Dzięki ale jednak bede dalej acaną karmić
A ja RC nie polecam, poniewaz przejął ja producent od pedigree, owszem kiedyc była dobrą karmą ale teraz jest gorsza ma około 30% mięsa więc skład nie współgra z ceną (jest droga) a na dodatek maja składniki rakotwórcze i nowotworowe (BHA i BH) Dlatego bawi mnie to że weci polecają tą karmę ..
A tu więcej informacji ;
- "RC jest, a na pewno długo był konserwowany bha/bht osobiście nie będę eksperymentowac na psie i sprawdzać czy raka mieć będzie czy nie, choć oczywiście są psy które nie mają po tym problemów ze zdrowiem, tak jak są psy w dobrej kondycji na pedigree. " - http://grono.net/forum/topic/1731329/18 ... t156898645
- "BHA i BHT oznaczane symbolem E 320 i E321
BHA, butylo-hydroksy-anizol, Antracine 12, Embanox, Nipantiox 1-F
Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. W dużych dawkach powoduje zaburzenia pracy wątroby i powstawanie wrzodów dwunastnicy.
Przy przyjmowaniu dużych dawek możliwe jest odkładanie się w organizmie.
BHA podejrzewany jest o możliwość wywoływania alergii. Odradza się częste spożywanie.**
Sprawdzone suche karmy dobrej jakości-poczytaj zanim odp
To może ja Tobie odpowiem. Karmiłam mojego szczyla Acaną i efekt taki: wielkieee qpale kilka razy dziennie, śmierdzące, cuchnące bąki. Z plusów to błyszcząca sierść i zdrowy wygląd psiaka. I to, że chętnie ją jadł w przeciwieństwie do innych
-
RC rzeczywiście nie jest warta swojej ceny, ale co do tych BHA i BHT, to nie wiem, czy przypadkiem nie ma ich także w wielu innych karmach. Wydaje mi się, że jeśli w skład karmy wchodzi mączka mięsna jako półprodukt zakupiony od innego producenta, to może być konserwowana BHA i BHT (mączki dzielą się na niestabilizowane i stabilizowane - BHA i BHT są używane do stablizowania) a nie ma już obowiązku umieszczenia tej informacji na opakowaniu.ebloui pisze: A ja RC nie polecam, poniewaz przejął ja producent od pedigree, owszem kiedyc była dobrą karmą ale teraz jest gorsza ma około 30% mięsa więc skład nie współgra z ceną (jest droga) a na dodatek maja składniki rakotwórcze i nowotworowe (BHA i BH) Dlatego bawi mnie to że weci polecają tą karmę ..
NO dobrze, Twojemu psu ta karma akurat nie pasowała, ale jak wiadomo na kazdego psa karma moze działać inaczej jednak nie mozna przez to powiedzieć , że Acana jest złą karmą. Acana ma duża zawartość mięsa, moim zdaniem skład bardzo dobry..anulkac pisze:To może ja Tobie odpowiem. Karmiłam mojego szczyla Acaną i efekt taki: wielkieee qpale kilka razy dziennie, śmierdzące, cuchnące bąki. Z plusów to błyszcząca sierść i zdrowy wygląd psiaka. I to, że chętnie ją jadł w przeciwieństwie do innych
U mnie sytuacja identyczna - super smakowitość, niezły wygląd ogólny psa, ale bąki nie do wytrzymania i kupy wielkie jak słonia. Podobno kiedyś Acana trzymała poziom, teraz coraz więcej doniesień o podobnych problemach z przyswajaniem jak u mnie i u anulkic. Poczytaj opinie w necie - znajdziesz dużo takich jak nasze.anulkac pisze:To może ja Tobie odpowiem. Karmiłam mojego szczyla Acaną i efekt taki: wielkieee qpale kilka razy dziennie, śmierdzące, cuchnące bąki. Z plusów to błyszcząca sierść i zdrowy wygląd psiaka. I to, że chętnie ją jadł w przeciwieństwie do innych
To pewnie wina pogarszającej się jakości składników używanych do jej produkcji (to dużo ważniejsze niż sam skład).
Przyczyna? Komercja - niestety.
Ale jeśli u mnie nie byłoby tych efektów ubocznych (bardzo, ale to bardzo uciążliwych) to pewnie dalej karmiłabym Acaną, bo moim zdaniem relacja składu do ceny dobra. Relacja ceny do jakości składników - znak zapytania.
Pytanie do mimi21 - czytałaś skład gdzie?
Pytam, bo w oryginale odrobinę się różni niż w polskim tłumaczeniu (jak wiemy tylko producent ma obowiązek umieścić rzeczywisty skład karmy na opakowaniu - i TYLKO na opakowaniu, bo na ulotkach już nie - a importera może dowolnie ponieść wyobraźnia).
Ale ogólnie chyba nie można powiedzieć, że to jest taka bardzo zła karma, choć pewnie jest cała masa lepszych.
-
Witam!
Chciałabym kupić mojej suni w miarę dobrą karmę w granicach cenowych 15kg/150 zł. Karmy które w ogóle jej nie służyły to Eukanuba, RC, Purina PP. Z karm które jadła i było w miarę ok to Brit Care, Jossera Optiness. Szukając, znalazłam jeszcze karmę Fitmin Medium Maintenance. Która z nich będzie najlepsza? A może jest jakaś lepsza w podobnej cenie?
Chciałabym kupić mojej suni w miarę dobrą karmę w granicach cenowych 15kg/150 zł. Karmy które w ogóle jej nie służyły to Eukanuba, RC, Purina PP. Z karm które jadła i było w miarę ok to Brit Care, Jossera Optiness. Szukając, znalazłam jeszcze karmę Fitmin Medium Maintenance. Która z nich będzie najlepsza? A może jest jakaś lepsza w podobnej cenie?
Skład bardzo dobry-byłby dobry gdyby nie jedno zioło które jest w składzie(podwójnie) i podawane non stop jest najprawdopodobniej przyczyną wszelkich problemów jelitowych po Acanie.Znam się na ziołach dla psów i według mojej i nie tylko mojej wiedzy nie powinno być go w składzie,działa drażniąco na jelita i układ pokarmowy(tylko u psów ma takie działanie).mimi21 pisze:NO dobrze, Twojemu psu ta karma akurat nie pasowała, ale jak wiadomo na kazdego psa karma moze działać inaczej jednak nie mozna przez to powiedzieć , że Acana jest złą karmą. Acana ma duża zawartość mięsa, moim zdaniem skład bardzo dobry..anulkac pisze:To może ja Tobie odpowiem. Karmiłam mojego szczyla Acaną i efekt taki: wielkieee qpale kilka razy dziennie, śmierdzące, cuchnące bąki. Z plusów to błyszcząca sierść i zdrowy wygląd psiaka. I to, że chętnie ją jadł w przeciwieństwie do innych
Jeśli nie jest niejadkiem to proponuje Nutrę Nuggets,jeśli jest niejadkiem lepsza będzie (smakowitość -otoczka karmy z wątroby).SleepingSun pisze:Witam!
to jaka jeśli pies jest niejadkiem? bo się zagubiałm chyba, albo czegoś nie dopisałeś albo ja ślepa!Robert A. pisze:Jeśli nie jest niejadkiem to proponuje Nutrę Nuggets,jeśli jest niejadkiem lepsza będzie (smakowitość -otoczka karmy z wątroby).SleepingSun pisze:Witam!
-
Kurcze, czy ja gdzieś coś pisałam o niejedzeniu? Bo nie wiem skąd to zamieszanie... Mój pies je wszystko co mu się da. Pytałam o w miarę dobrą karmę, po prostu dla psa który nie wybrzydza przy jedzeniu;) więc która w końcu?