shih-tzu=> pielegnacja uszu

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
shunay
Kontakt:

24 lipca 2005, 17:05

mam dwa psy rasy shih-tzu, psy te maja dosc nieprzyjemny zapach z uszu i wydzieline, ktora codzinnie czyszcze. Konsultujac sie z weterynarzem stwierdzil on, ze jednak to nie jes zadne zapalenie ani choroba uszu. Interesuje mnie jaki jest Pana zdaniem najlepszy srodek badz sposob czyszczenia uszu u psow tej rasy?? :roll:
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

24 lipca 2005, 20:26

nie ma proszę Panią naj środka. Są różne różnej jakości. Als i środek do czyszczenia uszu trzeba dobierać w zależności od tego z czym ma Pani do czynienia. Martwi mnie, że Pani pisze, że wydzielina jest śmierdząca. Nie wskazuje to na zdrowe ucho. Co ile Pani czyści ucho, jaki kolor ma wydzieli i czy dużo jej pies ma, czy pies potrzepuje głową?
Elżbieta

24 lipca 2005, 20:40

Witam
U mojego psa zauważyłam również dużo brązowej wydzieliny - "śmierdzącej"
w jednym uchu.
Czytając na forum przestraszyłam się bo pies potrząsa głową.
Nie często. Pies jest radosny. Nie wiem czy owa wydzielina wskazuje na chorobę ucha :?: :?:
Awatar użytkownika
shunay
Kontakt:

25 lipca 2005, 15:38

:roll: uszy czyszcze kazdego dnia to nie jest woskowina tylko wydzielina brazowa, pies nie trzepie uszami, jednak "trze" uszami o podloge. Konsultujac sie z weterynarzem, stwierdzil, ze to nie jest zapalenie, powiedzial, ze pies rasy shih-tzu ma to do siebi, ze w uchu ma rowniez wlosy, a wydzielina powstaje z tego faktu, gdyz do ucha nie dochodzi odpowiednia ilosc powietrza i ucho sie odparza :roll: ja czyszcze uszy "ludzkimi patyczkami do uszu". Jednak chce zakupic srodek BAYER VetriDerm Otex(płyn do czyszczenia uszu) czy wedlug Pana jest on odpowiedni?? :roll:
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

26 lipca 2005, 00:37

taka śmierdząca rdzawa wydzielina jest w większości wypadków oznaką namnożenia się w uchu grzyba Malascesia pahydermatis. Powinno sie wykonać wymaz z takiego ucha i po potwierdzeniu najlepiej stować preparat http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... cts_id=398
są to uszy chore i nie zaleczanie tego prowadzi często do bardziej skomplikowanych stanów zapalnych uszu. Jeśli dotyczy to psów z zarośniętymi przewodami słuchowymi to błędem jest leczenie tego bez depilacji kanału słuchowego, gdyż w innym przypadku remisja w/w osobnika jest prawie natychmiastowa.
W wielu wypadkach na takiego grzybka trzeba już stosować leki a nie środki kosmetyczne, ale o tym powinien decydować lekarz prowadzący.
ODPOWIEDZ
  • Informacje