Sprawdzone suche karmy dobrej jakości-poczytaj zanim odp

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

ramzes123

23 lutego 2011, 21:39

Robert A. pisze:Fitmin ma fajną powłokę,i granulki są takie mięsiste dziwnie to brzmi,ale kto karmił tą karmą to wie co mam na myśli :)
Zgaadza się. Dodam, że dla ras olbrzymich sa naprawdę duże.
Ania_od_Drixa

28 lutego 2011, 21:02

no to zamówiłam 2 worek 1st Choica, na tyle jestem zadowolona że moje rozwiezione psy dawno nie zjadały ze smakiem porcji na śniadanie i kolację, qpale ok.
U berneńczyka zbiegło się odrastanie sierści po linieniu z podawaniem karmy w/w więc ciężko stwierdzić wynikiem czego jest rosnąca lśniąca, gęsta sierść. A i pozbyłam się u Berna właśnie problemów usznych (w prawym uchu od grudnia dwukrotne zapalenie + ciemna wydzielina - teraz ucho czyste jak u noworodka )

Testujemy dalej
Awatar użytkownika
Robert A.

28 lutego 2011, 21:35

To lubię,dobra karma+uczciwy opis właścicielki psa :) cyt:U berneńczyka zbiegło się odrastanie sierści po linieniu z podawaniem karmy w/w więc ciężko stwierdzić wynikiem czego jest rosnąca lśniąca, gęsta sierść.

Fajnie,że tak uczciwie Aniu opisałaś temat sierści,wielokrotnie powtarzam,że zmiana jakości na plus lub pogorszenia stanu sierści nie następuje po 1 tygodniu jak co poniektóre osoby próbują za wszelka cenę mi wmówić.
Awatar użytkownika
Anka

01 marca 2011, 08:55

Ja podawałam mojemu młodszemu psu 1st Choice , na skórę i sierść, ładnie porósł ,ale tak jak moja przedmówczyni uważam, że zbiegło się to z odrastaniem futra, natomiast jadł, ale nie tak jakbym chciała ( może za duzo chcę ;-) ) przeszłam więc na Pronature Holistic tak polecane przez smakowitość, jestem w połowie worka indyka z żurawiną, trawi ładnie, qpale ok ( a u niego różnie to bywa) ,zero bąków i bekań, ale je z identycznym zapałem jak 1st Choice. Starsza z problemem trzustkowym przez dłuższy czas była na trovecie HLD ( ale te BHT i BHA spedzają mi sen z powiek), trawiła ładnie, ale teraz sierść się pogorszyła, wystąpił łupież, futro jest tłustawe. Na próbę zamówiłam Pronature Holistic dla seniorków, na razie mały worek, muszę zobaczyć czy nie zareaguje biegunką i podrażnieniem trzustki. Zastanawiałam się na 1st Choicem dla seniorków ( dla średnich i duzych ras) ale w końcu zdecydowałam się na próbę z holistic, nie wiem czy słusznie, ponieważ zastanawiam się, czy suma sumarum 1st Choice nie jest fajniejszy, czy Pronature Holistic nie ma w sobie za dużo owocków,itp.
Awatar użytkownika
Robert A.

01 marca 2011, 10:25

Owocki krzywdy nie zrobią,tylko pytanie czy zamiast miesa nie dołozyli owocków ?:wink:
Co do Troveta to owszem pomaga na konkretne schorzenia,ale przez to skład jest ograniczony i niestety cierpi na tym organizm,ale to tak jest z każdą dietą weterynaryjną.Dlatego zalecam co jakiś czas zmieniać psu rodzaj (nawet markę)karmy.
MarekK

01 marca 2011, 10:31

ja karmiłem psisko 1st Choice i dobrze się sprawdzał, a muszę powiedzieć że te nowe formuły są bardzo interesujące. Teraz od długich kilku miesięcy jesteśmy na Pronature Holistic i pies ma się naprawdę fajnie.

Jeśli chodzi o smakowitość Pronature wypróbuj przy jakiejś okazji wersję Salmon , jak pamiętam mój zwierz był nią najbardziej zainteresowany jeśli chodzi o smakowitość :)
My teraz karmimy wersją z białą rybą, jeśli chodzi o ilość mięsa w Pronature i 1st Choice wygląda podobnie.
Awatar użytkownika
Robert A.

01 marca 2011, 11:14

Moje psy w tej chwili karmię Nutrą Gold Breeders Bag,Trovet RID,Bento Kronen Max Lamb&Rice 3 psy i 3 rodzaje karmy co potwierdza tezę,że każdy osobnik potrzebuje innego pokarmu :)
filodendron

02 marca 2011, 12:26

Też chciałabym kupić 1st Choice - ale ja po raz pierwszy. Pomóżcie :) Celuję w karmę dla psów dorosłych miniaturowych i małych. W necie trafiam na różnie wyglądające opakowania - inne są np. w Glonojadzie i animalii, inne w pieskowym raju. Pierwsze mają w składzie mączkę z kurczaka, drugie - suszone mięso z kurczaka (tak wynika z opisu, bo zdjęcia opakowań są za małe, żeby coś przeczytać). Czy to są dwie inne linie, czy firma zmieniła opakowania a niektóre sklepy mają stare zapasy?
Poza tym nie trafiłam nigdzie na dawkowanie (może nie potrafię znaleźć...).
Mój psiak waży 9,5 kg - nie wiem, czy odpowiedniejsza byłaby dla ras miniaturowych i małych, czy średnich i dużych (karmy, które do tej pory kupowałam nie powodowały takich dylematów, bo było prosto - małe, średnie, duże przy czym małe kończyły się na 10 kg).
Z góry dziękuję za pomoc.
bbaska

03 marca 2011, 07:50

Trafiłaś na różne opakownia, bo 1st Choice zmienił jakiś czas temu całą linię karm dla psów. Nie wiem jak wygląda skład dla małych ras, ale w tej dla dużych i średnich z ważniejszych różnic jest w tej chwili dehydratyzowane mięso ( a była mączka), są chelatowe minerały i nie ma kukurydzy ( mi tam akurat ona w niczym specjalnie nie przeszkadzała). Pewnie skład dla małych ras zmienił się podobnie, a jeśli Twój pies waży 9,5 kg, to raczej na tą karmę powinnaś się zdecydować- średnie psy to chyba gdzieś tak od 20- 25 kg- ale ja mam zburzone pojęcie na temat wielkości psów :wink: . Najlepiej sprawdź sobie składy u nich na stronie. Mnie interesuje jeszcze ta karma z jagnięciną i rybą, więc z ciekawością czytam relację Ani ale to ewentualnie w przyszłości, bo na razie karmię właśnie tą dla dużych i średnich i nie zmieniam, bo wszystko jest ok.
filodendron

03 marca 2011, 12:57

Bbaska, bardzo dziękuję za wyjaśnienie. Teraz rozumiem różnicę w cenie między jednymi a drugimi 1st choicami ;) Niezły chwyt marketingowy, żeby wyprzedać zapasy starej linii - "cena 59 zł! (cena rynkowa - 79 zł)"
Ania_od_Drixa

03 marca 2011, 19:36

co do wielkości chrupek w 1st Choice rybnej są malutkie, ale wyjątkowo psiaki się nie krztuszą (Berneńczyk i Landseer, więc do małych nie należą :wink: )
Co mogę dodać - zapach- wyjątkowo rybny, ale nie sztuczny - śledziem jedzie :wink: , chrupki średnio tłuste.
Dla mnie najważniejsze jest pozbycie się problemu z uchem bo różne terapie nie przynosiły rezultatu.
Dotarł drugi worek, ta sama partia produkcji kanadyjskiej - mam nadzieję że za jakiś czas będę mogła podzielić się z Wami jakimś konkretem 8)
(nie ukrywam że w tej L-cysteinie pokładałam pewne nadzieje - a mianowicie że spektakularnie ograniczy wypadanie włosa u liniejącego Landseera bo szykujemy się do wystawy katowickiej, trochę się przeliczyłam ale na wystawę i tak jedziemy :P )
Seiti

04 marca 2011, 16:08

tak się rozglądam za dobrą karmą i przystępną cenowo... ale jakoś nie mogę znaleźć jak powinna wyglądać analiza składu. Czy ktoś by mi mógł powiedzieć czy ten skład jest dobry czy to jakaś tandeta:
mięso (kurczak), zboża, oleje, tłuszcze, zestaw witamin i minerałów

Składniki analityczne:
Białka 25 %
Surowe oleje i tłuszcze 10 %
Błonnik 2.8 %
Surowy popiół 11.5 %
Wilgotność 10 %
Wapń 2.8 %
Fosfor 1,6 %

Dodatki:
Witamina A 7,000 U.I/kg.
Witamina D-3 700 U.I /kg.
Witamina E 40 mg/kg.
Miedź 7 mg/kg.
Antioxidant 70 mg/kg(co to jest??)
goskaaa

04 marca 2011, 16:40

Dość ubogi skład, i analiza tym bardziej... malutko wit. A chocby. Czy to jakaś karma light czy senior?
Gość

04 marca 2011, 18:13

Jeśli mogę prosić o informację, to ile białka zawiera karma Bento Kronen Max Lamb&Rice . Czy nadaje się ona dla seniorja? I jakie ewentualnie witaminy do nie podawać, Czy nie trzeba (pomijaj suplementy na stawy, które będą dawane cały czas).
goskaaa

04 marca 2011, 18:22

Taką informację nie jest ciężko znależć ....

http://www.krakvet.pl/bento-kronen-maxi ... -1204.html
ODPOWIEDZ
  • Informacje