Pytanie do Pana Jarka
Panie doktorze czy zgadza się Pan z opinią Agis, że sucha karma truje,szkodzi i skraca życie naszym psom? Jeśli spytam Pana: gotowane z suplementacją czy sucha,dobra karma co mi Pan doradzi jako lekarz? Barf odpada-od razu zastrzegam') Przyznam że wpis Agis przeraża,ale mam czas i mogę psu gotować,liczy się tylko to by długo żył i cieszył zdrowiem.
Naprawdę? nawet Pan Jarek? Panie doktorze liczę na szczerość
To lipka bo nikt nie doradzi jak suplementować przy gotowanym.
To lipka bo nikt nie doradzi jak suplementować przy gotowanym.
Sucha karma dobro naszych czasów - czy zło konieczne .
Oglądamy śliczną reklamę z zadowolonym pieskiem któremu równie zadowolony właściciel sypie do miski suchą karmę, chciało by się powiedzieć, chwilo trwaj wiecznie, czy aby na pewno w pełni szczęścia i zdrowiu tego nie wiem. Niby na opakowaniu czytam w składzie jest mięso, owoce i warzywa, węglowodany witaminy jest wszystko co potrzebne psu do życia. Teoretycznie tak, nawet konserwanty naturalne. Jednak niepokoi termin przydatności do spożycia nawet powyżej jednego roku. Kto z nas ma pewność co jest w środku i czy mięso to porządny kawał mięcha czy resztki poubojowe w cenie mięsa.
Średnia cena karmy tzw. z górnej półki to około 26 zł za kg. Kilogram II wołowej na promocji - 13,50 zł, kg udźca indyczego 13 zł, uda z kurczaka - 3,90 zł. Gotuję dla mojego psa wychodzę z założenia, że wiem co dostał do miski i pewnie zdrowiej.
Oglądamy śliczną reklamę z zadowolonym pieskiem któremu równie zadowolony właściciel sypie do miski suchą karmę, chciało by się powiedzieć, chwilo trwaj wiecznie, czy aby na pewno w pełni szczęścia i zdrowiu tego nie wiem. Niby na opakowaniu czytam w składzie jest mięso, owoce i warzywa, węglowodany witaminy jest wszystko co potrzebne psu do życia. Teoretycznie tak, nawet konserwanty naturalne. Jednak niepokoi termin przydatności do spożycia nawet powyżej jednego roku. Kto z nas ma pewność co jest w środku i czy mięso to porządny kawał mięcha czy resztki poubojowe w cenie mięsa.
Średnia cena karmy tzw. z górnej półki to około 26 zł za kg. Kilogram II wołowej na promocji - 13,50 zł, kg udźca indyczego 13 zł, uda z kurczaka - 3,90 zł. Gotuję dla mojego psa wychodzę z założenia, że wiem co dostał do miski i pewnie zdrowiej.
Zgodzę się i dlatego liczę na odpowiedzi w tematach dotyczących chorób ( o ile moderator nie wykasuje)
a może jest tak że to geny i nic innego decydują o długości i jakości psiego zycia? na wsiach karmione byle czym i potrafią dożyć 20 lat.
-
Maciejko - psy na wsiach niegdyś ( a i teraz często) mają dietę przynajmniej w połowię Barfową... to "byle co" czyli śmieci z kuchni były tylko skromnym dodatkiem do "śmieci" które zostawały po zabiciu świni czy kury oraz do tego co sobie piesek spuszczony z łańcucha na noc sam upolował. To co sobie sm upolował plasuje się jako półka wyżej niż Barf - Whole Prey w pełnej krasie. Mięso świeże, tuszka pełna, mięso żyjące dziko a więc w 100% kompletna. Nasze barfujące zwierzaki mogą tylko pomarzyć conajwyżej o takim jadle
Znalazłby się ktoś kto nauczyłby mnie jak karmić gotowanym-chodzi o odpowiednią dietę i suplementację zeby psu nie brakło wapnia czy innych minerałów, witamin bo nie chcę zrobić mu krzywdy wpadając z deszczu pod rynnę
Przyglądam się posiłkom gotowanym, np mięsko warzywka i ryż i nie widzę tu wapnia,z kolei dosypując za dużo mogę doprowadzić do zwapnienia tętnic czy narządów.Trochę masakrycznie to wygląda,ale może w praktyce jest łatwiejsze? Jak dobrze zaplanować posiłki -dwa dziennie i odpowiednie witaminy dla psa 8 kg?
Przyglądam się posiłkom gotowanym, np mięsko warzywka i ryż i nie widzę tu wapnia,z kolei dosypując za dużo mogę doprowadzić do zwapnienia tętnic czy narządów.Trochę masakrycznie to wygląda,ale może w praktyce jest łatwiejsze? Jak dobrze zaplanować posiłki -dwa dziennie i odpowiednie witaminy dla psa 8 kg?
boję się po tym jak ojciec poczęstował go kawałkiem surowej wołowiny,pies przez cały dzień miał biegunkę
Pani, która prowadzi tego bloga proponuje, że dla psa 9 kg będzie 2 szklanki węgli na 2,5 szklanki białka (czyli mięsa). Toż to strasznie dużo tych węgli dla psa... I do tego 1 i 1/4 warzyw, owoców. Te posiłki będą się w takim razie składać z samych węglowodanów...
Na to wychodzi, nie za dużo? blog ciekawy.babeczka ma wiedzę i radzi w wielu problemach.Znacię tę Panią? jakieś opinie?
-
ja się zgadzam z tą opinią w 100%. nie pytaj o to weterynarzy, bo wiesz dobrze jak wyglądają gabinety - całe w ulotkach RC. do karm dla psów dodaje się wiele substancji szkodliwych, np. BHA który ma udowodnione działanie jeśli chodzi o powodowanie raka wątroby u zwierząt. karmy dla zwierząt to biznes jak każdy inny. popatrz: najpierw karmisz psa bytówką, która kosztuje powiedzmy 120zł za 10kg. karma ta powolutku truje Twojego psa i za jakieś parę lat dostaje on niewydolności trzustki, wątroby albo nerek. i musisz przejść na karmę specjalistyczną, która kosztuje już 250zł za worek. pięknie przemyślane? jeśli nie wierzysz, zrób własne rozeznanie. żaden z producentów nie ma obowiązku podawania na opakowaniu substancji dodatkowych czyli spulchniaczy i konserwantów. napisz do producenta swojej karmy aby podał Ci wszystkie związku używane przy produkcji i sam wyciągnij opinie na ten temat.
-
Plus to wszystko co jest dodane do odpadów jeszcze przed przeribieniem ich na mączkę, potem wprocesie utylizacji.
Producent karmy nie musi tego wymieniac bo to nie on dodał
-
- Informacje
-