Sprawdzone suche karmy dobrej jakości-poczytaj zanim odp

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

czarno_czerwona

07 grudnia 2011, 10:07

Składniki
Łosoś (min 26%), ziemniaki (min 26%), owies, suszony łosoś, pulpa buraczana, białko ziemniaczane, skrobia ziemniaczana, olej z łososia, olej słonecznikowy, fosforan dwuwapniowy, błonnik roślinny, algi morskie, przeciwutleniacze (tokoferole).

mam sklad karmy symply czy naprawde do tej karmy dali tyle łososia co piszą?? reszta skladu troche uboga. cena calkiem fajna bo 150zł 12kg i bez rozmarynu
Awatar użytkownika
Alto

07 grudnia 2011, 10:13

Według badań z 1998r oceniajacych reakcję glikemiczną u psów po podaniu różnych źródeł skrobii, wyszło, że dodatek jęczmienia i sorgo sprzyja lepszej kontroli glikemii. Tym sposobem karmy te mogą objać też sektor psów u których wskazana jest kontrola stężenia glukozy. Za czym przemawia też brak ryżu, który wprawdzie wydaje sie dobrym zbożem dla alergików, ale powoduje znaczną reakcję glikemiczną.

Taka ciekawostka apropo składu karmy H-allergen, choć nie wiem czy ta myśl miała udział przy jej tworzeniu :wink:
japanisze

07 grudnia 2011, 10:46

Muszę unikać, mimo wszystko, jednak dzięki za wyjaśnienia Alto! :)
Owczarkowa_24

08 grudnia 2011, 11:31

Witam,
Mam problem z doborem karmy dla mojego 4-letniego owczarka. Pies jadł Purinę Pro Plan Performance ale z racji że przestają ją produkować szukaliśmy czegoś innego, tu na forum polecono mi Nutrę Gold Breeders Bag jednak pies nie chce tego jeść czy ktoś ma inny pomysł? Na 15 kg worek karmy mogę przeznaczyć 180 zł, zależy mi żeby to była karma dla psów aktywnych.
Pozdrawiam
dorota m

08 grudnia 2011, 12:56

Namoczonej Nutra gold też nie je? Warte polecenia dla grymaszących aktywnych są TOTW wersje z bizonem i drobiem jak również Fitmin Maxi Performance. Koebers jest też ogólnie smakowity dla grymaszących.
Owczarkowa_24

08 grudnia 2011, 14:11

Nigdy nie namaczałam karmy... on raczej nie grymasił przy jedzeniu, jedynie ta Nutra Gold Breeders Bag jemu nie przypasowała. TOTW i Koebers są trochę drogie. Może spróbujemy Fitmin, zastanawiałam się też nad Joserą... która z tych karm ma lepszy skład?
dorota m

08 grudnia 2011, 14:23

Osobiscie przekonana jestem do karm niemieckich. Jesli chodzi o Josera to dobre opinie ma linia wyższa. Fitmin ma dobrej jakości składniki i lubiany jest przez psy. Zobacz jeszcze na Mera Dog , karma którą karmi siostra ( Univit) i jest bardzo zadowolona . Sama będę wkrotce Mera zamawiać tylko dla wrażliwców :)
Owczarkowa_24

08 grudnia 2011, 14:58

Taak, tylko czy Mera Dog nie jest za tania? ;)
dorota m

08 grudnia 2011, 15:22

Tania i dobra. Może nie tak rozreklamowana . Rozczytywałam się jakiś czas w opiniach niemieckich klientów i nie mogłam się nadziwić jak jest w Niemczech wychwalana. Niemcy używają dobrych jakosciowo produktów niemodyfikowanych genetycznie , mięso z jednego żródla. Obecnie mam Onka na Koebersie niemieckim ale zaraz zamawiam Mera z Indykiem. Możesz poatrzeć jescze na Brita Care dla aktywnych, z Brita care jestem zadowolona.
Martines999

08 grudnia 2011, 16:03

Owczarkowa_24 pisze:Nigdy nie namaczałam karmy... on raczej nie grymasił przy jedzeniu, jedynie ta Nutra Gold Breeders Bag jemu nie przypasowała. TOTW i Koebers są trochę drogie. Może spróbujemy Fitmin, zastanawiałam się też nad Joserą... która z tych karm ma lepszy skład?
Witam
Być może NGBB temu nie przypasiła psinie bo te bubki są bardzo małe i może to go zdziwiło; "Was ist das"?! :D
Co do tych karm to sam stosuję Fitmin Maxi performace i jest karma naprawdę smakowitą i raczej trudno psom jej się oprzeć. Poza tym ma odpowiednie granulki.
Co do Josery. Akurat chodzimy na szkolenie a razem z nami własiciele ONków i większośc uzywa Joserę i chwalą sobie a i psy ładnie wyglądają. Szczególnie dobrze wypowiadają się o Josera Festival bo można podawac na sucha a jak zaleje się wodę to powstaje smakowity sos. Ale jak się faktycznie sprawuje to nie wiem bo sam nie stosowałem.
Ja jeszcze mogę polecić Markus Muhle (145 zł/15 kg) ta karma jest stworzona przez hodowców ONków i jest spoko. Sami stosowalismy. Akurat z racji intensywnych zajęć i aury musimy podawać coś bardziej energetycznego i zdecyzdowalismy się ma Fitmin Performance Maxi.
A Koebers wcale nie jest taki drogi bo np. Auslese 25 kg 211 zł (10 kg 110 zł) a Astor 15 kg 135 zł
Pozdr-M&B
Owczarkowa_24

08 grudnia 2011, 21:12

Dziękuję za rady :) Patrzyłam na Markus Muhle, ale my szukamy karmy wysokoenergetycznej a w niej białko 25% tłuszcz 10,5% to chyba za mało? Zastanawiam się nad JOSERĄ High Energy, FITMINEM Maxi Performance no i tą MERĄ DOG High Premium Energy. Jeśli chodzi o KOEBERSa to pewnie musiałaby to być linia Energie Hochleistung gdzie 15 kg kosztuje 230zł, a to trochę za dużo... ciężki wybór
dorota m

08 grudnia 2011, 21:22

Koebers Auslese i Extra dużo tańsze też mogą być dla psa aktywnego.
Martines999

08 grudnia 2011, 21:47

Co do Fitmin Performance którą stosuję i proponuję to jedyny jej mankament to taki, że ma spore dawkowanie bo dla mojego 50 kg corsiaka to musze podawać między 610 a 655 gr...Co jak na karmę energetyczną to dużo niestety :roll: Fakt że ma świetny skład ale biorąc pod uwagę cenę do dawkowania to jest relatywnie mało wydajna. Natomiast Josery Energy w tym przedziale wagowym ok 400 gr wystarczy więc jest bardziej efektywna.
Koleżanka ze szkolenia przychodzi z rotkiem, który ma 55 kg wagi, bardzo ładny wygląd (pies wystawowy, pierwsza 10 na świecie) i daje mu i pozostałym swoim rotkom Festival i "dobawia" połową kostki primexu. Poza tym psy ma trzymane w kojcu, zimą też więc nie dawałaby im byle czego. Skoro ktoś kto ma hodowlę, psy wystawowe z krajowej i międzynarodowej czołówki to nie żałowałby 10-20 zł więcej na worku.
Co karm bardziej energetycznych to zastanawiam sie też nad Enova BB Grain coś tam. Ma 31,5% białka i 19,5% tłuszczu więc jak najbardziej energetyczna. Skład ma ciekawy, dawkowanie przyzwoite ok. 470-500 gr. No i 20 kg worek 181 zł czyli 9 zł/kg.
Owczarkowa_24

08 grudnia 2011, 22:54

Faktycznie spore dawkowanie, co przy treningach jest dużym minusem- zdarza się, że pies dostaje tylko raz dziennie jeść. Ciekawi mnie ten Koebers Auslese i Extra, ale tam też dawkowanie nie jest najmniejsze? O Joserze słyszałam dobrą opinię od jednego owczarka i tu forum też nikt nie mówi, że jest kiepska (nie mam na myśli tej najtańszej wersji)
Martines999

08 grudnia 2011, 23:06

Koebersa cenię i też polecam. Mój "mały" wtrynił 2 worki Extra i było extra choć kupy były duże ale lekkie. Karma jest bardzo wchłanialna, zrobiona z naturalnych, prawdziwych składników. W składzie nie ma 50 pozycji ani udziwnień w stylu "kłącze kurkumy" czy też "suszone korzenie drzewa hikorowego" :roll:
Myślę, że jeszcze zagości w misce mojego byczka.
Koebers nie każdemu jednak psu pasuje więc polecam na początek wziąć mały worek. Jak przypasi będziesz zadowolona a pies tym bardziej :D
ODPOWIEDZ
  • Informacje