roczniak robi 3 kupy dziennie-je Trovet Rabbit

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

dorkas

16 maja 2013, 09:16

szafirka pisze:Mój chory na trzustkę pies też jest na Trovecie, ale z kaczką (DPD). Kupy ma 3 razy dziennie, zaznaczę, że przy tej karmie są to najładniejsze kupy w jego życiu. Waży 36 kg i też dostaje 400g dziennie. Wydala wszystko, czego nie przyswaja, czyli jest tego dużo za dużo.
Nie wiem co Ci poradzić, ale poczekaj może na wypowiedź Roberta.

Ja również kieruję swoje pytanie do Roberta - co byś polecił jeszcze oprócz Trovetu? Jak dla mnie to jednak za często pies wydala i za dużo (kupy są sporaśne). Przypomnę tylko, że psiak ma ok.8l i bierze Lipancrea 16000 na trzustkę, ale pewnie pamiętasz :D
Szafirka - też uważam, że jest tych qup dużo za dużo i również są spore. Niemniej jednak qupy są ładne.
My jednak przejdziemy na Merę
szafirka

16 maja 2013, 10:25

Dzięki Robert.
dorkas-o jakiej karmie Mera konkretnie myslisz?
Jak już wypróbujesz to daj znać, jakie są efekty. My musimy dokończyć dopiero co zaczęty worek Trovet.
dorkas

16 maja 2013, 10:30

szafirka pisze:Dzięki Robert.
dorkas-o jakiej karmie Mera konkretnie myslisz?
Jak już wypróbujesz to daj znać, jakie są efekty. My musimy dokończyć dopiero co zaczęty worek Trovet.
Mera Dog Pure Turkey i Rice - tą, o której pisał Robert. Moja starsza goldenka jest na Mera no i jej akurat pasuje.
Ja mam jeszcze kurcze półtora worka trovetu :? - chyba sama zjem :D
89ola

16 maja 2013, 10:35

zawsze możesz używać go jako nagrody ;-)
szafirka

16 maja 2013, 10:53

Ale nagroda dla psa czy dla siebie samej? :) żartowałam

Ja po przebojach żołądkowych mojego Nera nie mieszam karm i nawet jako nagrody nie włączam innych produktów.

Tak, MD Turkey&Rice jak na moje oko ma przyzwoity skład. Turkey&Potato już trochę inny i te suszone glony morskie w składzie jakoś do mnie nie przemawiają.
Zawsze można kupic na początek mniejszy worek, 4kg, jeśli coś będzie nie tak, niezjedzona pozostanie mniejsza ilość.
dorkas jesteś z mazowieckiego?
dorkas

16 maja 2013, 11:04

szafirka pisze:Ale nagroda dla psa czy dla siebie samej? :) żartowałam

Ja po przebojach żołądkowych mojego Nera nie mieszam karm i nawet jako nagrody nie włączam innych produktów.

Tak, MD Turkey&Rice jak na moje oko ma przyzwoity skład. Turkey&Potato już trochę inny i te suszone glony morskie w składzie jakoś do mnie nie przemawiają.
Zawsze można kupic na początek mniejszy worek, 4kg, jeśli coś będzie nie tak, niezjedzona pozostanie mniejsza ilość.
dorkas jesteś z mazowieckiego?
nie, śląsk :D

Szafirka, wiesz rozważam jeszcze TOTW - sama nie wiem....
ale też mam zdanie takie jak Ty - nie mieszam karm, nawet jako nagrody :)
szafirka

16 maja 2013, 11:08

Pytalam dlatego, bo czasem na spacerze mijam babkę ze starszą goldenką i młodszym też goldim :D
Mera nie ma złego składu i chyba ja spróbowałabym tę karmę. zwłaszcza że Robert ją poleca.
dorkas

16 maja 2013, 11:18

szafirka pisze:Pytalam dlatego, bo czasem na spacerze mijam babkę ze starszą goldenką i młodszym też goldim :D
Mera nie ma złego składu i chyba ja spróbowałabym tę karmę. zwłaszcza że Robert ją poleca.
no niestety, to nie ja :D
też kusi mnie Mera, ale tam trochę zbóż...

już nawet biorę pod uwagę Brit Care.
szafirka

16 maja 2013, 11:29

Ryż, siemię lniane i chyba tylko to... nie ma pszenicy ani kukurydzy, której pies nie trawi w ogole. Np Royal ma kukurydzę, drogi jak cholera, a jakościowo do d...
Erika

16 maja 2013, 14:24

dorkas pisze:
szafirka pisze:Pytalam dlatego, bo czasem na spacerze mijam babkę ze starszą goldenką i młodszym też goldim :D
no niestety, to nie ja :D
też kusi mnie Mera, ale tam trochę zbóż...

już nawet biorę pod uwagę Brit Care.
Brit Care ma mocno zbożowy skład.
Duża ilość kup jest oznaką słabego przyswajania karmy przez zwierzę.
Awatar użytkownika
Robert A.

16 maja 2013, 16:21

Widziałem mocniejsze zbożowe składy których jest wiele na rynku,na ich tle BC wypada przyzwoicie.
SleepingSun

16 maja 2013, 22:04

dorkas pisze:
SleepingSun pisze:a ile ma robić kup skoro dostaje 400g suchej karmy dziennie? zmień ją po prostu na inną.
przepraszam bardzo, a co zmieni zmiana karmy jeśli dawkowanie będzie takie samo?

dawkowanie jest zgodne z tabelą i wiekiem psa.

A czy może być lepsza karma od Trovetu? bo ja takowej nie znam, a przetestowałam trochę przy mojej już 9-latce.
dawkowanie świadczy o przyswajalności karmy. im mniej pies przyswaja tym więcej karmy musi dostać. świetnie to widać na przykładzie karm z marketu.
szafirka

17 maja 2013, 08:40

Dokładnie tak jest.
Wszystkie nazwy producentów karm.które tu padły, są karmami raczej przyzwoitymi czy dobrymi.
Niezwykle trudną rzeczą jest dobrać odpowiednią karmę dla psa, nawet spośród tych najlepszych. Niektórzy mówią, że najlepsze jest jedzenie gotowane (ryż, kurczak, marchewka), że wtedy pies zasadniczo robi 1 qupę dziennie. Ale niestety nie moj, który nie dość, że po takim jedzeniu robił często, to miewał przewlekłe biegunki i musi jeść karmę suchą. Oczywiście wybieram spośród tych dobrych, a i tak niezależnie od składu są 3 qupony.
SleepingSun

17 maja 2013, 10:56

wiadomo, że każdy przypadek jest inny. ja po Kori bardzo dobrze widziałam, jaka jest różnica między suchym a gotowanym. i nie dajcie sobie wmówić, że najlepsze suche jest lepsze niż gotowane (a surowe to już w ogóle!). być może to czysty przypadek, ale Kori zaczęło się pogarszać odkąd przeszłam z gotowanego na napakowany zbożami RC. zdążyła zjeść może 15kg.
szafirka

17 maja 2013, 11:34

RC trzeba omijać szerokim łukiem. Ostatnio w zoologicznym pani (notabene wetka z wykształcenia) namawiała mnie na Royala przedstawiając jego nie kończące się atuty. Gdy wymieniłam jej zaledwie kilka nazw innych karm - Trovet, Orijen, Brit i jeszcze cos tam-zrobiła wielkie oczy i skomentowała,że to chyba jakieś nowości bo ona o tym nie słyszała. LITOŚci! W mentalności wielu nadal króluje przeświadczenie, że RC to potęga i jakość.
SleepingSun pisze:i nie dajcie sobie wmówić, że najlepsze suche jest lepsze niż gotowane
- podpisuję się pod tym.
Fakt,że moj Nerkuś ma po suchej spokój z biegunkami, to zauważyłam, że coraz częściej liże sobie łapy. Nie ma zimy, więc nie zlizuje już soli z łap. Czyli znowu mam problem i nie wiem już co ma jeść. Może znow spróbuje wrócić do gotowanego, choć nie wiem co na to jego trzustka.
ODPOWIEDZ
  • Informacje