Sprawdzone suche karmy dobrej jakości-poczytaj zanim odp

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

murakami

03 października 2011, 18:59

Louhans pisze:Przejrzałam sobie składy kilku karm ze szczególnym uwzględnieniem zawartości białka i teraz sie zastanawiam którą wybrać: Markus Muhle - 25 proc. białka czy Nutram Chicken and Rice - 24 proc.. Nutram kiedys już moja sunia miała - nie jadła jej zbyt chętnie, ale jak patrze na jej apetyt po NGBB to mam wrażenie, że to był chwilowy kaprys i teraz wciągnie już wszystko :)
Boję się tylko tego, że jak będzie jej karma mniej smakowała to znowu zacznie szperać w trawce za porzuconymi resztkami, co udało nam sie w dużym stopniu wyeliminować dzięki NGBB, teraz już byle czego nie weźmie z ziemi jak kiedys :)

MM dla odmiany ma duże chrupki, a ja mam psa rasy małej ew. średniej (Parson Russell Terrier).

A może jeszcze coś innego? Koszt karmy nie ma dla mnie znaczenia, przy jednym niedużym psie nie zbankrutuje.
Swoją cairn terierkę karmię od niedawna Nutro Choice Lamb &Rice mini adult i powiem szczerze, że na jakiś czas się przy tej karmie zatrzymam. Sunia nie jest wielbicielką suchego, a jednak rano wciąga swoją porcje na sucho a po południu zalewaną jakimś rosołkiem. Kupy ok, zero gazów. Granulki są malutkie, ale ona akurat takie preferuje. Karma ma prosty skład (lubię!) oparty na jagnięcinie i ryżu, białko 22%, tłuszcz 13%. Jest w Krakwecie :lol:
Piuma

03 października 2011, 19:01

Jak bardzo bogaty w bialko jest barf ? A to zalezy jak go skomponujesz - podstawa to mieso i kości , bądź chrząstki oraz surowe zmiażdżone warzywa . Ja nie jestem ortodoksyjnym barfiarzem i podaje psom takze sucha karmę , czasem konserwy, ale podstawa karmienia u mnie to mięso, miękkie kosci, żółtko z jajka, bialy ser, kwasne mleko. Owoce takie jak jablka, orzechy, czeresnie .Zawsze nalezy pamiętac takze o blonniku/ np sparzone otręby/ oraz o odpowiednim stosunku fosforu/ mieso/ do wapnia/ kosci, bialy ser/
Louhans

03 października 2011, 19:59

murakami pisze: Swoją cairn terierkę karmię od niedawna Nutro Choice Lamb &Rice mini adult i powiem szczerze, że na jakiś czas się przy tej karmie zatrzymam. Kupy ok, zero gazów. Granulki są malutkie, ale ona akurat takie preferuje. Karma ma prosty skład (lubię!) oparty na jagnięcinie i ryżu, białko 22%, tłuszcz 13%. Jest w Krakwecie :lol:
Wygląda ciekawie, ilość białka 22 proc. - super, ale zastanawiam się dlaczego w jej składzie napisane jest "białko z suszonej jagnięciny - 26 proc." zamiast suszona jagnięcina. Ile tam faktycznie jest mięsa??? Czy to oznacza ze de facto białka jest więcej???
murakami

03 października 2011, 20:45

Nie podejmuję się tego rozwikłać, nawet składu z worka nie przepiszę, bo przesypane do pojemnika a worek out. Woreczek raczej - 2 kg ;)

Edit: na stronie producenta jest napisane lamb meal, więc z mączki to białko
Awatar użytkownika
Robert A.

03 października 2011, 21:07

Różnie tłumaczą,a także różnych tricków używają producenci na swoich stronach,niestety z tego co wiem,to strona producenta(opis)nie ma wymogów prawnych aby zgadzała się z opisem na opakowaniu.
Co ciekawsze wielokrotnie importerzy też zmieniają skład (kolejność,inne tłumaczenia)dla swoich potrzeb,umieszczając najczęściej na 1 miejscu w składzie mięso.
filodendron

03 października 2011, 23:41

Piuma pisze:Jak bardzo bogaty w bialko jest barf ? A to zalezy jak go skomponujesz - podstawa to mieso i kości , bądź chrząstki oraz surowe zmiażdżone warzywa . Ja nie jestem ortodoksyjnym barfiarzem i podaje psom takze sucha karmę , czasem konserwy, ale podstawa karmienia u mnie to mięso, miękkie kosci, żółtko z jajka, bialy ser, kwasne mleko. Owoce takie jak jablka, orzechy, czeresnie .Zawsze nalezy pamiętac takze o blonniku/ np sparzone otręby/ oraz o odpowiednim stosunku fosforu/ mieso/ do wapnia/ kosci, bialy ser/
Rzeczywiście - nie jesteś ortodoksyjnym barfiarzem ;) Fajnie, że Twoje psiaki tolerują takie mieszanki - surowe, konserwy, suche. Wiele psów nie może aż tak mieszać - to jak Bond'owski drink - wstrząśnięte, niezmieszane ;)
Statystyczna ilość białka w mięsie, jajku, twarogu a nawet warzywach jest chyba dość łatwa do obliczenia.
Szukam danych o procentowej zawartości białka w kościach - oględnie i statystycznie rzecz ujmując, bo jasna sprawa, że nie obliczę, ile jest go dokładnie w korpusie z kurczaka, ile w szyi indyczej itp. Jakieś widełki by się przydały - tak jak w przypadku mięsa - ale jakoś nie mogę trafić.
Przepraszam za off.
Awatar użytkownika
Robert A.

04 października 2011, 08:52

Do czego potrzebujesz tak dokładnych danych?
Awatar użytkownika
Alto

04 października 2011, 09:13

...
Ostatnio zmieniony 05 października 2011, 08:46 przez Alto, łącznie zmieniany 1 raz.
Gość

04 października 2011, 09:36

Hehe, fakt.
Japanisze przydałoby sie ograniczyć trochę białka bo stała się maniakalnie podejrzliwa i agresywna :mrgreen: Japanisze odstaw Orijen :mrgreen:

Dobra , teraz możemy wrócić do tematu. Czy uwazacie ze skarmianie psa Orijenem wpłynie niekorzystnie na jego układ moczowy-nerki ?
Louhans

04 października 2011, 10:27

murakami pisze:Nie podejmuję się tego rozwikłać, nawet składu z worka nie przepiszę, bo przesypane do pojemnika a worek out. Woreczek raczej - 2 kg ;)

Edit: na stronie producenta jest napisane lamb meal, więc z mączki to białko
Skład NCAM sobie znalazłam :) I kupie sobie na próbę. Opakowanie 2 kg akurat na testy :) Wystarczy aby przekonac sie czy psu pasuje, szkoda tylko ze nie maja wersji adult mini w opakowaniach wiekszych niż 2 kg, kupienie większego opakowania byłoby bardziej opłacalne gdybym chciała w zimie przestawić sie na tą karme.

A zaobserwowałaś jakieś tendencje do zmiany wagi psa przy tej karmie??? Przybiera? Nie przybiera na masie??
Awatar użytkownika
Robert A.

04 października 2011, 11:59

Jeśli chcecie mieć tu śmietnik typu Dogomania ,bez wartości ,bez logiki,bez cennych wiadomości i ciekawych spostrzeżeń to proszę bardzo tylko póżniej nie miejcie do nikogo pretensji.
Pisałem juz ,że nie ma w Polsce drugiego takiego forum,gdzie można bez przeszkód dowiedzieć się o uczciwym i rzetelnym żywieniu psów.Komuś bardzo zależy na tym żeby zrobić totalny bałagan i powoli zaczyna to robić.
Zaczęło się od ataku na mnie(temat breeders bag)póżniej donosy na mnie do moderatorów,a teraz totalny harmider i ataki na kolejne osoby.
Pomyślcie czy warto to rozwalić i skoro już tu trafiliśmy to znaczy,że gdzie indziej nie dostalismy odpowiedzi na te czy inne pytania.
anulkac

04 października 2011, 12:06

Japanisze i co Mera Dogiem? Decydujesz się na niego? Przyjrzałam się składowi i jest szansa, że zasmakuje mojemu pierdziochowi.
Zastanawiam się tylko czy trzeba tę karmę suplementować?
japanisze

04 października 2011, 12:17

Już zamówiona, jedzie do mnie; jak przyjedzie to powiem jak pierwsze wrażenie.
Nie ukrywam, że wiążę duże nadzieje z tą karmy, oby się tym razem udało znaleźć coś dla Róziaka.

Jeśli chodzi o suplementy, to u mnie zależy to od przyswajania, jeśli będzie takie sobie, to pewnie zdecyduję się na połowę dawki multiwitaminy (albo zależnie od jej potrzeb na coś innego - zobaczę w jakiej będzie kondycji po jakimś czasie karmienia).
Awatar użytkownika
Robert A.

04 października 2011, 12:36

Zmień ton,
filodendron

04 października 2011, 14:16

Robert A. pisze:Do czego potrzebujesz tak dokładnych danych?
Przede wszystkim dla siebie - karmię BARFem dość długo, mam notatki, okresowo dokładne (z podaną gramaturą każdego składnika) - mogłabym sobie to policzyć pi razy oko, jak się rozkłada ta podaż białka w skali powiedzmy 2 tygodni.
Ale także jako pewnego rodzaju rozstrzygnięcie dyskursu, który przewija się przez różne fora, na temat suchych karm o wysokim poziomie białka i niskim węglowodanów (bezzbożowe). W tych dyskusjach często pada argument, że są to karmy oparte na naturalnym żywieniu, równie wysokobiałkowe jak BARF, ale gdy zapytać, jak wysokobiałkowy jest ten BARF konkretnie, to o odpowiedź trudno, a w każdym razie ja na nią nie trafiłam. Zazwyczaj argumenty ograniczają się do stwierdzenia, że przecież BARF to mięso, więc musi być wysokobiałkowy - ale konkretnych wyliczeń, takich które biorą pod uwagę analizę chemiczną składników BARFu w korelacji z dawkowaniem - nie znalazłam. Znalazłam jedynie analizy gotowych zestawów barfowych i w nich zawartość białka mieści się w zależności od zestawu w widełkach 12,2% - 21,5% przy czym 21,5 % ma tylko jeden zestaw, pozostałe utrzymują się zdecydowanie poniżej 20%. To, w połączeniu z dawkowaniem, jest już jakąś wskazówką, ale chciałabym policzyć swoje własne zestawy :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje