Sprawdzone suche karmy dobrej jakości-poczytaj zanim odp
Doczytałam że o obniżonej aktywności, zainteresowało mnie ta karma bo pierwsze o niej słyszałam. Z innej lini tej samej firmy:
Składniki analityczne:
Białka 26 %
Surowe oleje i tłuszcze 12 %
Błonnik 2.8 %
Surowy popiół 8.3 %
Wilgotność 10 %
Wapń 1.7 %
Fosfor 1 %
Dodatki:
Witamina A 14,000 U.I/kg.
Witamina D-3 2.000 U.I /kg.
Witamina E 80 mg/kg.
Miedź 14 mg/kg.
Butylohydroksytoluen 150 mg/kg.
Może ktoś by podał jakie wartości powinna mieć dobra karma, ładnie proszę...
Składniki analityczne:
Białka 26 %
Surowe oleje i tłuszcze 12 %
Błonnik 2.8 %
Surowy popiół 8.3 %
Wilgotność 10 %
Wapń 1.7 %
Fosfor 1 %
Dodatki:
Witamina A 14,000 U.I/kg.
Witamina D-3 2.000 U.I /kg.
Witamina E 80 mg/kg.
Miedź 14 mg/kg.
Butylohydroksytoluen 150 mg/kg.
Może ktoś by podał jakie wartości powinna mieć dobra karma, ładnie proszę...
Przepraszam, ale pomyliłam się - chodzi mi o karmę BENTO KRONEN Lamb & Rice Senior . W opisie nie ma podanej zawartości białka. Tamtą drugą sprawdziłam i zastanawiam się nad nią. Mam sunię u której muszę zbijać białko - otrzymuje ipakitine.Wolałabym, aby karma miała max do 20% białka.
Ja np powoli mocno tracę zaufanie do Acany.
Moje suki jadły ją od 1,5 miesiąca, i powiem tak:
- sierść sie błyszczy, ale mocno się z nich sypie
- wyprożnienia miękkie, u starszej nawet co jakiś czas kończące sie lekka "sraczka"
- starsza ostatnie dni w ogóle nie chciała ruszac miski, była osowiała - po zmianie na biosk, i regala w mig odzysakała wigor.
Moje suki jadły ją od 1,5 miesiąca, i powiem tak:
- sierść sie błyszczy, ale mocno się z nich sypie
- wyprożnienia miękkie, u starszej nawet co jakiś czas kończące sie lekka "sraczka"
- starsza ostatnie dni w ogóle nie chciała ruszac miski, była osowiała - po zmianie na biosk, i regala w mig odzysakała wigor.
Gość pisze:Przepraszam, ale pomyliłam się - chodzi mi o karmę BENTO KRONEN Lamb & Rice Senior . W opisie nie ma podanej zawartości białka. Tamtą drugą sprawdziłam i zastanawiam się nad nią. Mam sunię u której muszę zbijać białko - otrzymuje ipakitine.Wolałabym, aby karma miała max do 20% białka.
Rozważ Joserę Optiness. Naprawdę bardzo przyzwoita karma, kończę worek ze swoim posokowcem, w jego dwuletnim życiu po raz pierwszy chyba skarmiona do końca karma, ponieważ nie ma się tu do czego przyczepić. Pies jada też gotowane, ale nie codzień. Jestem zaskoczona, jak dobrze przyswaja tę karmę. Ma mało białka, za to duże granule. Co ciekawe - jak się je rozmoczy, to na początku też się jakby sosik tworzy, jak w wersji Festiwal, dopiero potem, dużo, dużo później, pęcznieje. Szczerze polecam. Mój starszy pies ma bardzo wrażliwy żołądek, więc rzadko tak dobrze przyswaja karmy.
Jeśli goskaaa powoli traci zaufanie do Acany to jest to już duże ostrzeżenie(wcale nie żartuje teraz)jak wiemy była zwolenniczką Acany i wielokrotnie podkreślała jej walory(Acany).
Cos się z tą karmą niedobrego dzieje i to jest fakt.
Witajcie,
mam labradorkę po sterylce. Przytyła mi trochę, pomimo tego, że chodzimy regularnie na długie spacerki, to jej pan często podrzuci co nie co. Niestety po ciągłym "już więcej nie będę, to ostatni raz", sytuacja powtarza się kilka razy dziennie Chciałam zmienić jej karmę z Bento Kronen na Eukanubę overweight/sterilised. Co myślicie? A może jest coś lepszego? Zależy mi, żeby zmieścić się w cenie do 170 zł za 12 kg
mam labradorkę po sterylce. Przytyła mi trochę, pomimo tego, że chodzimy regularnie na długie spacerki, to jej pan często podrzuci co nie co. Niestety po ciągłym "już więcej nie będę, to ostatni raz", sytuacja powtarza się kilka razy dziennie Chciałam zmienić jej karmę z Bento Kronen na Eukanubę overweight/sterilised. Co myślicie? A może jest coś lepszego? Zależy mi, żeby zmieścić się w cenie do 170 zł za 12 kg
Ostatnio karmiłam BENTO KRONEN Lamb & Rice Light, ale suni karma jakoś nie smakuje, a nadal potrzebuje light, bo to labrador i ma nadwagę ( w prawdzie małą, ale ma ). Dlatego szukam jakiejś innej karmy, która bardziej by jej smakowała, była dobra jakościowo itp.
Robert A. pisze:Jeśli goskaaa powoli traci zaufanie do Acany to jest to już duże ostrzeżenie(wcale nie żartuje teraz)jak wiemy była zwolenniczką Acany i wielokrotnie podkreślała jej walory(Acany).
No właśnie. Od kiedy Acana zmienila formułę byłam zagorzałą fanką tych karm, zwłaszcza serii Provincial, ale to co obserwowałam ostatnio bardzo mi się nie podoba, i przypomina mi sytuację z 2007 roku, kiedy suka moja miała totalne problemy żołądkowe po Acanie.
Teraz zaczynam skarmianie Regalem, zakupionym na promocji, zobaczymy jak go zniosą, ale dostają tez Biosk, więc wypróznienia są super. Później chcę przejść na Fitmina albo BB
Dokładnie tak identyczną sytuację miała Acana poprzednio przed zmianą na nowe składy karm.Ludzie karmiący Acaną skarżyli się na miękie QUPY swoich psów,ale wtedy było jeszcze gorzej ,bo dochodziły częste przypadki uczuleń.
Czy tak trudno utrzymać jakość produkowanej karmy przez kilka lat?Wychodzi na to ,że tak.
Czy tak trudno utrzymać jakość produkowanej karmy przez kilka lat?Wychodzi na to ,że tak.
No własnie. Sama nie wiem.
Może jeszcze Orijen się ostał, moja starsza suka jak jadły sierpien - październik Orijena super się czuła, wypróżnienia itp, młodsza miała miękkie kupy, no ale w sumie moze ona tak reaguje na bezzbożówki, bo na Pacyfice też ciągle miekkie, ale właśnie u niej doszło też drapanie, nie ma żadnych krost ani nic, ale sie strasznie często szkrabie po klacie
Może jeszcze Orijen się ostał, moja starsza suka jak jadły sierpien - październik Orijena super się czuła, wypróżnienia itp, młodsza miała miękkie kupy, no ale w sumie moze ona tak reaguje na bezzbożówki, bo na Pacyfice też ciągle miekkie, ale właśnie u niej doszło też drapanie, nie ma żadnych krost ani nic, ale sie strasznie często szkrabie po klacie
Od tygodnia testujemy NutraNuggets Professional, przeszliśmy z Acany. Widzę już mały postęp. Qpy z 6 zmieniły się na góra 3, wielkość z słoniowych zrobiła się normalna. Zobaczymy czy sierść będzie tak samo błyszcząca i miła w dotyku jak po Acanie. Będę meldować za czas jakiś.
P.S. Robercie dziękuję jeszcze raz za pomoc w doborze karmy
P.S. Robercie dziękuję jeszcze raz za pomoc w doborze karmy
-
- Informacje
-