Sprawdzone suche karmy dobrej jakości-poczytaj zanim odp

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Martines999

05 listopada 2012, 14:44

Witam
Ja osobiście poleciłbym Ci Markus Muhle. Karma świetnie przyswajalna a do tego smakuje psom. Plusem jest też to, że nie jest tłusta w dotyku, nie brudzi i fajnie może służyć za przysmak/nagroda w ćwiczeniach. Można ja polać wodą i wtedy jeszcze bardziej psom smakuje :) Jest bardzo treściwa i przez to nie obciąża tak psiego żołądka. Dajesz mniej objętościowo a wagowo wychodzi tak samo jak innych karm.
Oczywiście i Josera i Fitmin są godne polecenia bo to niezłe marki. Ale w naszym przypadku po fitminie (performance) pies miał duuuuże kupy pewnie dlatego że karma ta ma bardzo duże dawkowanie (dla mojego psa 655-720 gr/dzień) a i pragnienie po niej pies maił jakby skacowany chodził :P . Teraz kończymy drugi worek Josera Festival i w sumie jest oki tylko w porównaniu z Markusem kupale są trochę luźniejsze i wkurza mnie ich zbieranie. Poza tym Josera jest naprawdę smakowitą karmą. Jak polejesz letnią wodą to robi się taki aromatyczny sosik i psy szaleją jak poczują ten zapach :wink:
Ale dla nas best of the best jest Markus Muhle i tą karmę polecasz szczególnie :lol:

Pozdr-M&B
Go_Ga

05 listopada 2012, 22:29

Bardzo dziękuję za odpowiedz Martines999. Spróbuję MM. Pozdrawiam
Gayka

06 listopada 2012, 06:37

Ja też polecam Markusa , chociaz wiadomo, że co pies to reakcja. Moja wybredna sunia pokochala ta karmę . Na MM skóra i sierść można powiedzieć luksusowe :D
filodendron

06 listopada 2012, 17:28

Martines999 pisze:Teraz kończymy drugi worek Josera Festival i w sumie jest oki tylko w porównaniu z Markusem kupale są trochę luźniejsze i wkurza mnie ich zbieranie. Poza tym Josera jest naprawdę smakowitą karmą. Jak polejesz letnią wodą to robi się taki aromatyczny sosik i psy szaleją jak poczują ten zapach :wink:
Z tym że z Joser to chyba właśnie tylko festival ma ten sosik. Przynajmniej tak wynikało z opisów jakiś czas temu, gdy szukałam karmy dla wybrednego psa.
alana

07 listopada 2012, 18:35

Witam serdecznie,

piszę w akcie desperacji i bezsilności zarazem... Panie Robercie A. oraz inni mądrzejsi ode mnie w kwestii karmienia psa użytkownicy forum - proszę o pomoc w "doborze" karmy dla mojego alergika. Wiem, że musimy na własnej skórze znaleźć odpowiednią karmę, ale może pomożecie w analizie składów. Otóż Hugo od szczeniaka ma problemy skórno - pokarmowe, uczulony na kurczaka (moje przypuszczenie na podstawie 4 letniej obserwacji). Nie trawi również kości, które po godzinie od zjedzenia "oddaje" tą samą stroną, którą je przyjął, a po większej ilości gotowanego mięsa cały dzień może siedzieć na dworze męcząc się z biegunką :( Już w okresie szczenięcym próbowałam wprowadzić mu dobrą karmę, ale po RC miał łupież, po Eucanubie nie potrafił się wypróżnić, po Boschu wymiotował, po Acanie się drapał...Wtedy spróbowaliśmy Puriny Dog Chow Puppy z jagnięciną i wszystko wróciło do normy - skóra ok, kupy ok itp. Dlatego też po roku przeszliśmy na Purinę Dog Chow Adult również z jagnięciną i było ok. Ale niestety cały czas mam wrażenie, ze ta karma nie jest odpowiednia dla mojego psa. Kupiłam mu ostatnio Brit Premium i Care z jagnięciną, ale niestety, o ile kupy bardzo ładne to skóra woła o pomste do nieba - strup na strupie :( Jest w nich tłuszcz drobiowy, więc podejrzewam, ze to to go uczuliło. Teraz zamówiłam Mera Dog z jagnięciną oraz Mera Dog z łososiem i zobaczymy. Studiując wszystkie te składy karm czuję, że jestem głupsza niż byłam przed czytaniem i dlatego mam prośbę - może ktoś zna inną, dobrą karmę o składzie podobnym (składniki) do Puriny Dog Chow choć opis na ww. jest nader skromny?

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Robert A.

08 listopada 2012, 18:26

Z pewnością pies nie jest uczulony na zboza ,bo Dog Chow naszpikowany jest zbożami .
Poczekaj na Mera Dog Alergicy na kurczaka,dają radę bez problemów.
Możesz jeszcze kupić Bioscha,tam jest kurczak,ale BIO i nie ma prawa alergizować!!!
anulkac

08 listopada 2012, 19:50

Ciekawi mnie jak jest z smakowitością w BIOschu?
Awatar użytkownika
Robert A.

08 listopada 2012, 20:57

Mające duże wymagania smakowe moja 6 letnia Tosa Inu wcina Bioscha ,i nie robi łaski ,ale co pies to obyczaj :wink:
anulkac

08 listopada 2012, 21:43

Co racja to racja. Póki się nie spróbuje to się nie wie :)
Gość

08 listopada 2012, 22:25

Dzięki za odzew. Dużo bym dała aby ta Mera Dog go nie uczuliła. Teraz jesteśmy na etapie "leczenia" skóry po Bricie Puriną Dog Chow :shock: nieporozumienie jakieś, ze pies dochodzi do siebie dzięki kiepskiej karmie...
alana

08 listopada 2012, 22:27

Gość pisze:Dzięki za odzew. Dużo bym dała aby ta Mera Dog go nie uczuliła. Teraz jesteśmy na etapie "leczenia" skóry po Bricie Puriną Dog Chow :shock: nieporozumienie jakieś, ze pies dochodzi do siebie dzięki kiepskiej karmie...
zapomniała się podpisać ;) alana
Ewelina Julia

08 listopada 2012, 23:12

:lol: dostałam dziś próbki Lupo Sensitiv i o dziwo... psina zeżarła pół paczuszki próbki i chciała więcej mimo że jest na Wolfsblucie (co i tak za dużo ale mama dała :cry:) a za Markusem nie przepada! Kto by pomyślał...
Ewelina Julia

08 listopada 2012, 23:34

Panie Robercie jeszcze proszę o ustalenie dawkowania Super Enzymes, bo przy polecaniu ich zadał Pan pytanie o wagę mojej psicy, ale odpowiedzi już nie było :) a więc psina waży prawie 11 kg i ma 8 lat :D dzięki z góry
Awatar użytkownika
Robert A.

09 listopada 2012, 08:38

1 tabletka dziennie- codziennie najlepiej przy porannym posiłku
Gość

09 listopada 2012, 10:08

Do Alana

Mój alergik świetnie zareagował na karme Trovet RRD ( z królikiem ). Teraz od dwóch miesięcy jest na Bento Kronen z jagnięciną i na razie jest super: zero drapania, sierść piękna. Też miałam duze nasilenie alergii po Brit Premium. Trovet polecił mi właśnie Robert tu na forum, rewelacyjna karma na wyprowadzenie psa z alergii.

Rucia1
ODPOWIEDZ
  • Informacje