shih-tzu=> pielegnacja uszu
mam dwa psy rasy shih-tzu, psy te maja dosc nieprzyjemny zapach z uszu i wydzieline, ktora codzinnie czyszcze. Konsultujac sie z weterynarzem stwierdzil on, ze jednak to nie jes zadne zapalenie ani choroba uszu. Interesuje mnie jaki jest Pana zdaniem najlepszy srodek badz sposob czyszczenia uszu u psow tej rasy??
nie ma proszę Panią naj środka. Są różne różnej jakości. Als i środek do czyszczenia uszu trzeba dobierać w zależności od tego z czym ma Pani do czynienia. Martwi mnie, że Pani pisze, że wydzielina jest śmierdząca. Nie wskazuje to na zdrowe ucho. Co ile Pani czyści ucho, jaki kolor ma wydzieli i czy dużo jej pies ma, czy pies potrzepuje głową?
Witam
U mojego psa zauważyłam również dużo brązowej wydzieliny - "śmierdzącej"
w jednym uchu.
Czytając na forum przestraszyłam się bo pies potrząsa głową.
Nie często. Pies jest radosny. Nie wiem czy owa wydzielina wskazuje na chorobę ucha
U mojego psa zauważyłam również dużo brązowej wydzieliny - "śmierdzącej"
w jednym uchu.
Czytając na forum przestraszyłam się bo pies potrząsa głową.
Nie często. Pies jest radosny. Nie wiem czy owa wydzielina wskazuje na chorobę ucha
uszy czyszcze kazdego dnia to nie jest woskowina tylko wydzielina brazowa, pies nie trzepie uszami, jednak "trze" uszami o podloge. Konsultujac sie z weterynarzem, stwierdzil, ze to nie jest zapalenie, powiedzial, ze pies rasy shih-tzu ma to do siebi, ze w uchu ma rowniez wlosy, a wydzielina powstaje z tego faktu, gdyz do ucha nie dochodzi odpowiednia ilosc powietrza i ucho sie odparza ja czyszcze uszy "ludzkimi patyczkami do uszu". Jednak chce zakupic srodek BAYER VetriDerm Otex(płyn do czyszczenia uszu) czy wedlug Pana jest on odpowiedni??
taka śmierdząca rdzawa wydzielina jest w większości wypadków oznaką namnożenia się w uchu grzyba Malascesia pahydermatis. Powinno sie wykonać wymaz z takiego ucha i po potwierdzeniu najlepiej stować preparat http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... cts_id=398
są to uszy chore i nie zaleczanie tego prowadzi często do bardziej skomplikowanych stanów zapalnych uszu. Jeśli dotyczy to psów z zarośniętymi przewodami słuchowymi to błędem jest leczenie tego bez depilacji kanału słuchowego, gdyż w innym przypadku remisja w/w osobnika jest prawie natychmiastowa.
W wielu wypadkach na takiego grzybka trzeba już stosować leki a nie środki kosmetyczne, ale o tym powinien decydować lekarz prowadzący.
są to uszy chore i nie zaleczanie tego prowadzi często do bardziej skomplikowanych stanów zapalnych uszu. Jeśli dotyczy to psów z zarośniętymi przewodami słuchowymi to błędem jest leczenie tego bez depilacji kanału słuchowego, gdyż w innym przypadku remisja w/w osobnika jest prawie natychmiastowa.
W wielu wypadkach na takiego grzybka trzeba już stosować leki a nie środki kosmetyczne, ale o tym powinien decydować lekarz prowadzący.
-
- Informacje
-