non stop oferty i stara sie dobierać dla swoich psów najlepsze opcje. Ale często trudno przebić się przez reklamę bo przecież wg. oficjalnych raportów Pedigree to najlepszy pokarm dla championów ... i wciska się to nawet nam hodowcom.
Przodujące obecnie karmy tez na pewno mają swoje minusy - ale one wyjdą za kilka lat bo się okaże że ....
Tak jak z "przebiałczeniem" - w które notabene nigdy nie wierzyłam u psów które są jak wiemy mięsożercami - tak ciągle wmawianym nawet teraz przez weterynarzy.

Zbigniewie - po prostu musisz dostosować karme do swojego przyszłego pupila biorąc pod uwagę b.szybki wzrost , przedyspozycje do dysplazji i obserwując czy pies ma sie dobrze na danej karmie.
Bo nawet jezeli masz rodzeństwo z jednego miotu to jedno będzie super prosperowało na jednej karmie a drugie musi mieć zupełnie inną.
Każdy organizm to unikalna fabryka biochemiczna i potrzebuje czegoś innego.
Awatar użytkownika
Robert A.

24 lipca 2010, 09:47

Karma Eukanuba trzymająca normy produkowana jest od 12 lat w Holandii.Pozostałe produkty z innych fabryk europejskich warto omijać dużym łukiem. :)
Jedziemy dosyć ostro na Eukanubę,ale dodam,ze w USA mają całkiem inne wyższe linie Eukanuby i w dalszym ciągu cieszy się zadowoleniem wielu klientów.Niestety do nas te karmy z różnych względów nie docierają.

Pianistka bardzo dobrze to ujęłaś ,mam na mysli tą reklamę jest dokładnie tak jak w polityce,jeśli karmisz karmą X to masz poparcie na forum,a jesli karmami Y to nie masz poparcia i jesteś BEE.
Na nasze szczęście to forum jest dośc wyrozumiałe i poza kilkoma przypadkami staramy się zawsze rzetelnie uzasadniać wątpliwości innych osób. :)
Zbigniew

24 lipca 2010, 15:45

Pianistka i Robert bardzo wam dziękuję ! choć nie ukrywam ze dylemat pozostał. jak pisałem chce psa na wystawy i tu wolałbym gafy nie popełnić. pies nie kosztuje mało więc przez karme nie chciał bym go jeszcze sam zniszczyć. a macie jakies lekarstwo jakie mu podawać witaminy ??? tzn co dodawać żeby stawy nie siadaly, i śierśc była piękna :D i błyszcząca itd???
jeszcze raz wam bardzo dziekuję
pianistka

24 lipca 2010, 16:28

Wystawy są uzależnione od karmy ale to nie wszystko...
Ruch w dużej mierze zależy od karmy - ale też nie do końca...

Ważne jest aby pies był doskonały i piekny w każdym zakresie a tu współgrają - doskonała psychika , bezbłędna anatomia, postawa i sposób poruszania (tu musi się dużo nauczyć osoba wystawiająca ;) dostosowując tempo do psa ;) ) , i kilka innych szczegółów a także to, żeby miał to "coś" - to coś jest nieuchwytne 8)

Przedawkowanie jest tak samo niebezpieczne jak brak czegoś dlatego przy karmach suchych należy dokładnie przeczytać informację na temat analizy.
Na pewno bym patrzyła w stronę preparatów typu artoflex - ale ważne jest dobranie ilości do karmy, niektóre karmy mają w ofercie karmy pokrywające już zapotrzebowanie na glukozamine i chondroityne,

Za to nie przedawkujesz jak pies oprócz suchego dostawać będzie do karmy takie przysmaki jak chrząstki, mocne mięsno-kostne wywary - czyli wszystko co ma w sobie kolagen :) Możesz spokojnie łączyć suche i takie dodatki.
isabelle30

24 lipca 2010, 17:00

A co do okrywy wlosowej czyli zdrowa skora + piekna siersc to mozna podawac wodorosty, oleje bogate w kwasy omega 3,6,9, biotyne oraz cynk.
pianistka

24 lipca 2010, 17:03

Czyli np. tran, olej z lnu ;)
Zbigniew

24 lipca 2010, 18:20

Pianistka i Isabelle 30 bardzo wam dziękuiję :) a jeśli chodzi o psa to gwarantuję że będzie się czym pochwalić. Już niedługo się narodzi :D i doczekać się nie mogę :D Żeby nie zapeszyć nic na razie więcej nie mówię ale jestem przekonany że niedługo będę się wam mógł pochwalić pierwszymi osiągnięciami wystawowymi. Obiecuję że się wam pochwalę :) I pewnie myślicie sobie ale chwali dupa :) ale wiem co mówię i nie do końca jestem takim żółtodziobem jeżeli chodzi o wystawy. wiem wiem tak nie powiedzieliście. :) Kiedyś miałem owczarka niemieckiego i z nim jeździłem po wystawach . Było nieźle . Zmarł w wieku 13 lat. Teraz będzie nowofundland a to zupełnie inny pies inna szata itd. dlatego mam takie pytania jak początkujący. Minęło zresztoą już 10 lat od czasu moich ostatnich wystaw i wszystko się zmieniło mam na myśli szampony, odżywki karmy itp.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

03 sierpnia 2010, 19:59

wiadomo, że jeżeli szukasz karmy to dla szczeniaka rasy dużej. Ja osobiście mam bardzo dobrą opinię o hillsie J/d. Warto temu się przyjrzeć . oczywiście Acany też nie suszczaj z oka. Chondroplastyki jeśli chcesz z górnej półki : Caniviton, Artroflex, Artropower.
Zbigniew

04 sierpnia 2010, 10:55

Panie Jarku a czy wogóle warto rezygnować z ROYALA w hodowli tylko tego uzywają jnic sie nie dzieje szczeniaki zakupione w tej hodowli także pozostaja na ROYAL i są w ścisłej czolówce Polski. Tylko poprostu tak zapytałem czy ja zmienic bo większośc ludzi na Forum strasznie narzeka na jakosć Roal. ??
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

05 sierpnia 2010, 16:29

jeśli zwierzęta jedzą i nic im się nie dzieje to jak najbardziej możma je na tym zostawić co do zmian w royalu zostawiam to bez komentarza , bo ich polityka też zaczyna być skandaliczna.
ODPOWIEDZ
  • Informacje