barbaro pies nie ma alergii (problemy skórne ma suczka chłopaka).
co do kości to opisane gnaty są ok tylko że trudno dostępne, pies dostaje surowiznę 3,4 razy w tygodniu jak wracam z pracy (w ten sposób oduczyłam psa skakania na mnie jak wracam za to wyćwiczyłam nieświadomie nawyk zaglądania do każdej torby, reklamówki ) a wtedy rzadko można je dostać dlatego muszę kupować nie raz co innego, o kościach drobiowych słyszałam że są niebezpieczne dla żołądka i jelit psa dlatego zrezygnowałam np. z indyczych skrzydełek. pies ma tą wadę że jest łakomy, nie ma odruchu gryzienia więc co może połyka w całości-np. szyjki indycze a kości nie rozgryza dlatego najczęściej wymiotuje po wymienionych wyżej kościach karkowych.
Sprawdzone suche karmy dobrej jakości-poczytaj zanim odp
-
Ja jednak konsekwentnie nie odważę się karmić pieska wieprzowiną,jak już pisałam przebywam często u córki w Stanach i wiem że tam nie podaje się pieskom wieprzowiny z uwagi na jej szkodliwość. Za to w sklepach dla psów można znaleźć masę innych gatunków mięs,których u nas się nie kupi raz ze względu na cenę a po drugie po prostu w sprzedaży nie ma mięsa np.z bizona,strusia itp.
-
Właśnie cena najlepszych mięs typu cielęcina czy wołowina jest u nas kosmiczna, a z kolei wieprzowina, która jest również niezdrowa dla ludzi,oprócz może polędwicy i schabu, jest wszędzie dostępna i tania. Jeżeli chodzi o psy to dając im surową wieprzowinę naraża się je na bardzo poważną chorobę Aujeszkiego,dlatego jeżeli już się karmi tym mięsem to tylko gotowanym. Nie próbuję się tu mądrować,ale przeczytałam ostatnio książkę polecaną przez Krajową Izbę Lekarsko-Weterynaryjną autorstwa Doroty Sumińskiej "Szczęśliwy pies-porady lekarza weterynarii".Polecam można się z niej dużo dowiedzieć.
-
A ja poleca poczytać akty prawne - od kilku lat istnieje w Polsce ustawowy program zwalczania wirusa...
-
zapewne, wszystko ma swoje plusy i minusy...nie idzie wybadać na 100% czy mięso i kości wieprzowe ze sklepu lub od rzeźnika są wolne od wirusa...jeśli jakaś firma produkuje karmy dla psów to wiadomo, że prędzej będzie bezpieczniejsza (w końcu muszą lub powinni badać czy zwierze jest zdrowe, skąd pochodzi by nie mieć potem problemów)... nie idzie tego tak wybadać w sklepowych kościach, jedynym wyjątkiem jest znajomość hodowcy, wtedy możemy być pewni że wszystko jest ok.
-
Izo ja tylko grzecznie poleciłam na prawdę dobrą książkę Sumińskiej. Czy nie zastanawia Was to,że w żadnej dobrej suchej karmie nie ma w składzie mięsa wieprzowego chociaż jest tak tanie? A jak myślisz czy akty prawne potrafią zwalczyć wirusa?
-
Tak, potrafią - szczególnie jeżeli chodzi o handel z rynkami Europy. A do tego handlu Polska musi stać się krajem wolnym od wirusa. Akty prawne aktami ale pieniądz może wszystko.
Ja znam bardzo dobrą karmę - Exclusion z wieprzowiną i zielonym groszkiem
Ja znam bardzo dobrą karmę - Exclusion z wieprzowiną i zielonym groszkiem
-
Przyznam się że pierwszy raz o niej słyszę.
-
Z ciekawości znalazłam tą karmę w zzop....tam jest ale z koniną,jeleniem,królikiem,rybą i kaczką + do wszystkiego ziemniaki.
Z wieprzowiną nie znalazłam.
Z wieprzowiną nie znalazłam.
-
Dawno temu z marnym skutkiem próbowałam przekonać Brutusa że to się nadaje do jedzenia...
-
Karma Robercie ma dość ciekawy skład a ponieważ ja co jakiś czas zmieniam suni karmę warto by spróbować. Tylko wydaje mi się że cena trochę wysoka 269 zł. za 15 kg. Ostatnio dawałam Lunie Mera dog ale bardzo niechętnie ją je i chyba wrócę do MM tym bardziej,że jutro i w sobotę jest w promocji po 125 zł. za worek 15 kg.i dostawa za darmo.