Pytanie do Pana Jarka

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

odpowiadalnik

20 grudnia 2014, 21:48

Gość pisze:No dobrze, ale jakie mięsa dawać? Różnorodne. Nasza różnorodność zaczyna się już od trzech różnych zwierząt. Czyli np. indyk, królik, świnia. Nie chcemy tak to zamieńmy na kaczka, nutria, krowa. Albo indyk, świnia, krowa. Indyk, kaczka królik?
A może jeleń, przepiórka, baran? Koza, baran, bażant? Aaaa, zwariować można. Nie ważne w jakiej kompilacji, grunt, ze różnorodnie. I należy unikać dzika jak ognia. Jak ognia. Chyba, że bardzo bardzo bardzo chcemy i akurat ktoś nam dał taki kawał i pies tak na nas patrzy tymi swoimi wielkimi oczyma... tylko nie zapomnijmy wcześniej tego dzika ugotować. Bo tak jak zarażenie się wirusem wścieklizny rzekomej od świni jest bardzo bardzo małe, tak w przypadku dzika jest bardzo bardzo duże a wysoka temperatura nam tego wirusa zabije niczym Widar w Ragnarök zabije Fenrira.
Gościu, jestem pod ogromnym wrazeniem twojej prozy. Powaznie. Powinnaś/powinieneś pisac ksiązki.
No cóz podawaj dalej wiedze na tacy - może jednak ktoś na tym skorzysta i rozpocznie przygode z prawidłowym żywieniem psa. Kto wie? Nie ma rzeczy niemożliwych. Ja niestety musze wrócić do swoich zajęć, wiec znikam.
Gość

20 grudnia 2014, 21:57

Akurat "Zmierzch bogów" z głośników mi leci i mnie lekko poniosło :oops:
Maltanka
Posty:31
Rejestracja:12 grudnia 2014, 18:04

20 grudnia 2014, 21:58

Więcej informacji od Was nie oczekiwałam . Zostało to przekazane w taki sposób ( podziwiam zaangażowanie i wkład czasu :) ) , że praktycznie przynajmniej Was rozumiem i wiem jakim tokiem rozumowania idziecie oraz przynajmniej trochę się w tym orientuję . Nie mówię , że jestem gotowa na tego typu żywienie mojego pupila ale chociaż Was rozumiem . Zresztą jestem taką osobą , że próbuję każdego zrozumieć i postawić się w każdej sytuacji zanim ocenię i wydam werdykt . Każda z diet ma jakieś plusy i minusy , jedna więcej druga mniej , jedna wcale . Wszystko zależy od kąta spojrzenia na sprawę . Dziękuję jeszcze raz za przekazaną wiedzę i czapki z głów za zaangażowanie w sprawę :D . I taka prośba na koniec starajcie się też zrozumieć innych i doradzić nawet wtedy gdy to się kłóci z Waszym spojrzeniem na sprawę czy dany problem .
Było super i tej dyskusji nie traktuję jako zmarnowany czas . Dzięki i pozdrawiam :D
Gość

20 grudnia 2014, 22:10

Maltanko, ja bardzo chętnie wysłucham i jak jest z tym gotowanym, w jakich proporcjach, dlaczego tak i tak, co było by lepsze, jakie mięsa gotuje się szybciej a jakie wolniej, które mniej śmierdzą (tu za przykład mogę podać płuca, które się długo gotuje i nie jest to zbyt przyjemny zapach). A i o karmach mogłabym poczytać. Ale jest jeden warunek. Nie przyjmuję argumentu "zbilansowane" oraz "psy jedzą zlewki i żyją" czy "barf szkodzi i nie jest naturalny".
Gość

20 grudnia 2014, 22:38

Trochę wbiję się w rozmowę. Kupiłam gulasz z dzika w hipermarkecie z myślą o psie... Z tego co czytałam lepiej nie ryzykować...?
Maltanka
Posty:31
Rejestracja:12 grudnia 2014, 18:04

20 grudnia 2014, 22:40

Gość pisze:. Ale jest jeden warunek. Nie przyjmuję argumentu "zbilansowane" oraz "psy jedzą zlewki i żyją" czy "barf szkodzi i nie jest naturalny".
I masz do tego prawo !!! Tak samo jak ktoś inny ma prawo bronić swojej racji !!!! Cały wic polega na tym aby dyskutować na odpowiednim poziomie starając się zrozumieć każdą ze stron bez osobistych wycieczek . Ten wątek pokazał , że można i jest to możliwe , ale czytając pewne usunięte posty i tematy w tym tygodniu ehhhhhhhhh .... . Chociaż jestem z Wami krótko zastanawiałam się co ja tutaj robię . Pozdrawiam
Gość

20 grudnia 2014, 23:11

Gość pisze:Trochę wbiję się w rozmowę. Kupiłam gulasz z dzika w hipermarkecie z myślą o psie... Z tego co czytałam lepiej nie ryzykować...?
Ja bym to na wszelki wypadek ugotowała psu. Raz w czas gotowany posiłek mu przecież nic złego nie zrobi.
Gość

21 grudnia 2014, 10:15

Jej, dobrze że przeczytałam temat, bo zrobiłam mojemu psu mieszanki na tydzień wyjazdu i dwa dni mam z dzikiem.
Awatar użytkownika
Robert A.
Posty:4455
Rejestracja:27 czerwca 2007, 11:31
Lokalizacja:Warszawa

21 grudnia 2014, 10:27

Jeśli chodzi o barfa to dużo dodatkowego info jest tu na forum w temacie Barf.
Gość

21 grudnia 2014, 10:45

Maltanko, jakbyś chciała zobaczyć jak barf wyglądał by bardziej od strony technicznej to moglibyśmy się pobawić w napisanie przykładowego jadłospisu na tydzień.
Gość

21 grudnia 2014, 10:51

To może w temacie Barf? Tutaj jest inny temat.
justys88
Posty:33
Rejestracja:19 grudnia 2014, 11:19

21 grudnia 2014, 11:19

Nie wiem czy w dobrym miejscu pytam ale czy ktoś mógłby mi podpowiedziec jak najodpowiedniej karmić psiaka z przewlekłą niewydolnością nerek? Póki co podaje mu karme Renal, ale co innego żeby nie obciążyć nerek moge mu jeszcze podać? Z góry bardzo dziękuję za wszytskie porady.
Gość

21 grudnia 2014, 11:58

Ja załóżyłam temat i wyraznie napisałam że za Barf dziękuję.Umiesz czytać? Kiedyś sama mi tak napisałaś. Nie życzyłam sobie w temacie barfa a ty wlazłaś i rozwaliłas mi cały wątek. Wroć to pierwszego mojego postu,może zaskoczysz.
Już był spokoj na forum póki znowu nie pojawiły się Barfowamanki. Czy na forum w dziale żywienia nie da się pogadać o czymś innym niż surowe jedzenie?

Jest temat o barfie więc czemu weszłaś w mój i go doszczętnie zniszczyłas.Pisałam zę BARF ODPADA !! Ale nigdy nie zrozumiesz że ktoś chce karmić inaczej tylko na siłę ładujesz się w kazdy wątek z buciorami.

Pytanie było do Pana Jarka-tyczyło suchej i gotowania,otrzymałam odpowiedz, barfowcom dziękowałam.Temat mozna zamknąć.Jeśli one dalej będą mieszać barfem w kazdym temacie pozegnam forum.
Przez takie coś robi się syf na forum. Mogly pisac w temacie Barfa ale ...od dawna wyzywały każdego i to się nasilalo,za parę dni będzie podobnie, zacznie się upokarzania i wymądrzanie jak to było ostatni rok.
Gość

21 grudnia 2014, 13:21

Napisałam jak wyglądają proporcje w barfie, gdyż poprosił o to Pan doktor. Wcale nie chciałam o tym pisać, aby nie było, że komuś coś wciskam. Sporo z barfa można przełożyć na domowe gotowane i chociażby dlatego warto się z nim trochę zapoznać.
Jak widać to nie barferzy nie potrafią dyskutować tylko ta cała niebarfna reszta. Oprócz nielicznych wyjątków (Retriver, Maltanka, Robert A., Jarek i nieliczni goście) potraficie tylko obrażać innych. Zamiast napisać, o co wcześniej również się zwracałam, jak wygląda "domowa" dieta w waszym wykonaniu, co jest lepsze, co gorsze to wyzywacie mnie od "obrzydliwej kobiety". Maciejka210 to właśnie przez takie osoby jak Ty ludzie nie chcą się wypowiadać. Tak tu na Izę narzekano, a jak teraz widać wcale lepsza nie jesteś. Dziękuję Ci bardzo za takiego rozmówcę, naprawdę "przywracasz" wiarę w ludzi.

A tak na marginesie, gdyby Maltanka wyraziła chęć przykładowego jadłospisu to zrobiłybyśmy to w innym temacie a nie w tym.
135kilo psów

21 grudnia 2014, 15:15

A ja bym bardzo chętnie poczytała o gotowanej diecie. Proszę o odniesienie tego do moich dwóch chłopaków.
1. 9 letni samiec w wadze około 90kg. Na zimę przybiera tłuszczyku, więc waga nie jest stała. Pies jest pasterzem, zaganiaczem. Jego główne zadanie to wyprowadzenie niedużego stada na łąkę, przypilnowanie aby stado nie rozlazło się po okolicznych polach, pilnowanie czy w okolicy nie ma żadnego drapieżnika, który by owemu stadu zagroził, bądź nikogo, kto zechciał by je ukraść lub dla żartu przepędzić, na wieczór przyprowadzenie stada do gospodarstwa.
2. 1,5 roczny około 45 kg samiec. Tropowiec i dzikarz.
Obydwa samce nie są kastrowane i nie będą. Oprócz ww. ich kolejnym zadaniem jest pilnowanie kaczek w nocy aby żadna kuna czy inny żartowniś nie dostały sie do ich gniazd oraz przepędzanie stad dzików, gdy populacja się zwiększa a te pałaszują nam pola.

Psy obecnie na barfie. Ale może i z tego gotowanego by mi się coś spodobało. Jaka dzienna dawka jedzenia. Jakie proporcje mięsa, warzyw i wypełniacza. Jakie suplementy. A co najważniejsze dlaczego takie dawki i takie proporcje.
ODPOWIEDZ
  • Informacje
  • Kto jest online

    Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 80 gości