RC Gastro Intestinal-jak miarkować?
- kamila lakusiowa
No tak Faktycznie. Ja mam wagę.
Niewiele się różnią i w praktyce można na nich polegać różnica 3-5% objętości psu nie zaszkodzi,ani też nie pomożekamila lakusiowa pisze:skrzeli pisze: solidną nieśmiertelną miarką z josery i jest ok,
Tylko te miarki różnią się jeśli są od innej karmy :/
Nigdy nie przywiązuje wagi do wagi po prostu wiem ile czego komu i po co,i nie przejmuje się czy wsypalem 20 granulek więcej czy 30 za mało.Producenci karm tez podają tylko orientacyjne dawki,każdy pies jest inny i trzeba samemu dostosować dawkowanie do własnych potrzeb.skrzeli pisze:Czasem jednak różnica może być dość znaczna zwłaszcza jeśli jest duża różnica między wielkością granulek dlatego warto zważyć
Prawda - jakbym dozowała wg wskazań to bym miała jednego grubego leniucha i drugiego wychudzonego sportowcaRobert A. pisze:Nigdy nie przywiązuje wagi do wagi po prostu wiem ile czego komu i po co,i nie przejmuje się czy wsypalem 20 granulek więcej czy 30 za mało.Producenci karm tez podają tylko orientacyjne dawki,każdy pies jest inny i trzeba samemu dostosować dawkowanie do własnych potrzeb.skrzeli pisze:Czasem jednak różnica może być dość znaczna zwłaszcza jeśli jest duża różnica między wielkością granulek dlatego warto zważyć
A tak podług potrzeb i jeden trzyma linię, a drugi masę
Przy twoich psa ważących - no właśnie - ile? 50, 60, 70 kg? pewnie te 30 granulek nie zrobi różnicy, ale dla niektórych 30 granulek to dobowa dawkaRobert A. pisze:Nigdy nie przywiązuje wagi do wagi po prostu wiem ile czego komu i po co,i nie przejmuje się czy wsypalem 20 granulek więcej czy 30 za mało.Producenci karm tez podają tylko orientacyjne dawki,każdy pies jest inny i trzeba samemu dostosować dawkowanie do własnych potrzeb.skrzeli pisze:Czasem jednak różnica może być dość znaczna zwłaszcza jeśli jest duża różnica między wielkością granulek dlatego warto zważyć
A tak na poważnie - ja zawsze muszę dawać więcej niż zalecane, bo inaczej pies mój wygląda jak boston terier a nie buldog francuski
- kamila lakusiowa
a ja daję połowę i Laki nie jest za chudy. Mógłby jeszcze zrzucić :/
Ale dostaje jeszcze 350g mięska
Ale dostaje jeszcze 350g mięska
-
Witajcie,
mam pytanie czy mogę dawać psu pierś z kurczaka jako dodatek do karmy żeby mu lepiej samkowało czy wogóle nie powinien jej jeść bo ma za dużo białka?
mam pytanie czy mogę dawać psu pierś z kurczaka jako dodatek do karmy żeby mu lepiej samkowało czy wogóle nie powinien jej jeść bo ma za dużo białka?
-
kombinuje....a tak jak mu dorzucę wcina aż mu się uszy trzęsą
Jak powinna być ilość dodawanego ``dosmaczacza`` czyli puszki, czy też mięsa, aby nie zaburzyć sensu skarmiania suchym?
Nie mam na myśli dokładnych dkg, raczej w przeliczeniu na łyżki, czy procenty - bardziej orientacyjnie.
Nie mam na myśli dokładnych dkg, raczej w przeliczeniu na łyżki, czy procenty - bardziej orientacyjnie.
Odpowiem Ci z racji sensu podawania suchego,i może ktoś się z tym nie zgodzi,ale ja twierdzę,że powinno się podawać do 1 łyzki stołowej(do zupy) dosmaczacza(ale słowo )czy to w postaci puszki dla psów czy np piersi z kurczka.Oczywiście to są ilości orjentacyjne,bo i temat jest orientacyjny
No tak mi się właśnie wydawało. Bo inaczej ów dosmaczacz (sic!) staje się zwykła porcją mięcha, a to już może zaburzyć chociażby ilość potrzebnego psu białka - w niektórych schorzeniach rzecz bardzo ważna.Robert A. pisze:Odpowiem Ci z racji sensu podawania suchego,i może ktoś się z tym nie zgodzi,ale ja twierdzę,że powinno się podawać do 1 łyzki stołowej(do zupy) dosmaczacza(ale słowo )czy to w postaci puszki dla psów czy np piersi z kurczka.Oczywiście to są ilości orjentacyjne,bo i temat jest orientacyjny
-
- Informacje
-